Iszlámnémet

Bushido, Eko Fresh, KC Rebell: nem a kilencvenes évek amerikai rapkorszakának zűrös figurái, hanem a kortárs német bevándorló ifjúsági szubkultúra iszlámnémet sztárjai, akiknek szövegei rasszizmustól, homofóbiától, a nők lenézéséről tanúságot tevő kiszólásoktól hemzsegnek. Nézettségük hatalmas; nem valami mellékes, marginális jelenségről van szó tehát. Az „iszlámnémet” popkultúra nem épp a sikeres integrációról tanúskodik. Szalai Zoltán cikke.

3
Hol van már a netadó...

Deutsch Tamás úgy véli, Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a digitalizáció nyertesévé válik. A miniszterelnöki biztos szerint mindenki számára olcsó internet-szolgáltatást kell biztosítani.

3
Érmek a láthatáron?

Hiába úszta a második legjobb időt az előfutamban, az úszóklasszis úgy döntött, visszalép 100 méter háton, hogy a 200 méter vegyes döntőjére tudjon koncentrálni.

2

Reform=népszerűtlenség?

Jelentős költségvetési- és munkajogi reformot tervez a francia elnök, mely hosszú távon úgy tűnik, biztos recept lehet a népszerűtlenséghez.

3
Határsértők

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csak a hétvégén nyolcvannégy határsértőt tartóztattak föl a rendőrök az ország területén.

1
Legyen ön is vasutas!

A MÁV belső levelezéséből kiderült: a cégnél tapasztalható jelentős munkaerőhiány miatt akár 35 ezer forintnyi bónuszban is részesülhet az, aki új munkavállalót szervez be az állami vasúttársasághoz.

1
Fiatalok

Hihetetlen hangulatú világbajnoki finálét teremtett a Duna Aréna telt házas közönsége vasárnap este, ahol órási hajrával bronzérmet szerzett a 4x100 méteres férfi gyorsváltó. A magyar fiúk nagyon fiatalok és nagyon jók: megszerezték Magyarország első érmét a 17. vizes vb-n.

1
kurzgesagt

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter sürgetőnek tartja a földközi-tengeri menekültútvonal lezárását és úgy látja, ebben támogatni kell Olaszországot. A kijelentések mögött áll az osztrák közvélemény is.

3
Orbán és Naimski

Brüsszel Lengyelországgal szembeni fellépése nem fair – jelentette ki Orbán Viktor Tusványoson, a szejm lengyel-magyar parlamenti csoportjának elnökével folytatott beszélgetése után. A miniszterelnök azt is leszögezte: Magyarország minden körülmények között kiáll Lengyelország mellett.

12
Jared Kushner

Összejátszott-e a tavalyi elnökválasztási kampányban Donald Trump kampánycsapata orosz tisztségviselőkkel? Ebben az ügyben hallgatja meg hétfőn Donald Trump vejét a szenátus.

6
Brexit balról

Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt véget vetne az olcsó közép-európai munkaerő importjának – állítja Jeremy Corbyn, a párt elnöke, aki a konzervatív törvényhozás ellehetetlenítését tervezi.

29
Mahmúd Abbász

„Bejelentem, minden szinten felfüggesztek minden kapcsolatot a megszálló állammal az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett cselekményekért, különösen azért, amit Jeruzsálemben az al-Akszánál mecsetnél tettek” – mondta a minap Mahmúd Abbász palesztin elnök.

24
Tusványos

A gazdasági problémák megoldására a migráció nem válasz, az EU-nak pedig vissza kell nyernie szuverenitását a Soros-birodalommal szemben – jelentette ki Orbán Viktor szombaton tartott tusványosi előadásában. A miniszterelnök leszögezte: az elmúlt év legjelentősebb eseménye a V4-ek megerősödése.

28
Működik

Az informatikai támadások és túlterheltség után sikerült helyreállítani a Budapesti Közlekedési Központ online értékesítési rendszerét.

13
„Orbáni rögeszmék”

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszéde azt mutatja, hogy megfelelő életminőség helyett csak ellenségképet tud adni a népnek.

158
Életekről van szó

Matt Bevin Kentucky kormányzója a Louisville-i klinika engedélyének visszavonását tervezi, ez az egyetlen kórház az államban, ahol abortuszt hajtanak végre. Az ügy kapcsán abortuszpártiak és életvédők is tiltakozni kezdtek az intézmény előtt.

9
Tusványos

Egyszer és mindenkorra véget kell vetni annak a hungarofóbiának, amely csak az antiszemitizmushoz és cigányellenességhez hasonlítható – mondta Tőkés László szombaton Tusványoson. Az európai parlamenti képviselő biztosította Orbán Viktort, hogy számíthat az erdélyi magyarságra.

5
Vége

Lemondott Sean Spicer, az amerikai elnöki hivatal és a Fehér Ház szóvivője pénteken. Donald Trump továbbá közleményben tudatta: Anthony Scaramucci lesz az új kommunikációs igazgató. Scaramucci szerint hagyni kell, hogy az amerikai elnök „a saját stílusában bontakozzék ki”.

4
Odaszólt Iránnak

Új és komoly következményekkel kell számolnia Iránnak, ha nem bocsát szabadon három, jogellenesen fogva tartott amerikai állampolgárt - jelentette ki Donald Trump pénteken Washingtonban. Az FBI egyik munkatársa, Robert Levinson tíz éve tűnt el Iránban.

12
Történelmi nehézségek

A magyar miniszterelnök szerint a magyar jobboldalnak és a zsidóságnak is energiát kell fektetnie a kölcsönös bizalom megteremtésében, mert történelmi okokból nehéz a kapcsolatuk. Orbán Viktor az Iszrael Hajom című lapnak nyilatkozott.

25
háló&puding
A férfi 4x100-as gyorsváltó magyar csapata hatalmas úszással megszerezte Magyarország első érmét.
Az amerikai elnök valószínűleg alá fogja írni azt a törvényt, amely újabb szankciókat vet ki Észak-Korea és Irán mellett Oroszországra is.
3
2050-ig akár 12 milliárd tonna műanyag hulladék végezheti hulladéklerakókban és a természetben, miközben a szemét csupán kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra.
1
A Mecsetek terénél felállított biztonsági kapuk miatt kirobbant Jeruzsálemi harcok foglalkoztatják azt ENSZ-t.
5
„A biztos pont” – írta Orbán Viktor a Tusványosról szóló videója mellé.
9
Az egységes csomagolástól azt remélik, hogy csökkenti a dohánytermékek vonzerejét.
20
Ki akarta fütyülni Orbánt egy fiatal nő Tusnádfürdőn. A hajánál fogva földre rántották és kivezették.
24
Trump és Putyin találkozóinak jelentőségét csökkentve Szergej Lavrov egy óvodához hasonlította a G20-csúcstalálkozót.
2
Az olasz válogatott csak 13-5-re győzte le az ausztrál együttest, így a magyar válogatott közvetlenül a nyolc közé jutott!
2
Nem politikai, hanem viselkedési okokból nem léphet fel az énekes Pekingben. A kulturális hivatal szerint „nem megfelelő” Bieber színpadi és színpadon kívüli magatartása.
3
A 22 éves, királyházai Balázs Zoltánnal egy ellenséges aknatűz végzett. A katonát felesége és kétéves kislánya gyászolja.
A két kormányfő a tárgyalások között megtekintette a Seuso-kincseket, a Dohány utcai zsinagógát is.
6
Tizennnyolc hónappal a műtétje után a kezeit két évesen elveszítő amerikai fiú agya már hozzászokott az új végtagok kezeléséhez.
A Nemzetstratégiai Intézet kutatása szerint Orbán Viktor előzi Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt és Petőfi Sándort is.
22
Egy apasági teszt miatt kellett felnyitni a kriptát, amelyben a szemtanúk szerint jól konzervált állapotban feküdt a festő teste, még a bajsza is úgy állt, mint életében.
5
Nincs visszaút, marad a lila-fehérek új címere – jelentette ki az Újpest FC labdarúgócsapatának elnöke.
11
Egy török bár kamerája rögzítette, ahogy a békésen beszélgető vendégek alatt megmozdul a föld.
1
Kemény csata zajlott a vízben, 10-8-ra győztünk a hollandok ellen.
1
Legalább két halottja van a péntek hajnalban bekövetkezett erős földrengésnek.
2
Jó magaviseletért már októberben szabadlábra helyezik az egykori amerikai futballsztár.
12
Felakasztotta magát Chester Bennington, a Linkin Park énekese. A zenész pár hete még a soproni VOLT Fesztiválon énekelt.
A Curiosity marsjáró fotózta le a szemkápráztató látványt nyújtó, ám ismeretlen eredetű Ireson-hegyet.
1
Szabad Palesztinát követelő molinóval tüntetett három aktivista a budai Váralagút mellvédjén. Az üzenetet villámgyorsan eltüntették.
10
Hibát talált az e-jegyrendszerben egy 18 éves, jutalom helyett azonban feljelentette a BKK.
27
Hallgatásra alkalmatlannak tartják és betiltják Malajziában a világ legfelkapottabb slágerét. A Despacito című dal sokakban keltett megütközést.
15
Magasságok és mélységek; lovagterem és akasztófa is van! Nem a városligeti, hanem az eredeti!
1
Megkötözve magukra hagyják, brutálisan megverik vagy árammal sokkolják a Boko Haram tagjait Kamerunban.
3
Hazánkat a pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli, szombaton 20 órától szurkolhat nekik az M5 csatornáján.
2
A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának diákjai különleges nyári táborban vehettek részt.
1
Szeptemberben úszhatják át először a Duna 330 méteres szakaszát a Budapest Urban Games versenyzői.
3
Kőkemény mérkőzésen 9-9-et játszott a magyar férfi vízilabda-válogatott az olaszokkal.
7
Az egyeztetésen Benjamin Netanjahu zárt ajtók mögötti kirohanása is hallható volt egy technikai baki miatt.
11
Kiürítették a férfi vízilabda-válogatott szállodáját.
8
Idén volt 19 éves a Marosszék vidékének táncait és népzenéjét népszerűsítő jobbágytelki néptánctábor, ahol helyi fiatalok is tanítanak, akik belenőttek a hagyományba.
Az Erdély-rajongó brit trónörökös Zalánpatakon csinosítja birtokát.
5
A Kreatív Online beszámol arról: egységbe tömörültek a nagy amerikai kiadók, amire a Facebook októbertől felhúz egy kísérleti fizetős falat (paywallt).
8
Az észak-koreai videóban megjelenő dezertőr nő nagyon hasonlít a hazáját korábban szintén elhagyó Lim Ji-hyun tévés szereplőre.
5

Két év, rengeteg cikk, számos érdekes vita és sok-sok tapasztalat után eljött az idő, hogy elbúcsúzzunk olvasóinktól. Hogy miért? És mi következik ezután? Minden kérdésre választ adunk. Vagy legalábbis megpróbáljuk.

Pintér Bence
(Spekulatív Zóna)

Spekulatív, mert ez a szó jól lefedi azokat a műfajokat, amivel foglalkozok; és Zóna, mert Alkonyzóna.

Takács Gábor
(Próza Nostra)

Nagyon sokat kellett várni új regényére, a Távolvízre, és szerintem pont ezért volt felemás élmény számomra a könyv.

Koós Anna
(Roboraptor)

A Valerian nem tudott túllépni saját korlátain. Azon a dialógusok, amelyek szövegbuborékban teljesen ülnek, filmen mesterkéltnek hatnak.