Baán László folytatja a Szépművészeti élén

2019. augusztus 21. 09:32

Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere újabb öt évre, 2024. november 30-áig, Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját bízta meg az intézmény vezetésével – tudta meg a Mandiner. Az Emmi által jegyzet közleményből kiderül: Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált. 

Mint írják, „Baán László vezetése alatt számos, nemzetközileg is rangos nagykiállításnak adott otthont a Szépművészeti Múzeum. Ezek közül is kiemelkednek a Van Gogh Budapesten, a Lélek és test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a Turner és Itália, a Botticellitől Tizianóig, a Cézanne és a múlt, az Egon Schiele és kora, a Caravaggiótól Canalettóig, a Toulouse-Lautrec világa, a Rembrandt és az arany évszázad festészete s legutóbb A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítások”, amelyeket összesen „több mint másfél millió látogató tekintett meg”.

Kiemelik: a Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. Így a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d'Orsay-ban, a milánói Palazzo Reále-ban vagy a madridi Thyssen-Bornemissza Múzeumban összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel.

Bűvös hetes

Kitér arra is a közlemény, hogy hét éve, 2012-ben a Szépművészeti Múzeum újraegyesült az abból 1957-ben leválasztott Magyar Nemzeti Galériával: ezt követően megújult a Galéria állandó kiállítási egységeinek szinte teljes köre és jelentősen megnövekedett a múzeum látogatószáma is, köszönhetően az olyan nagy sikerű magyar és nemzetközi témájú kiállításoknak, mint a Derkovits, az El Kazovszkij, a Bálint Endre, az Ország Lili és a Korniss Péter életmű kiállítások, a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 valamint a Picasso, a Modigliani, a Chagall, a Frida Kahlo, a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című tárlatok.

Mint írják, „tavaly ősszel befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb, több mint három évig tartó rekonstrukciója: az azóta eltelt időszakban már több százezren csodálták meg a múzeum megújított tereit, köztük a több mint hetven évig a közönség elől elzárt, s most eredeti szépségében helyreállított Román Csarnokot”. A rekonstrukcióval párhuzamosan felépült az európai rangú múzeumszakmai háttérintézmény, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a jövő év elejétől otthont ad a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként működő Közép-európai Művészettörténeti Központnak (KEMKI) is.

Bővülő műgyűjtemény, nagyszabású kiállítások

Természetesen szó esik a közleményben arról is, hogy az elmúlt időszakban több rendkívüli értékű műtárggyal is gazdagodott a múzeum gyűjteménye, ezek közül is kiemelkedik Van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, valamint Renoir: Fekvő női akt című festménye.

De nem csak a múlt lehet sikeres, hanem az előttünk álló jövő is, hiszen – mint írják – az újraegyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria kiállítási terveiben az elkövetkező években is nagy érdeklődésre számot tartó tárlatok szerepelnek: egy egyiptomi fáraósír feltárását bemutató kiállítástól El Grecón, az angol preraffaelitákon és Matisse-on át Gulácsyig. 2023-ra pedig a Liget Budapest projekt keretében elkészül az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú épülete, amely a legkorszerűbb bemutatási körülményeket fogja biztosítani az újraegyesített intézmény 19-20. századi és kortárs, magyar és nemzetközi anyagának.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu:8080/trackback/153589

Ajánljuk még a témában