Viselt dolgok

Betiltották a burka forgalmazását és gyártását Marokkóban

2017. január 11. 10:29

Betiltották a teljes testet fedő burka kereskedelmét és előállítását Marokkóban. Egy belügyminisztériumi forrás biztonsági okokkal indokolta a megosztó döntést. Az arab királyság üzleteit hétfőn tájékoztatták, hogy negyvennyolc órájuk van megszabadulni a ruhadaraboktól.

Marokkóban betiltották a burka eladását, gyártását és importját helyi hírforrások szerint. A ruhaüzleteket hétfőn levélben tájékoztatták arról, hogy negyvennyolc órájuk van megszabadulni a készleteiktől – értesült a BBC. 

Arról egyelőre nincs hír, hogy a ruhadarab teljes és nyílt tilalmáról van-e szó. Hivatalos kormányzati bejelentés nem történt, de a belügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője a Le360 hírportálnak megerősítette a tilalmat. A rendelkezést biztonsági okokkal indokolta meg, ugyanis szerinte „banditák ismételten használták ezt a ruhadarabot bűncselekmények elkövetésére.” 

A mérsékelt iszlámot követő VI. Mohamed király vezette országban a döntés megosztó fogadtatásban részesült. A teljes arcot és szemeket is takaró burka nem népszerű a királyságban. A marokkói nők inkább az arcot szabadon hagyó hidzsábot viselik. Az ország északi, konzervatív részén és szalafista körökben a szemnek rést hagyó nikábot hordják.

vissza a teljes nézetre