„Beszélnünk kell”

Dél-Korea tárgyalni akar Északkal

2017. július 17. 09:43

Az elmúlt hetek észak-koreai rakétakísérletei és amerikai-dél-koreai hadgyakorlatai után Szöul tárgyalásokat kezdeményezett északi szomszédjával a fenyegetővé vált helyzet miatt.

Dél-Korea katonai tárgyalásokat kezdeményez északi szomszédjával az észak-koreai rakétakísérleteket követően megnőtt feszültség miatt – írja a BBC. Mun Dzsein, Dél-Korea elnöke jelezte, hogy szorosabb kapcsolatra fog törekedni Észak-Koreával. Phenjan egyelőre nem reagált a javaslatra. Korábban a szocialista ország kezdeményezett hasonló kapcsolatfelvételt, de akkor még Szöul nem fogadta el a diplomáciai közeledést. Azóta tovább romlott a két ország viszonya az elmúlt hetek észak-koreai rakétakísérletei és amerikai-dél-koreai hadgyakorlatai miatt.

A tárgyalásokról szóló javaslatot a dél-koreai védelmi miniszter helyettese, Suh Csó-suk jelentette be, aki pozitív válaszra számít Észak-Korea részéről. Ha megkezdődnek a tárgyalások, az első egyeztetés július 21-én, a koreai háborút záró béke helyszínén, Panmindzson mellett lehetne. 

A tárgyalások célja, hogy a két Korea között elmérgesedő katonai ellenségeskedésnek véget vessen. A kapcsolatfelvétel a kölcsönös bizalom építését is szolgálja, amihez hozzájárulna, ha a határ mentén vége szakadna a konfliktust gerjesztő propaganda terjesztésének – mondta a BBC tudósítója.

vissza a teljes nézetre