Meghalt David Koch, az amerikai jobboldal nagy finanszírozója

2019. augusztus 23. 19:19

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Koch-testvérpár egyik tagját, Davidet érte a halál: a konzervatív filantróp iparmágnás egymaga több mint hatszor gazdagabb volt Soros Györgynél.

Elhunyt David Koch amerikai üzletember, aki bátyjával, Charles Kochhal együtt a világ leggazdagabb emberei közé tartoztak, és akik évtizedek óta az amerikai jobboldali és konzervatív szervezetek és ügyek első számú támogatói, finanszírozói között voltak.

A Forbes szerint David Koch önmagában a világ 11. leggazdagabb embere volt 50 milliárd dolláros vagyonával, amit a Koch Industries gép-, energia- és vegyipari konglomerátum vezetésével gyűjtött össze.

Bátyjának szintén 50 milliárd dolláros vagyona van, kettejük 100 milliárd dolláros (29 500 milliárd forint, a magyar nemzeti össztermék 42 073 milliárd forint volt 2018-ban) összvagyona tizenkétszer nagyobb Soros György 8 milliárd dollárjánál, amivel a világ 178. leggazdagabb emberének számít a magyar származású pénzember.

Kochék a nyolcvanas évek óta támogatták a konzervatív és libertárius mozgalmakat, a kis kormányzatot és a szabad piacot támogató szervezeteket. David Koch 1980-ban elnökjelöltként is elindult a Libertárius Párt színeiben, 1 százaléknyi szavazatot szerezve. David Koch egyúttal jótékonysági ügyeket is támogatott, többek között az egészségügyi, oktatási és televíziós szektorokban.

Barack Obama és mások régóta támadták Kochot a politikai szervezkedései és befolyása miatt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu:8080/trackback/153763

Ajánljuk még a témában