Besétált a Jobbik csapdájába a Momentum?

2017. március 20. 08:57

Jámbor András
Kettős Mérce

A Jobbik bemutatta, hogy a cukiságkampány pont odáig tart, ameddig nincs lehetőség a társadalmi problémákat egy jó adag cigányozással elkenni.

„Nem a levegőbe kiáltott rasszizmus miatt veszélyes a valóban létező társadalmi tények etnicizálása, hanem a megoldás miatt. Mert egyszerűen, ha nem társadalmi tényekből levont, hanem etnikai sztereotípiákból következtetett megoldási javaslatok mentén próbáljuk kezelni a magyarországi szegények és lecsúszók helyzetét, akkor zsákutcába fogunk jutni. Nem a cigánysággal van gond, hanem a szegénységgel, nem a szegényeket kell legyőzni, hanem a szegénységet.

Majdnem biztos vagyok benne, hogy Fekete-Győr András csupán besétált Z. Kárpát Dániel etnikai csapdájába, és a társadalmi különbségekből fakadó megoldási javaslatok különbségére mondott volna igent, ha rutinosabb.

De ez úgy hangzott, mintha a cigányság rossz, mindenki más áldozat különbségtételre mondana igent. Márpedig, ha szegénységről és közös nemzeti jövőről beszélünk, erre nem mondhatunk igent, hanem a társadalmi különbségekből fakadó megoldási lehetőségekre kell igent mondanunk, a cigányozás legkisebb formáit is el kell utasítanunk. Hiszen a célunk nem lehet a cigányokat kizárni a közös jólétből, mindannyiunk érdeke az, hogy ők is részesüljenek ebből, hogy ők is dolgozhassanak, tanulhassanak. Fekete-Győr András ügyes játékos a politikai pályán, de még új játékos, akit könnyű egy ilyen csapdába belevinni, reméljük legközelebb ez már nem történik meg.

A Jobbik pedig bemutatta, hogy a cukiságkampány pont odáig tart, ameddig nincs lehetőség a társadalmi problémákat egy jó adag cigányozással elkenni. Mert akkor az etnikai kártyát fogják előhúzni rendületlenül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre