<![CDATA[mandiner.hu - Európai Unió]]> http://mandiner.hu/tag/europai_unio/ hu-HU <![CDATA[Brexit esetén újabb skót függetlenségi szavazás jöhet]]> Ha a Brexit akarata ellenére kirángatná Skóciát az EU-ból, indokolt lenne egy újabb skót népszavazás a függetlenségről – mondta el Alex Salmond volt skót miniszterelnök. A Skót Nemzeti Párt vezette Salmond-kormány 2014 szeptemberében már próbálkozott egy népszavazással, de akkor az elszakadást ellenzők kerültek többségbe.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Őry Mariann (Magyar Hírlap): Két Európa]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Miklóssy Endre (MNO): Közlekedés-visszafejlesztés uniós támogatással]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Szergej Lavrov (Magyar Nemzet): Oroszország erős Európai Unióban érdekelt]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Mostantól kísérleti gyógyszerrel is gyógyulhatunk]]> Egy nem régi régi törvénymódosítás eredményeképpen ezentúl nem törzskönyvezett gyógyszert is kaphatnak a rászorulók Magyarországon.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Szijjártó NATO beavatkozással kezelné a bevándorlási válságot]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Tőkés a kvótareferendumon való részvételre szólította fel az erdélyi magyarokat]]> Tőkés László a magyarországi kvótareferendumon és a romániai önkormányzati választásokon való részvételre szólította fel az erdélyi magyarokat. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta: teljesen egyetértenek a kormánnyal, ezért arra kérik a szavazásra jogosult polgártársaikat, hogy utasítsák vissza a kvótarendszert.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[A külső határok fokozott védelmét akarják az EU határmenti államai]]> Az Európai Unió külső határainál fekvő tagállamok belügyminiszteri találkozója zajlott Szegeden pénteken. A találkozó végén a felek a határigazgatási rendszer megerősítését sürgető nyilatkozatot adtak ki, amelyben a határregisztráció és az informatikai rendszer fejlesztését, valamint a menekültek hazájukba való visszajutásának megkönnyítését sürgették.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Év végére létrejöhet az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény]]> Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti egyezmény a szabadkereskedelemről (TTIP) még év vége előtt létrejöhet Cecilia Malmström, uniós biztos szerint. A kereskedelempolitikáért felelős szakember szerint a tüntetések és a tárgyalás közben felmerült nehézségek ellenére várhatóan siettetés nélkül is tartható az idei dátum.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Szijjártó Péter (Magyar Nemzet): Ha az unió belehal valamibe, akkor a képmutatásba]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Kiáll a brit Munkáspárt az EU mellett (videó)]]> Megkezdődött a brit Munkáspárt EU-párti kampánya. Jeremy Corbyn pártelnök szerint „a kontinens többi részével kapcsolatban kell maradnunk”.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Horváth Gábor (Népszabadság): Lórúgás]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Simicskó: Magyarország támogatja Macedónia NATO-s és EU-s csatlakozását]]> A katonai együttműködés megerősítéséről egyeztetett egymással Simicskó István honvédelmi miniszter és Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszter. Simicskó elmondta, hogy a migrációs válság miatt Macedónián komoly nyomás van, de az ország az európai normáknak megfelelően védi Európát. A honvédelmi miniszter elmondta: Magyarország támogatja a Macedónia NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozását.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Titkos TTIP-dokumentumokat hoz nyilvánosságra a Greenpeace]]> Hétfőn hozza nyilvánosságra a Greenpeace az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményről zajló tárgyalásokon készült dokumentumokat. A Süddeutsche Zeitung című német hetilap szerint az iratokból kiderül, hogy sok kérdésben jelentősen eltérnek az álláspontok, és az amerikaiak komoly nyomást gyakorolnak az európaiakra.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Merkel és Tusk Törökországban tárgyal a migrációról]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Dési András (Népszabadság): A pfalzi óriásnál]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Balázs Péter (Népszabadság): Ki az a „Brüsszel”?]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Orbán: Magyarország kiáll Angela Merkel mellett]]> Magyarország kiáll Berlin mellett és támogatja Angela Merkelt az aktuális európai kihívások leküzdésében az olyan kezdeményezésekkel, mint a Schengen 2.0, jelentette ki Orbán Viktor kedden a Bildnek. A kormányfő Helmut Kohllal közös közleményben állt ki az egységes, politikailag egyesült Európa mellett.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Markó Béla (Népszabadság): Nem a mi időnk]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Gulyás: A brüsszeli javaslat a legeslegrosszabb rémálmainkat váltaná valóra]]> A bevándorlás elleni küzdelemben a határvédelem a legfontosabb feladat – mondta Gulyás Gergely szombati sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Brüsszelben egyre veszélyesebb javaslatok születnek, melyek durván sértik a tagállamok szuverenitását, ezért „Brüsszelt meg kell állítani”.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Szabó Palócz Attila (Magyar Hírlap): Schengen 2.0]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Somogyi János (Magyar Idők): Forró háborút provokálnak, akiknek semmi sem drága]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Lázár: Lesz, aki nagyot léphet majd előre 2017-ben]]> Lázár János szerint a kvótaügyi népszavazás olyan súlyú, mint amilyen a Magyarország uniós tagságáról döntő referendum volt. A miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt a 2017-es költségvetési tervezetről is, mely szerinte mindenkinek biztosít egy lépést előre. Béremelésre számíthatnak majd többek között a pedagógusok, a rendőrök és a katonák is.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[A lengyel demokráciáért aggódik az Európai Parlament]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Átláthatóbbá tenné a nagyvállalatok adózását az EU]]> Az Európai Bizottság a multinacionális vállalatok adózásának átláthatóságát elősegítő jogszabályjavaslatot tett, amely összesen 6500 nagyvállalatot érintene Európában. A jogszabály arra ösztönözné a vállalkozásokat, hogy abban az országban fizessenek adót, ahol a nyereséget termelik. A jogszabály összesen 50-70 milliárd eurós adóbevételt hozhat Európának.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Cohen Áron (Reflektor): Kell-e nekünk ez az EU?]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Brüsszelben vizsgáltatja ki Jávor az Alstom-BKV vesztegetési ügyet]]> Közleményben jelentette be Jávor Benedek, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul a napokban kiderült Alstom-ügy kapcsán, amely szerint az Alstom 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt adott a BKV-nak a metrókocsitender megnyeréséért. Jávor szerint a csalással akár az EU-t is pénzügyi veszteség érhette. Az LMP fővárosi vizsgálóbizottságot állítana fel, és a hármas metró felújítási költségeit is sokallja.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Bojár Gábor (MNO): Nincsenek politikai ambícióim]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Alapjogokért Központ: Brüsszel nem hagyna tagállami mozgásteret a menekültek kezelésére]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Megvárják az EU-csúccsal a brit népszavazást]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Orbán: A szocialista nagytőkések offshore-oztak]]> Az Európai Bizottság kvótajavaslata nyílt támadás a nemzeti szuverenitás ellen, ezért annak elfogadását meg kell akadályozni, ehhez azonban európai szövetségesekre van szűkség – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmáról egy szélesebb körű vita után születik majd döntés.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Máté T. Gyula (Magyar Hírlap): Pofon Brüsszelnek]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Hat hónapon belül uniós lista lesz az adóparadicsomokról]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Nemet mondtak a hollandok az EU-Ukrajna társulási szerződésre]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Brüsszel tényleg maga osztaná el a menekülteket]]> Két tervet mutatott be az Európai Bizottság az uniós menekültrendszer reformjára. Az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást. A másik terv pedig a sajtóhíreknek megfelelően az, hogy központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Növekedhet a magyar államadósság egy elszámolási változás miatt]]> Elszámolási vitába került egymással a KSH és az Eurostat. Az unió statisztikai hivatala azt kéri, hogy az Eximbankot sorolják át államháztartáson belüli intézménnyé. Ha ez megtörténik, az utóbbi évek államadóssága jelentősen emelkedhet, mivel több százmilliárdos tételről van szó.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Egymillió eurós támogatást kapnak az olaszok a menekültek hazatelepítésére]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Európa 2020]]> A tavaly kidolgozott Egységes Digitális Piac stratégia három pilléren, széleskörű internet-elérésen, biztonságos és megbízható online környezeten, valamint a felhőszámítások, bigdata-módszerek és a digitális írástudás által vezérelt gazdasági, társadalmi növekedésen alapul.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Merkel elővigyázatosan optimista az EU-csúcs előtt]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Orbán: Ukrajnának előbb kell megkapnia a vízumkedvezményt, mint Törökországnak]]> Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozója előtt arról beszélt, hogy kizárólag önkéntes alapon történjen bármifajta menekültcsere vagy betelepítés az Európai Unió és Törökország között. A magyar miniszterelnök mihamarabb adna vízumkedvezményt a törököknek és szerinte ma ebbe az irányba mozdulnak majd el a tárgyalások. Ugyanakkor Ukrajnának szerinte a törökök előtt kell megkapnia a vízumkedvezményt.
[...] Bővebben!
]]>