Elvásik

Parlament elé megy a törvényjavaslat a vörös csillagról

2017. március 20. 14:06

Tárgyalja a parlament az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését betiltó törvényjavaslatot – írja az index.hu. A törvényjavaslat elsősorban a Heinekent érintené, hiszen a cég jelképe az ötágú vörös csillag, ami Magyarországon kommunista önkényuralmi szimbólumnak minősül.

Bekerült a parlament igazságügyi bizottság tárgysorozatába az az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését betiltó törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt nyújtott be múlt héten – tudósít az index.hu.

A törvényjavaslat módosítaná a fogyasztóvédelmi törvényt és szigorítaná a Büntető Törvénykönyvet. A módosítás nem csak az önkényuralmi jelkép kereskedelmi célú használatát tiltaná be, de a kormánynak lehetőséget adna bizonyos esetekben teljes vagy részleges felmentést adni – részletezte Vas Imre, fideszes parlamenti képviselő.

A javaslat előzménye a Heineken és a Csíki Sör körül kialakult harc. A törvény a Heinekent érintené, hiszen a cég márkája az ötágú vörös csillag, ami kommunista önkényuralmi szimbólumnak minősül Magyarországon. Magyarország már azelőtt is próbálkozott büntetni a vörös csillag viselése miatt: kétszer a strasbourgi bíróság elé vitte az ügyet, de eredménytelenül. Ezek alapján az unió könnyen gátat szabhat a törvényjavaslatnak, aminek magas összegű kártérítés lehet a vége - derül ki az index.hu tudósításából.

vissza a teljes nézetre