<![CDATA[mandiner.hu - Európai Unió]]> http://mandiner.hu/tag/europai_unio/ hu-HU <![CDATA[A BBC szerint Cameron bevándorlási engedményeket kért Merkeltől a népszavazás előtt]]> A BBC értesülései szerint a referendum előtti napokban David Cameron felhívta Angela Merkelt, és azt kérdezte tőle, hogy támogatna-e egy olyan közös nyilatkozatot, amely mentességeket adna Londonnak az EU-állampolgárok szabad mozgását biztosító alapelv érvényesítésében. A nyilatkozathoz állítólag Merkel, Hollande, Tusk és Juncker is a nevét adta volna.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Dési András (Népszabadság): Ezüsttálcán Putyinnak]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Pósa Tibor (Magyar Idők): Manuel Barroso új köpönyege]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Korlátozná a migránsok uniós mozgását a Bizottság]]> A menekültek uniós határokon belüli mozgását is szabályozná a közös áttelepítési keretprogram, melyre az Európai Bizottság tett javaslatot Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai bejelentése szerint. A keretprogram szerint a menekülteknek kérelmeznie kell az egyik uniós országból a másikba való áttelepülést, az áttelepítendők éves számáról pedig egyeztetni fognak a tagállamok. Ha egy menekült a hosszú távú tartózkodási engedélyre való ötéves várakozási idő alatt engedély nélkül lép át egy Unión belüli határt, a várakozási idő újrakezdődik.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Megváltoztatná az Európai Uniót az LMP]]> Alapvetően meg kell megváltoztatni az Európai Uniót az LMP szerint, ezért a párt a közösség alapokmányainak módosítását kezdeményezi az európai pártcsaládjánál. Ungár Péter, az Európai Zöld Párt elnökségi tagja az emberek Európáját nevezte fontosnak, szemben azzal, amely szabadkereskedelmi egyezményeket támogat.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[A Jobbik a többi párttal együtt oldaná meg az EU problémáit]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Október másodikán lesz a kvótanépszavazás]]> Áder János köztársasági elnök kiírta a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő „kötelező betelepítésével” kapcsolatos népszavazást. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint 2016 október másodikán tartják meg a szavazást. Orbán Viktor indoklása szerint a „kötelező betelepítési” kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Petrin László (Magyar Idők): Korrupciós ügyek az unióban ]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Brexit és nacionalizmus: kiengedték a dzsinnt a palackból]]> Megpecsételődött az EU sorsa a Brexit után? – tették fel a kérdést a brit elemzők részvételével tartott Republikon-konferencián, ahol négy Brexit-ellenes szakember vitatkozott egy szem Brexit-pártival, Gerald Frosttal. Egyetlen dologban értettek egyet: a nacionalizmus várhatóan erősödni fog az Európai Unióban, arról viszont megoszlottak a vélemények, hogy megpróbálkozik-e Nagy-Britannia egy második népszavazással. Tudósításunk.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Puzsér Róbert (Facebook): Magyarország helye Európában van]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[A PM Lázárnak: El lehet innen menni!]]> A Párbeszéd Magyarországért azt javasolja Lázár Jánosnak és „tettestársainak”, hogy „bátran hagyják el az EU-t, és ezzel Magyarországot”. A PM szerint a fideszesek „jól szervezett bűnözői hálózatként élősködnek az uniós adófizetők pénzén”. Szerintük nem kilépni, hanem megreformálni kell az EU-t.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Miklós Gábor (Népszabadság): Kikívánkozók]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Schulz: a Brexitből nincs kiút]]> „A kilépés kilépést jelent” – hangsúlyozta kedd esti brüsszeli sajtótájékoztatóján Martin Schulz. Az Európai Parlament elnöke kijelentette: a Brexitből nincs visszaút, ha a britek távozni akarnak, azt tegyék meg minél hamarabb.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[NATO-főtitkár: A Brexit után még fontosabb az EU és a NATO együttműködése]]> „Az egység és az együttműködés a brit népszavazás előtt is fontos volt, most azonban még annál is fontosabb” – nyilatkozta az EU és a NATO kapcsolatáról az észak-atlanti szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg még a brit referendum előtti napon úgy vélte: a britek Európai Unióban maradása kulcsfontosságú a transzatlanti biztonság szempontjából.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Lakner Zoltán (Népszabadság): Korszellem a palackban]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Csontos János (Magyar Idők): Brexit után: a történelem illogikus vargabetűje]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Papp Attila Zsolt (Főtér): Az angol flotta elhagyja az európai felségvizeket]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[alsogood (Focus On): Ne szidd az egyszeri angolt]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Az EU alapítói sürgetik a brit kilépést (videó)]]> Az Európai Unió hat alapító államának külügyminiszterei összeültek szombaton Berlinben, hogy a brit népszavazás eredményéről egyeztessenek.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Megkezdődött az újabb skót függetlenségi népszavazás előkészítése]]> A skótok továbbra is az EU-ban maradnának, ezért haladéktalanul tárgyalásokat kezdenek Brüsszellel – szögezte le a skót miniszterelnök szombaton. Nicola Sturgeon ugyanakkor kijelentette: megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[1,2 millióan követelik az újabb népszavazást Nagy-Britanniában]]> Egy nap alatt 1,2 millióan adták a nevüket ahhoz az online petícióhoz, amelyben egy újabb Brexittel kapcsolatos népszavazás kiírását követelik az aláírók. London függetlensége mellett pedig eddig 120 ezren foglaltak állást.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Obama szerint a Brexit nem változtat az amerikai-brit viszonyon]]> Nagy-Britannia kilépése nem változtat a különleges amerikai-brit kapcsolatokon – jelentette ki Barack Obama pénteken. Az amerikai elnök szerint ugyanakkor a nagy-britanniai voksolás egyfajta válasz volt a globalizálódás keltette változásokra és kihívásokra.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Szilvay Gergely (Mandiner): Brexit: mégis van élet az EU-n kívül]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Stier Gábor (Magyar Nemzet): Rémálom]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Kövér: Magyarország marad az EU-ban]]> Az Egyesült Királyság kilépésével csökkent azon országok politikai ereje, akik ellenzik az unió egyesült államokká való alakítását – mondta el Kövér László pénteken az MTI-nek. Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor kijelentette: Magyarország nem szándékozik távozni az EU-ból.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Ellenzéki pártok: Védje a kormány az Angliában dolgozó magyarokat!]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Sürgetik a britek hivatalos kilépését az EU intézményei]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Így értékelik Brüsszelben a Brexitet (videó)]]> Az Euronews brüsszeli tudósítója szerint a brit népszavazás eredménye nagy meglepetést okozott a belga fővárosban.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Előretörtek a maradáspártiak a Brexit-kampány hajrájában]]> Eleinte ugyan a felmérések a kilépést pártolók előnyét mutatták, azonban – vélhetően az erős Brexit-ellenes kampánynak köszönhetően – megfordultak az esélyek. A legutóbbi Brexit-népszavazással kapcsolatos preferenciákat vizsgáló közvélemény-kutatás 52-48 arányú maradáspárti győzelmet jósol a ma megrendezett referendumon.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Rajcsányi Gellért (Mandiner): Brexit helyett: maradjunk egységben a sokszínűségben!]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Soros: A Brexiten néhányan nagyon meggazdagodnának]]> A Brexit esetén meredek ívben gyengülne a font, és fekete péntek következhetne a piacokon – közölte Soros György a The Guardian című napilap keddi írásában. A nagybefektető szerint ha csütörtökön Nagy-Britannia a Brexitre szavaz, azon néhányan nagyon meggazdagodnak.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Orbán Viktor a Brexit ellen kampányol]]> A magyar miniszterelnök a Daily Mailben közölt egész oldalas hirdetésben üzeni a brit választóknak: „A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként.” Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy kommentálta a lépést, hogy a kormány hozzáállása pro-európai, nem pedig Európa-ellenes.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Utak és lehetőségek az adatviharban]]> Folyamatos adatrobbanásban élünk, monumentális nemzeti adatvagyonok halmozódnak fel a big data korában, csakhogy valamit kezdeni is kellene velük, hogy ne szemetesedjenek el. Magyarországon eddig nem sokat tettek érte, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács társadalmi egyeztetésre bocsátott Fehér Könyve az első nemzeti adatstratégiai tervjavaslat.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Bencsik Gábor (Mandiner): Európa nem egyenlő az Európai Unióval]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Mostantól kísérleti gyógyszerrel is gyógyulhatunk]]> Egy nem régi régi törvénymódosítás eredményeképpen ezentúl nem törzskönyvezett gyógyszert is kaphatnak a rászorulók Magyarországon.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[A külső határok fokozott védelmét akarják az EU határmenti államai]]> Az Európai Unió külső határainál fekvő tagállamok belügyminiszteri találkozója zajlott Szegeden pénteken. A találkozó végén a felek a határigazgatási rendszer megerősítését sürgető nyilatkozatot adtak ki, amelyben a határregisztráció és az informatikai rendszer fejlesztését, valamint a menekültek hazájukba való visszajutásának megkönnyítését sürgették.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Merkel és Tusk Törökországban tárgyal a migrációról]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Gulyás: A brüsszeli javaslat a legeslegrosszabb rémálmainkat váltaná valóra]]> A bevándorlás elleni küzdelemben a határvédelem a legfontosabb feladat – mondta Gulyás Gergely szombati sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Brüsszelben egyre veszélyesebb javaslatok születnek, melyek durván sértik a tagállamok szuverenitását, ezért „Brüsszelt meg kell állítani”.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Alapjogokért Központ: Brüsszel nem hagyna tagállami mozgásteret a menekültek kezelésére]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Brüsszel tényleg maga osztaná el a menekülteket]]> Két tervet mutatott be az Európai Bizottság az uniós menekültrendszer reformjára. Az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást. A másik terv pedig a sajtóhíreknek megfelelően az, hogy központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján.
[...] Bővebben!
]]>