Az emberek azt hiszik, a Fidesz-kormányt nem lehet kirobbantani

2017. október 12. 09:02

Mellár Tamás
168 Óra

A történelem nem így működik, egy hónap alatt történhet annyi minden, mint húsz év alatt sem. Interjú.

„Vagyis választást nyerni helyben hiteles emberekkel lehet?

Nő a Fidesz elutasítottsága, de az emberek nem tudnak kire szavazni, mert nincs hiteles alternatíva. Az ellenzéki pártok bizalmi tőkéje elveszett, ideje aktivizálni magukat a helyi szinten elismert civileknek. Persze lehet, hogy csak én gondolom így. Elképzelhető, hogy három hónap múlva már azt mondom magának, mivel a pártok többsége nem támogatott, el sem indulok. De én legalább megpróbálom.

Gondolta volna, hogy konzervatív jobboldali emberként egyszer azzal a Fidesszel szemben pozicionálja magát, amelyben mélyen hitt?

Én nem változtam. Ha megnézi, hogy 2010 előtt milyen gazdaságpolitikai állásponton voltam vagy milyen kritikákat fogalmaztam meg a szocialista kormányzásról, és mit mondok most, az látszik, hogy az értékrendem állandó. Ha viszont azt nézi meg, miket nyilatkoztak a fideszes vezetők 2010 előtt, és mit mondanak most, látható, hogy ők változtattak, kezdve az európai orientációtól a paksi bővítésen át társadalompolitikai kérdésekig. Egyébként sok mindenre nem gondoltam, ami egyszer csak megtörtént. Ha 1986-ban megkérdezi, hogyan látom a szocializmus ügyét, azt válaszolom, a Kádár-rendszer stabil, még az unokám is ebben a politikai berendezkedésben fog élni. Aztán 1987–88-ban olyan események indultak el, amikre nem számítottam. Például Soros-ösztöndíjjal az Egyesült Államokba mehettem egy évre a családommal együtt. Azt sem gondoltam, hogy vissza fogunk jönni. De jöttünk, mert a rendszerváltozás miatt jönnünk kellett. Arra sem számítottam, hogy négy év alatt vissza is szívja a rendszerváltozást az ország, és olyan miniszterelnöke lesz, aki 1956-ban a forradalom ellen harcolt. Amit most mondok, a jövőre is vonatkozik. Az emberek azt hiszik, a Fidesz-kormány annyira beágyazódott, hogy nem lehet kirobbantani. A történelem nem így működik, egy hónap alatt történhet annyi minden, mint húsz év alatt sem.

Nem tart attól, hogy ön után nyúl a Fidesz?

El tudom képzelni, hogy ha elindulok a választáson, karaktergyilkosság kezdődhet el. Biztosan nehezen fogom megélni, lelkileg készülök rá.

Hogyan lehet arra lelkileg készülni?

Például azzal, amit a beszélgetésünk előtt csináltam.

Mit csinált?

Zongoráztam két órát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre