Pálinkával segített az árvízi védekezőknek Pintér Sándor
A belügyminiszter vasárnap a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gönyűn járt, ahol megszemlélte az árvízvédelmi munkálatokat.
Szeptember 27-től nem kell tartania a hatósági ellenőrzéstől a háztáji pálinkafőzőknek. Az új szabályozás szerint akár el is adhatja a felesleget az, aki megszerzi az ehhez szükséges engedélyt.
A pálinkafőzésre vonatkozó, szeptember 27-én életbe lépő új szabályok alapján akár 400 liter párlat is lefőzhető lesz otthon. Az így elkészített szeszt akár el is lehet majd adni, azonban ehhez kistermelői engedély és zárjegy is szükséges lesz. Az alkohol előállítására legfeljebb száz literes desztilláló berendezést használhat az, aki otthon termelné meg pálinkakészletét.
Több környező országban is hasonló szabályozás van életben: Ausztriában és Szlovéniában is szabadon készíthetnek háztáji párlatokat az állampolgárok. Hamarosan Magyarországon is ugyanolyan szabadon árulhatják majd a boltok a pálinkafőző üstöket, mint szomszédainknál. A szesz előállítására használt berendezésekre bejelentési kötelezettség nem lesz.
Pálinkafeleslegünket akár értékesíthetjük is, kistermelői engedéllyel. Amennyiben egy magánfőző így akar jövedelemhez jutni, vámhatósági bejelentést kell tennie, ami adóbevallásnak minősül, ezután pedig származási igazolványt kap a hatóságtól.