Hangosak a függetlenségpárti skótok

2017. március 17. 12:35

A skótok továbbra is kitartanak egy második referendum mellett Skócia függetlenségét illetően – derül ki az Euronews tudósításából. Theresa May brit miniszterelnök várakozásra inti a skót kormányt.

Nicola Sturgeon skót első miniszter továbbra is megtartaná a második skót függetlenségről szóló referendumot, annak ellenére, hogy az ellenzék részéről visszautasítást kapott – tudósít az Euronews.

„Akármit is gondoljanak a skótok a függetlenségről, azt be kell látni, hogy a londoni konzervatív kormánynak semmilyen mandátuma nincs Skóciában egy demokratikusan megválasztott tartományi kormány felülbírálásában” – nyilatkozta Nicola Sturgeon skót első miniszter csütörtökön.

Nagy-Britannia EU-ból való kilépése még egy hosszadalmas folyamat, így sem az időzítés, sem a referendummal járó költségek nem kedveznek Sturgeon felvetésének. A brit kormányfő is várakozásra int: egy nagyon felelős döntést a szükséges információk nélkül kellene meghozniuk. Szerinte egy 300 éves értékes szövetség uniós tagság nélkül is szép jövővel kecsegtet.

vissza a teljes nézetre