Megmentik az ágazatot

Többet keresnek az egészségügyi dolgozók idén

2017. július 15. 17:35

Az egészségügyi dolgozók keresete jelentősen növekedett idén, és az ágazat béremelési programja még folytatódik. Jövőre a Mentőszolgálat dolgozóinak is emelik a fizetését.

A Magyar Idők értesülései szerint az idei esztendő első öt hónapjában átlagosan több mint 31 ezer forinttal magasabb volt az egészségügyi dolgozók bruttó keresete, mint a tavalyi átlag. A 2010-es adatokkal összehasonlítva a mostaniakat azt tapasztaltni, hogy jelenleg az ágazatban a bruttó átlagkeresetek csaknem 100 ezer forinttal lépik túl a hét évvel ezelőttieket.

Az ágazat béremelési programja, a kormány és az érdekvédelmi szervezetek tavaly júniusi megállapodása alapján, 2016. szeptember 1-jétől kezdődött. A szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek ekkor kaptak bruttó 107 ezer forint alapbéremelést. November 1-jétől pedig a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bruttó 50 ezer forintos béremelésben, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek pedig bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésben részesülhettek.

A lap kitér arra is, hogy új bértábla érvényes a szakdolgozók részére, amelynek életbelépésével átlagosan bruttó 26,5 százalékkal nőtt a bérük tavaly szeptemberben, ezt idén novemberben újabb bruttó 12 százalékos, 2018 és 2019 novemberében pedig bruttó 8-8 százalékos alapbéremelés követi. Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók efölött még további tízszázalékos fizetésemelésre számíthatnak jövő januártól.

vissza a teljes nézetre