Sao Paulo is sötétbe borult az Amazonas füstje miatt

2019. augusztus 23. 18:01

A 12 milliós város 3200 kilométerre található az erdőtüzektől.

Soha nem látott méreteket ölt az amazonasi erdőtüzek pusztítása – hozta le az euronews magyar nyelvű oldala.

Az oltást folyamatosan végzik, de még mindig több mint 2500 helyen égnek a lángok Brazília északi részén. Az égő területek nagy mennyiségű széndioxidot és szénmonoxidot juttatnak a levegőbe. A füstfelhő a műholdak tanúsága szerint az Atlanti-óceán partvidéke felé vonult, és már elborította a a 3200 kilométerre lévő Sao Paulót is. A helyzet a francia elnök szerint már nemzetközi válság szintjére emelkedett. Emmanuel Macron a Twitteren azt írta: mivel az amazonasi esőerdők a világ oxigénellátásának 20%-áért felelnek, megmentésük kérdését ezért a hétvégi G7-es csúcstalálkozó legfontosabb témájaként kell tárgyalni.

A brazil elnök szintén a Twitteren utasította vissza a felvetést. Jair Bolsonaro szerint „a brazil kormány továbbra is nyitott az objektív adatokra és a kölcsönös tiszteletre alapozott párbeszédre, az a javaslat azonban, hogy mindezt az érintett országok távollétében tárgyalják, gyarmattartó felfogást sugároz.

A lángok feltehetően az évszakban megszokott mezőgazdasági égetések miatt terjedtek el, az elnök azonban utalt arra a lehetőségre is, hogy civil szervezetek szándékosan gyújtogattak azért, hogy ezzel a klímaválsággal szemben köztudottan kritikus Bolsonarót kompromittálják.

globalforestwatch.org weboldalán egy közel valós időben frissülő térképen bárki figyelemmel követheti az Amazonas erdőiben keletkező tüzeket.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu:8080/trackback/153761

Ajánljuk még a témában