Kósa Lajos

Ha Botka László bármilyen lehetőséghez jut, az a Fidesz szerint „életveszélyes” Magyarország számára – mondta Kósa Lajos pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták még a kerítést elbontanák.

3
Pszt!

A ferencvárosi képviselő-testület elfogadta az a rendeletet, melynek értelmében a szórakozóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, pénteken és szombaton éjfélig lehetnek nyitva.

Minél tanultabb egy muszlim, annál radikálisabb nézeteket vall – állítja a Migrációkutató Intézet kutatója. Speidl Bianka a Kossuth Rádió pénteki műsorában kiemelte: a muszlimok tanultabb rétegeiben az iszlamizmus és a szegregáció hívei vannak többségben.

2

Ha megnyugszik a közel-keleti helyzet és az uniós határvédelem feláll, lebontaná a szerb-magyar határkerítést Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

127
LMP vs Paks2

Hadházy Ákos egy népszavazási kérdést nyújtott be, amelyben a paksi bővítés teljes iratanyagának titkosításának feloldását vetette fel. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a kérdést, mert úgy véli, ez tiltott tárgykör. Az LMP az Alaptörvényt hibáztatja és országos aláírásgyűjtést indít.

39
Honvédség

Elfogadta a nemzetbiztonsági kabinet elfogadta Magyarország haderő-fejlesztési koncepcióját. Az a cél, hogy 2020-ra a GDP egy százalékáról két százalékra emeljék az ország katonai, védelmi kiadásait.

9
Családok budapesti világtalálkozója

A volt szocialista országok közül Magyarországról vándoroltak ki külföldre a legkisebb arányban 1990 óta – hangzott el a Családok budapesti világtalálkozóján. Ugyanakkor folyamatosan nő a gyermektelenek száma.

14
Migrációzás is volt

Az „ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott, de „a java még hátra van” – fogalmazott Orbán Viktor a Családok budapesti világtalálkozóján a migrációról. A kormányfő egy sor családbarát intézkedést is bejelentett a rendezvényen.

21
Demográfia

Az LMP szerint az eddigi családpolitika helyett több bölcsődére, a rugalmas munkavégzés támogatására és állami bérlakásprogramra lenne szükség.

106

Az Európai Bizottság (EB) egyetlen olyan érvet sem hozott fel, amely miatt a nemzeti felsőoktatási törvényt módosítani kellene – közölte Lázár János.

9

A kormánypárt szerint ha az Európai Unió dönthetne az adókról és a bérekről, azzal nem a magyar emberek járnának jól.

8

A 2018-as költségvetésben 97 milliárd forinttal több pénz van oktatásra, mint az idén – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Esztergomban. Balog arról is beszélt: az az érdekünk, hogy ebben az országban olyan roma középosztály legyen, amely az együttműködésben érdekelt, nem a konfrontációban.

Donald Tusk

Az Európai Unió és az amerikai elnök nincs azonos véleményen Oroszországgal kapcsolatban, de az ukrajnai konfliktus ügyében hasonló a két fél álláspontja – jelentette ki csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

24

Luther Márton a mai katolikus egyház működését látva biztosan a felekezetek közötti együttműködést választaná – jelentette ki Angela Merkel csütörtöki pódiumbeszélgetésén. A német kancellár szerint ugyanakkor a kereszténység elsősorban annak belátását jelenti, hogy senki sem hibátlan.

27

Vállalati belső kémkedésre adta a fejét a Figyelő egyik középvezető munkatársa. Megbízott informatikusokkal azt tervezték, hogy kifürkészik pár gyanúsnak ítélt munkavállaló levelezését – írja az Átlátszó.

17
Közel-Kelet

Csatlakozik a NATO az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz, de nem konkrét katonai műveletekkel. A tagországok megerősítik elkötelezettségüket a terrorizmus elleni küzdelem mellett.

8
EÜ.

Az amerikai Kogresszusi Költségvetési Bizottság szerint 2026-ig mintegy 23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását, ha megszavazzák Trump egészségbiztosítási terveit.

5

A Magyar Nemzeti Bank jogi osztályán kapott munkát Polt Péter kisebbik lánya, az idén 24 éves Polt Petra – írja a 24.hu. A dolog pikantériája, hogy a jegybank személyi ügyeiért a legfőbb ügyész jelenlegi felesége, Petra mostohaanyja, Polt-Palásthy Marianna felel.

32
Nem késlekednének

New York állam kormányzója „üdvözli a lehetőséget arra, hogy megoldják ezt az ügyet, és késlekedés nélkül megkezdjék a párbeszédet a magyar kormánnyal” – áll az Andrew M. Cuomo által kiadott közleményben.

9
háló&puding
A Facebook alapítója szerint baj van a rendszerrel, hiszen ő otthagyta az egyetemet, mégis milliárdokat keresett, miközben diákok milliói nem tudják fizetni a diákhiteleiket.
13
Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára. Nem sikerült neki, 8115 méterről visszafordult.
Trump beszélgetett a mosolygó-bólogató Orbánnal, aztán hirtelen félrelökte a montenegrói miniszterelnököt, hogy pózolhasson.
37
„Ahol elfér kettő, ott elfér három is. Meg jut hely a negyediknek is. Bátrabbaknál még az ötödiket is beszállásolhatjuk oda.”
15
Képsorozat az olasz partok környékéről: kétszáz ember esett a vízbe, nem mindenkit sikerült kimenteni.
23
Az eredeti előzetessel emlékezünk meg az eseményről.
2
Békét követeltek és elnökükért meneteltek Nicolas Maduro támogatói Venezuelában.
3
Közel kilenc tonna jelöletlen, szabálytalanul tárolt, illetve lejárt fogyaszthatóságú húst megsemmisítését rendelte el a hatóság.
A német köztévé fiktív közös chatszobában mutatta meg, hogyan szerveznének osztálytalálkozót az uniós országok a maastrichti szerződés 25. évfordulójára.
22
Egy gyönyörű szarvas betévedt egy francia templomba.
„Minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el” – jelentette ki Németh Szilárd.
14
„Az európai tudományos élet jövője ma már itt van Szegeden” – mondta Orbán Viktor azELI-ALPS lézeres kutatóközpont avatásán.
2
Barack Obama gyakorlatilag a Fehér Házból való távozása óta vakációzik. A Karib-tenger után most Toszkánában golfozik.
23
Kedden elhunyt Széles Sándor úszó mesteredző. A tréner 61 éves volt.
Šarūnas „Šaras” Jasikevičius litván kosaras sztáredző elmagyarázta, miért engedte el a játékosát a gyermeke születéséhez a meccs helyett.
Homoszexuális kapcsolatuk miatt köztéren fenyítettek meg két férfit Indonéziában, mobillal videózó tömegrk előtt.
Kövér László egy lakossági fórumon elárulta, hogy nem támogatja a Jobbik béruniós kezdeményezését.
30
Budán a vízben gázoltak a járművek, a hvg.hu fotója szerint a brit nagykövetség autója is. A Dózsa György úton egy trolibusz és autók is elakadtak.
Hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász.
Megsértette a Fidelitas és a Fidesz tekintélyét és jó hírnevét, ezért kizárják a Fidelitasból – áll a határozatban.
10
Az erdélyi, Szilágy megyei Zilahon is megjelenhetnek a magyar nyelvű várostáblák.

Új kategóriát vezetnek be idén a Hugo-díjon: az idei szavazáson próbaképpen díjazzák a legjobb könyvsorozatokat. Hogy velünk marad-e ez a kategória, az még a jövő zenéje, ahogy az is, hogy ki nyeri idén; mi viszont most átfutjuk az idei jelölteket, amelyek egy része megjelent magyarul. Ti kinek adnátok a díjat?

W. Scott Poole
(The Black Aether)

Lovecraftban lehetőséget láttam arra, hogy eljussak a kortárs horror egy bizonyos vonulatának a gyökereihez, amely legalábbis megkísérli megközelíteni a kozmikus közömbösségről alkotott iszonyatos vízióját. Interjú.

Matos Lajos
(Filmvilág)

A Csillagok háborúja nem tudományos-fantasztikus film, hanem a megtestesült szuper-mesemozi, mely bámulatba ejti a gyerekeket, és jól kiszámított módon megtalálja azt a tudatalattiba süllyesztett srácot, aki a legmorcabb felnőttekben is ott rejtőzik.

Veres Attila
(Corn & Soda)

A félelem a legtöbb emberben azonos; a félelem a változástól, félelem a jövőtől, félelem a haláltól. Íróként ezt használom ki, hogy a leghatásosabban tudjak beszélni az engem érdeklő témákról, és emiatt lesznek ezek a történetek horrorisztikusak. Interjú.

A Figyelő főszerkesztője szerint a Momentum csütörtöki akcióját pártállástól és politikai ízléstől függetlenül mindenkinek el kell utasítania. „Akarunk-e ilyen országban élni?” – tette fel a kérdést.

Juhász Péter
(hvg.hu)

A kártérítést kifizetik a közpénzből (értsd: állami hirdetéseken keresztül a médiumokhoz folyatott adóforintokból) a propagandista meg éli az életét.

Balog Zoltán
(Facebook)

Tisztelt Joób Sándor! Ön a tegnapi napon méltatlan és méltánytalan akciót folytatott ellenem, melyet egy manipulált riportban tett közzé, s ebbe belekeverte munkatársaimat is.

Ungváry Krisztián
(Facebook)

Nem értem a fanyalgást a Momentum Origo-látogatása miatt.

Balatoni sör: immáron ez áll a Stari-sörök címkéin. A tapolcai sörfőzde vezetőivel a cég huszonötödik születésnapján kézművességről, Balatonról, romániai exportról és még az Igazi Csíki Sörről is beszélgettünk. Meg arról, milyen sört ajánlanának a különböző balatoni strandételek mellé.

Garamvári Vencel
(Borászportál)

Teljesen más a pezsgő karaktere, ugyanis nem csak a buborékok finomsága, hanem ez esetben maga a bor jelenik meg és dominál, amihez a természetes szénsav tartalom inkább hozzásimul.

Unger Tamás
(Borrajongó)

Tíz eurón belül soha nem volt még dolgom ennél jobb anyaggal. Meglepődés, rácsodálkozás, öröm és értetlenkedés.

Márton Péter
(Tállyáért Egyesület)

Tállya be nem váltott lehetőség. Tállya örök riválisa, Mád borászatilag Tállyánál még mindig előrébb tart.

MIT-kutatók különleges rendszert fejlesztettek, hogy a bitcoin speciális megoldásaival akadályozzanak meg rosszban mesterkedő hackereket.

Joshua Davis
(Wired)

Ma még abszurdnak tűnik, de a jelen trendjei alapján elképzelhető, hogy egyszer mesterséges intelligenciát választunk meg elnöknek.

Dyani Sabin
(Inverse)

A Facebook és a Neuralink is közvetlen agy-számítógép interfészen, gondolati úton történő interakciós technológiát fejleszt. Elménkért küzdenek a titánok. Muskék megoldása földhözragadtabb, de reálisabb.

Karla Lant
(Futurism)

Nem félni kell az algoritmusoktól és az MI-ktől, hanem meg kell tanulnunk együttdolgozni velük.

Unalomig ismert tény, hogy az újszülöttek táplálására az anyatej a legalkalmasabb. Az a felfedezés azonban, amiről az origo.hu számolt be, még fontosabbá teszi ezt a táplálékot, s nemcsak a kisbabák, hanem felnőtt hólyagrákos betegek számára is életmentő lehet.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán

A Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusa kapcsán dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral készült interjú olvasható a KÓRHÁZ szaklap tavaszi számában Államtitkári vizit címmel, melyet a Weborvos is idéz.

Dr. Velkey György

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

Bezzeganya.reblog.hu

Negyvenhetedikbe léptem, ezt a kort apám mindössze két héttel élte túl (azt is minek), anyám ennyi idősen ki-be járta a kórházakat, két komoly műtéttel, hálistennek végetért a pechszéria, azóta kutya baja.

A napokban felkapta az internet a gyermektelen európai vezetők listáját, rajta Theresa May brit konzervatív vezetővel. May nem saját döntéséből, hanem meddőségből nem lehetett anya: most nyilatkozott arról, miken ment át keresztül az életben.

Kiss Bertalan
(777)

Ha azt mondjuk, hogy attól fognak jönni a fiatalok, mert azt látják, hogy ez az egész kereszténység „nem is olyan nehéz”, akkor átverjük őket és nem mellesleg hamar tovább is állnak. Interjú.

Ugró Miklós
(Magyar Nemzet)

Attól, hogy a Fidesz a vallást nem, csak a neki nem tetsző egyházakat üldözi, nem lesz sem jogszerű, sem demokratikus az eljárása.

Ferenc pápa
(Magyar Kurír)

Ez az egyiptomi látogatás legyen a testvériség és a kiengesztelődés üzenete Ábrahám fiai számára, főként az iszlám világban.

Budapestre akkreditált külföldi nagykövetek egész sora szavalja Arany János Családi körét az Arany-emlékév alkalmából, (tört) magyarul.

Nőiszem
(Nőiszem)

Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli.

Antoni Rita
(Magyar Nemzet)

Elvégre ebben az országban csak felső középosztálybeli házaspárok élnek, akik a negyvenmilliós lakásból kilépve beülnek a tízmilliós autóba, minden hónapban félre tudnak tenni, és bőven telik kondibérletre is.

Gállné Gróh Ilona
(Családháló)

A Ringató módszerrel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás.

Dicsőséges? Szégyenletes? Borsody István dokumentumfilmje a világ második proletárdiktatúrájáról, népbiztosokról, vörös terrorról és honvédő harcokról. Producer: Skrabski Fruzsina.

Ablonczy Balázs
(Főtér)

Aki látott már belülről nagykövetséget, az tudja, hogy december 1. mindig delikát ügy egy magyar külképviseleten, kormányoktól függetlenül. Interjú.

Czakó Gábor
(Magyar Hírlap)

A honfoglalás nem lehetett gyerekjáték. Ezért sem vesztegeltek több emberöltőnyi ideig Levédiában még nyelvideológusok kedvéért sem.

Szent-Iványi Domokos
(Visszatekintés (1941-1972.))

Mindenütt ugyanaz a kép fogadott: könnyes szemű, szomorú és megrendült férfiak és nők. Telekit mindenki szerette, s ezek az emberek most azt érezték, hogy nagyszerű vezetőjük, reményeik megtestesítője eltávozott, s Magyarország a pusztulásba rohan.

Új útvonalon, a Szabadság térről indulva és a Városligetbe tartja idei kerékpáros felvonulását április 22-én, délután 4-től az I Bike Budapest mozgalom és a Magyar Kerékpárosklub.

Sturcz Antal
(Kerékagy)

Sokan esnek abba a hibába, hogy megvesznek egy drága bringát, aztán nem költenek rá.

Miklósi Gábor
(Kerékagy)

Ha valaki nem eltulajdonlási szándékkal viszi el más kerékpárját, az nem bűncselekmény, akkor sem, ha levágja a zárat.

Kürti Gábor
(Facebook)

3.342.000.000 forintból létesülhet 1200 P+R parkolóhely 2019-ig Budapesten. Óriási pazarlás.