„Megcsináltuk” – Obama Chicagóban búcsúzott

2017. január 11. 09:00

Barack Obama amerikai elnök chicagói leköszönő beszédében az elmúlt nyolc évet értékelte szerdán. A hagyatéka közül kiemelte a munkahelyteremtést, a melegek házasságát és az egészségbiztosítás reformját. Felidézte a terrorizmus elleni harc sikereit és Oszama Bin Laden likvidálását. Elmondta, Amerika befolyása akkor marad töretlen Oroszországgal és Kínával szemben, ha nem nyomja el a nála kisebb országokat. Felhívta a figyelmet a szerinte továbbra is fontos faji kérdésre és az egyenlő bánásmód mellett foglalt állást. Obama kijelentette, hogy a jövőben állampolgárként szolgálja tovább hazáját.

Chicago üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadta Obama elnököt, aki elmondta: az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben. Utolsó elnöki beszédét Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől tartotta.

A mintegy háromnegyedórás, érzelmektől sem mentes beszédben az elnök mindenekelőtt választóinak és támogatóinak mondott köszönetet az elmúlt nyolc évért. „Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem” – mondta. Elmondta, még mindig sok a tennivaló. „Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra” – hangoztatta az elnök.

Obama: Mindenki megérdemli az egyenlőség tiszteletét

A beszédet többször ütemes taps szakította meg, a hallgatóság soraiból nem egyszer bekiabáltak: „még négy évet!”. Obamát szemmel láthatóan meghatotta a fogadtatás. Az elnök hangsúlyozta, hogy nyolc évnyi elnökség után is változatlanul hisz a változás erejében. Obama egységre buzdította az amerikaiakat, „bármilyen különbségek legyenek is közöttünk”. Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, és nyomatékosította, hogy a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Az ezzel kapcsolatos törvények szükségesek, de önmagukban nem elegendőek. „A szíveket kell megváltoztatni” – mondta a távozó elnök.

Hozzátette: nemcsak az afroamerikaiak, hanem valamennyi kisebbség „megérdemli az egyenlőség tiszteletét, amelyet alapító atyáink is vallottak”. Hangsúlyozta azt is, hogy elutasítja az amerikai muszlimok hátrányos megkülönböztetését.

Visszatekintés az elmúlt nyolc évre

Barack Obama beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket: egyebek mellett a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, a terroristavezér Oszama bin Laden likvidálását. Sokak szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnökre utalva megjegyezte, hogy a haladást gyakran visszalépésnek érezzük. Hozzátette: az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson.

A távozó amerikai elnök viszonylag sokat szólt a külpolitikáról, kormányzatának sikeresnek vélt eredményeit említette: a Kubával kialakított megbékélést, a diplomáciai kapcsolatok felvételét. Beszélt a terrorizmus elleni harcról, amellyel kapcsolatban azt jósolta, hogy nemsokára eljön az idő, amikor az Iszlám Állam nem fenyegeti többé Amerikát.

A riválisok, mint Oroszország és Kína nem tud felérni a befolyásunkkal a nagyvilágban, hacsak nem adjuk fel a dolgokat, amiben hiszünk, s nem alakulunk át egy másfajta nagy országgá, amely  a terrorizálja a kisebb országokat” – fogalmazott az amerikai államfő.

Yes, we can. Yes, we did

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett. „Addig soha nem értesz meg valakit, amíg nem nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből” – idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, s azt ígérte, hogy ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. „Igen, megcsinálhatjuk. Igen, megcsináltuk” – idézte első kampányának győztes jelszavát. 

(MTI)

Fotó: John Gress / Reuters

vissza a teljes nézetre