Óriási robbanás volt a SpaceX csillaghajóján

2019. július 18. 11:23

Egyelőre nem világos, hogy a lángok mekkora kárt tettek a járműben.

Tűz ütött ki a SpaceX texasi telephelyén szerda éjjel, amikor a cég mérnökei épp a fejlesztés alatt álló Csillaghajó tesztjárművének statikus tesztjét végezték – írja a Techcrunch. Egyelőre nem világos, hogy az egyébként sikeres teszt végén feltörő lángok mekkora kárt ejtettek a Starhopper nevű járműben.

A cég tervei szerint a Csillaghajó (Starship) lesz az a hosszú utakra is alkalmas szállítójármű, amely többek között emberes Mars-missziókra is alkalmas lesz majd. A projekt tesztjei idén indultak be, ezekben nem a végső Csillaghajót, hanem egy leginkább talán Csillagszökkenőnek fordítható tesztjárművet, a Starhoppert használják az egyes alkatrészek éles próbájához és majd kisebb tesztrepülésekhez (szökkenésekhez) is. Ezek a tesztek a texasi Boca Chicában folynak.

A tegnapi teszt során keletkezett tüzet többen is rögzítették. Az oka egyelőre nem ismert, feltehetően az üzemanyag robbanhatott be. Az sem világos, hogy mekkora kárt okozott, vagy hogy egyáltalán megsérült-e érdemben a tesztjármű. Helyi források szerint mindenesetre a SpaceX visszavonta a helyszíni lezárásokat a hatóságoknál, amiből arra lehet következtetni, hogy a teszteket egyelőre felfüggesztik.

Januárban már érte egy baleset a Starhoppert, akkor az időjárás rongált meg egy példányt, egy bő hete pedig tűz ütött ki a Boca Chica-i telephelyen.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu:8080/trackback/151806

Ajánljuk még a témában