Szotyolabarátok, földesurak

Vona: Simicskának se lenne kibúvó a földesúradó alól

2017. március 18. 14:16

Évi 300 millió forintos vagyongyarapodás fölött földesúradót vezetne be visszamenőleg a Jobbik, ha kormányra kerül – jelentette be a párt elnöke. Arra a kérdésre, hogy ez Simicska Lajosra is vonatkozna-e, Vona azt mondta: mindenkire, akire vonatkoznak a paraméterek. A bankadót és a multiadót is megtartanák.

2002-től kezdve, ameddig indokolt

A Jobbik úgynevezett földesúradót vezetne be kormányra kerülése esetén – közölte Vona Gábor pártelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy az adó a 300 millió forint feletti éves vagyongyarapodásra terjedne ki és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznák.

A közterhet progresszív módon vetnék ki, azaz minél nagyobb lenne a gyarapodás, annál magasabb lenne az elvonás mértéke – mondta, hozzátéve: az adót addig tartanák fenn, amíg indokolt.

Megerősítette azt is, hogy a bankadót és a multiadót is fenntartanák.

Orbán szotyolabarátai és a közterhek

Vona Gábor a javaslatát azzal indokolta, hogy a igazságtalanul vagyont szerzett „földesurakat”, „Orbán Viktort és szotyolabarátainak körét” vissza kell terelni a közteherviselés keretei közé.

Az ellenzéki politikus szerint az érintettek bevételét nehéz meghatározni, mert egy része gyaníthatóan eltitkolt jövedelem, ugyanakkor – mint fogalmazott – nem lesz kibúvó, a külföldi és hazai hatóságok együttműködésével fel fogják tárni ezeket a vagyonokat és a fideszes polip összes csápját levágják.

Vona Gábor szólt arról is, hogy az adóbevételt az ország versenyképességének növelésére, egészségügyi fejlesztésekre, az oktatás színvonalának növelésére fordítanák és fejlesztési forráshoz juttatnák a kis- és közepes vállalkozásokat. Egyúttal arra is kitért, hogy a tisztességes gyarapodást elért cégeknek nincs mitől tartaniuk, a fókuszt a „politikai hátszéllel megtollasodott” vállalkozókra irányítják.

És Simicska?

Arra a kérdésre, hogy az adónem Simicska Lajos nagyvállalkozóra is vonatkozna-e, azt felelte, hogy mindenkire, akire az adott paraméterek vonatkoznak. Faggatták a Magyar Nemzetben publikált cikkéről is, amire azt válaszolta, semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy történészként egy cikket jegyez a napilapban, s nem ez volt az első eset.

A földesúradó visszamenőlegességét firtató felvetésre Vona azt közölte: az elképzelés találkozik a társadalom igazságérzetével, így szerinte be kell vállalni a jogi vitát.

Kérdezték arról is, mi a különbség a Jobbik javaslata és a szocialisták luxusadóról szóló felvetése között. Vona Gábor szakmaiatlannak, hiteltelennek és erőtlennek nevezte az MSZP javaslatát, hozzátéve: a szocialisták az „egykori padlássöprések pártjaként” nem tudnak különbséget tenni tisztességes és tisztességtelen vagyongyarapodás között. A Jobbik utóbbit szankcionálná – emelte ki.

(MTI)

vissza a teljes nézetre