Oroszország helye Európában

2017. október 12. 20:30
Hegyi Gyula
Magyar Nemzet

Nem helyes, ha az orbáni Magyarország az Európai Unió ellenében erőlteti a külön utas oroszbarátságot.

„Az Európai Unió gazdasági potenciálja sokszorosa az oroszénak, a NATO is sokkal erősebb. Félni már csak ezért sem kell Moszkvától. Az orosz közvélemény és a politikai elit értelmesebb része ma is tiszteli Európát, élő, eleven kapcsolatot szeretne fenntartani velünk. Amikor már egy amerikai republikánus szenátor is arról beszél, hogy Trump elnök felelőtlensége a harmadik világháborút is kirobbanthatja, Putyin és Oroszország kiszámíthatósága különösképp felértékelődik. Rég volt ekkora szükségünk legalább az oroszok józanságára.

Nem helyes, ha az orbáni Magyarország az Európai Unió ellenében erőlteti a külön utas oroszbarátságot. Ez a nagyon különböző súlycsoportok miatt is komolytalan. De fölöttébb kívánatos lenne, ha a magyar kormány (és csatornáin keresztül a felelős ellenzék is) a hasonlóképp gondolkodó uniós tagállamokkal együtt a jelenlegi oroszellenes kurzus megváltoztatására szorítaná az EU vezetőit.

Európa és Oroszország partnersége mindkét felet erősebbé, a világot pedig biztonságosabbá tenné. Oroszország Európa része, és egyben a felívelőben levő ázsiai térség egyik legfontosabb szereplője. Ha már a szaúdi király is rájött erre, akkor végre az európai politikusok is megérthetnék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre