Pólus

Összefognak a román szélsőjobboldali pártok

2017. március 19. 08:49

Egységbe tömörülnek a román szélsőjobboldal pártjai: a Nemzeti Erő Párt és az Egységes Románia Párt szombaton úgy döntött, hogy egy nacionalista pólusban egyesül. Tárgyalnak a többiekkel is, a céljuk, hogy uniószerte tiszteljék Romániát, írja az Agerpres.

Marosvásárhelyen jelentette be két román szélsőjobboldali párt, az Egységes Románia Párt, valamint a Nemzeti Erő Párt szombaton, hogy egy nacionalista pólusban egyesülnek. Laurențiu Rebega román EP-képviselő rögtön nemzeti kontextusba helyezte a történteket a Agerpres román nemzeti hírügynökség szerint: „Fordulóponthoz érkeztünk, nem csak nemzeti szinten, hanem nemzetközi szinten is, hiszen a hollandiai választási eredmények hitelességet kölcsönöznek nekünk és köteleznek is, hiszen ott a nacionalisták 33 százalékot értek el és kevés olyan párt volt, amely nőni tudott a felmérések során”. 

Tiszteletet a románoknak!

„Szeretném megmutatni, hogy Romániában a nacionalizmus — egy polgári és nem etnikai, mérsékelt nacionalizmus, amelyben minden nemzet Románia részét képezi — hozzájárulhat az ország fejlődéséhez, a polgárok jólétéhez” — nyilatkozta Laurențiu Rebega.

A képviselő más pártokat is szívesen látna a nacionalista pólusban, amelynek célja, hogy Románia azt a tiszteletet kapja meg az Európai Unióban, amely szerintük megilleti őt. „Nem azt akarom, hogy értékeljenek Brüsszelben, hanem, hogy tiszteljenek. Eljött az idő, amikor Romániának kötelessége megmutatni, hogy az Európai Unió teljes jogú tagja, senkinek sem áll jogában ránk kényszeríteni bizonyos dolgokat, amelyeket mi, mint állam, nem szeretnénk (...) Ez az, ami egyesített minket, amely arra késztet, hogy erősebbek legyünk” — magyarázta Rebega.

Adják az ortodoxizmust

Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, minden nacionalista párttal tárgyalásokat folytatnak, amely az elmúlt 27 évben a nemzeti értékrendet, az ország szuverenitását és függetlenségét, az ortodoxizmus szellemiséget képviselte, így többek közt a Nagy Románia Párttal, a Vatra Românească szervezettel vagy a Román Nemzeti Egységpárttal (PUNR) is. Rebega hozzátette a végére egyetlen párt fog létezni és legkésőbb júliusig megszervezik a nemzeti pártok egyesülési kongresszusát, írja az Agerpres.

vissza a teljes nézetre