Ferenc pápa: Aggasztó méretet ölt a keresztényüldözés

2017. október 12. 22:48

A keresztényüldözések első évszázadaiban sem haltak annyian mártírhalált, mint ma – állítja az egyházfő.

Ferenc pápa szerint egyre aggasztóbb méreteket ölt a keresztények üldözése. A katolikus egyházfő a Pápai Keleti Intézet valamint a Keleti Egyházak Kongregációja fennállásának századik évfordulóján a római Santa Maria Maggiore bazilikában mutatott be misét csütörtökön.

A kongregációt XV. Benedek pápa hozta létre 1917-ben. Ferenc pápa homíliájában hangsúlyozta, hogy a két intézmény az első világháború idején jött létre. „Ma – ahogyan már többször elmondtam  egy újabb világháborúban élünk” – jelentette ki a katolikus egyházfő arra utalva, hogy a világ különböző részein, de egy időben pusztító konfliktusok zajlanak. Hozzátette, hogy ezeknek áldozatai között vannak a keleti egyházak hívői, akik „drámai üldözést szenvednek el, és szétszóródásuk egyre aggasztóbb méretet ölt”.

A kongregációhoz intézett üzenetében Ferenc pápa kiemelte, a keresztények üldözése felett „senki sem hunyhat szemet”. Az egyházfő megválasztása óta többször hangoztatta meggyőződését, amely szerint még a keresztényüldözések első évszázadaiban sem haltak annyian mártírhalált, mint ma.  A Keleti Egyházak Kongregációja a pápai misével zárta a Vatikánban rendezett éves közgyűlését, amelyen a kongregáció tagjaként részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, valamint Kocsis Fülöp görög-katolikus érsek, a hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is. 

(MTI)

 

vissza a teljes nézetre