Äddi

Kicsapná Magyarországot az EU-ból a luxemburgi külügyér

2016. szeptember 13. 10:41

Jean Asselborn szerint az az egyetlen lehetőség az EU összetartásának és értékeinek megőrzésére, ha kicsapják Magyarországot a közösségből. Szerinte Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen. Szijjártó Péter szerint viszont Jean Asselborn „komolytalan figura”, akin egyébként is látszik, hogy túl közel lakik Brüsszelhez.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. A szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg. Az EU elbukhat, nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy „belsőleg összeomlik”, és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni, fejtette ki.

Mint mondta, az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy „hatékonyabb Európa” felépítésére, de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a „baloldali és jobboldali demagógok” csak tovább erősítenek. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. „Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen” – jelentette ki Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal. Szerinte Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

Magyarország az EU alapértékeit sérti Asselborn szerint

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye „természetesen Európa ellen” szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami „felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes” eljárás – vélekedett.

Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely „kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére – jelentette ki Jean Asselborn.

Hozzátette, hogy nem naiv, és ismeri az úgynevezett az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amelynek alapján az intézkedést csak a tagországok teljes egyetértésével lehet meghozni. Éppen ez a gond, és ezt tudja a magyar kormányfő is, akit legkevesebb egy ország védelmez, ezért hasznos lenne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy ne legyen szükség egyhangúlag hozott döntésre a tagság felfüggesztéséhez – mondta a luxemburgi külügyminiszter az interjúban, amelyet számos más német lap is ismertetett kedden a hírportálján.

Szijjártó: Látszik, hogy Asselborn közel lakik Brüsszelhez

Szijjártó Péter erre reagálva úgy fogalmazott: „eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, „kioktató, nagyképű, frusztrált”. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de „magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül” – vélekedett. Hozzátette: „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és „a Jean Asselborn típusú figurákról” – közölte, megjegyezte: ez a jogállam. Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ugyan kissé furcsa, hogy az „adóoptimalizálás” hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, „de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország”. A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket, áll a külügyminiszter közleményében.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu:8080/trackback/104029
Stumpf András
2016. szeptember 13. 12:08
Jean Asselborn jellemrajzát Szijjártó Péter már megkísérelte felvázolni, de vélhetőleg még annál is sokkal rosszabb a helyzet.

Asselborn valóban "kioktató és "nagyképű", még az is lehet, hogy "frusztrált", a tetejébe viszont még hülyeségeket is beszél. Most azt hagyjuk, hogy az osztrák kerítés például miért nem gonosz, fasiszta, EU-ellenes kerítés, a miénk meg miért igen - erre válasz a fenti jellemrajzban van. Amikor viszont Asselborn Magyarország EU-ból való kizárását sürgeti, az egészen páratlan.

Mert miközben az Európának hagyományosan nagy tehetségű politikusokat szállító kis adóparadicsom külügyminisztere maga mondja, hogy "ismeri az úgynevezett az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást", ugyanezzel a kijelentéssel bizonyítja, hogy nem ismeri. Vagy szándékosan beszél össze-vissza. A hetes cikkely ugyanis nem a tagság felfüggesztésére irányul (a Tanácsban való szavazati jogéra igen, meg pénzbüntire is, de nem az EU-ból való kirúgásra).

Asselborn hörgése tehát még olyan jelentőséggel sem bír, mint a magyar népszavazás eredménye az EU-s döntéshozatalra, sőt, ha van, aki hálás lehet érte, az Szijjártó Péter. Meg Orbán Viktor.

Minthogy a kvótanépszavazás jogilag semmire sem kötelezi Brüsszelt, nekik elemi érdekük, hogy elhitessék: valahogy, "máshogy" mégiscsak lesz hatása, szóval nem jelentéktelen dolog ám ez a mi akaratnyilvánításunk.

És tessék! Itt a bizonyíték! Hát nyilván nem hörögnének ennyire még Luxemburgban is, ha nem lenne fontos a Hungarian Referendum!

Tényleg nagyon, nagyon komolytalan figura ez az Asselborn.
Válaszok:
Morgen | 2016. szeptember 13. 12:35
Hany Istók | 2016. szeptember 13. 14:40