„Nagy része”

A BKV elnök-vezérigazgatója szerint a 3-as metró biztonságos, a felújított metrószerelvények meghibásodásainak nagy része nem veszélyezteti az utasok biztonságát. Bolla Tibor a TV2 hétfő reggeli műsorában elmondta: a felújított szerelvényeknél „nem jól van beállítva egy-két dolog, jellemzően az ajtó”, de az utasok biztonságát okozó hibák „nem nagyon történnek”.

8
Lassú

Az adriai tengerre vezető autópályák túlzsúfoltsága miatt a lényegesen lassabb vonatot reklámozza a horvát vasúttársaság.

1

Többek között erdőtelepítést és környezetkímélő mezőgazdasági termelést javasolt a zöldpárt frakcióvezető-helyettese. Véleménye szerint a kormányzatnak lépnie kell a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt.

15
Búcsú

„Jókai Anna akár politikus is lehetett volna, nőként is válhatott volna belőle államférfi. Az a féltés, az az aktuális jelenlét ugyanis, amellyel a közélet, a világpolitika minden rezdülését követte, homo politicusszá tette Jókai Annát” – mondta Balog Zoltán miniszter az író búcsúztatóján.

2
Fejek fognak hullani

„Senki nem tehet közzé semmilyen Oroszországgal kapcsolatos tartalmat mielőtt konzultálna velem és Jasonnel” – írta egy belső szerkesztőségi e-mailben a CNN egyik felelős szerkesztője.

30
Gyász

Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, a híres Dévény-módszer kidolgozója 81 éves volt.

„Jobban is sikerülhetett volna”

A Berlusconi-féle Hajrá Olaszország és az Északi Liga közös jelöltjei győzedelmeskedtek az olasz helyhatósági választásokon. Renzi Demokrata Pártja visszaszorult, Berlusconiék pedig számos, hagyományosan baloldali körzetben tudtak nyerni.

2
Felújításra várva

A Batthyány tér és a Margit híd között futó HÉV-alagút födémjén repedések alakultak ki a budai fonódó villamosok okozta fokozott igénybevétel miatt. Az NKH máris sebességkorlátozásokat vezetett be.

9

Új, magasabb és erősebb kerítés építésébe kezd a jövő hónapban északi, libanoni határán. Izrael és Libanon között nyolcvanegy kilométer hosszan húzódik a határ, ahol legutóbb tizenhét évvel ezelőtt, a libanoni kivonulás után hoztak létre ma már alacsonynak és idejétmúltnak ítélt kerítéseket.

4
Szent László-emlékév

Az emberi erőforrások minisztere a nagyváradi Szent László-napok zárása alkalmából mondott beszédében jelentette be, hogy a magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását, Szent László örökségének megerősítését.

6
Twitter-oknyomozás

Donald Trump Twitter-bejegyzésében tért vissza a tavaly novemberi amerikai elnökválasztásra: az elnök szerint a demokrata vezetés nyíltan Hillary Clintont támogatta, és összejátszott Bernie Sanders ellen.

1

Huszt, Técső, Visk, Hosszúmező és Máramarossziget – az öt egykori, ma Ukrajnához és Romániához tartozó koronaváros tartott találkozót immár kilencedik alkalommal Visken. Grezsa István kormánybiztos a találkozón hangsúlyozta: egyre több gyereket íratnak be errefelé magyar iskolába, így van remény, hogy megmarad a magyarság.

2
Kárpátaljától Új-Zélandig

A cél az, hogy minél erősebbek és jobban szervezettebbek legyenek a magyar közösségek a világban, illetve hogy erősítsük az anyaország és a külhoniak kapcsolatát – mondja Grezsa István kormánybiztos a Mandinernek annak kapcsán, hogy háromnapos konferenciával zárult a két, nemzetpolitika szempontjából fontos ösztöndíjprogram résztvevőinek idei küldetése. Vajon milyen a magasztos célokat szolgálni Kárpátaljától Új-Zélandig, Norvégiától Dél-Afrikáig? Erre keres választ riportunk.

Európamantra

Díszvendégként fogadta Orbán Viktort a bajor CSU, ebből is látszik, hogy a német CDU/CSU pártszövetség számára nem fontosak az európai értékek – mondta a német szociáldemokraták dortmundi kongresszusán Martin Schulz kancellárjelölt, aki egyben a demokrácia elleni merénylettel és hatalmi arroganciával is megvádolta Angel Merkel pártját.

87
Kultúrharc

Háború zajlik a hagyományos család ellen a nyugaton hazánk szentszéki nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduard és Veres András püspök szerint, akik a Katolikus Társadalmi Napok győri megnyitóján beszéltek a témáról.

8
Mindent vagy semmit?

Valószínű, de nem száz százalék a szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozása az EU-val a brit Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter, David Davis szerint. Theresa May kormányfő szerint a rossz megállapodásnál jobb, ha nincs megállapodás.

2
Folytatódó harcok

Hiába lépett életbe Kelet-Ukrajnában az aratási tűzszünet szombaton, a harcok mégis folyamatosak a térségben az ukrán hadsereg és a szakadár területek között, habár csökkenő intenzitással küzdenek a felek. Az elmúlt napokban két ukrán katona halt meg, vasárnap viszont a kijevi vezetés katonái semmisítettek meg egy szakadár csoportot.

12
Kié lesz Tirana?

A Szocialista párt és az Albán Demokrata Párt küzd a voksok többségéért a június 25-i, vasárnapi parlamenti választásokon Albániában. A közvélemény-kutatók szerint a két párt támogatottsága kiegyenlített.

12 óra, 9000 ember

Az eddigi legnagyobb kibertámadás érte pénteken a brit parlament levelezőrendszerét, amit 9000 ember használ, köztük Theresa May kormányfő és miniszterei. A hackertámadás 12 órán át tartott.

5

Egy természetvédelmi területen pusztít erdőtűz Dél-Spanyolországban, Andalúziában. A tüzet valószínűleg ember okozhatta. Éjszaka több száz embert telepítettek ki a környékről.

1
háló&puding
Minden DK-s felvonulónak ajándékkal kedveskednek Gyurcsányék a Budapest Pride-on.
35
II. Erzsébet brit királynő láthatóan progresszív munkahelyi felfogást képvisel.
Bár csökkent az elmúlt években a dizájnerdrog-őrület, ismét elkezdtek teret nyerni az amfetamin-tartalmú, klasszikus kábítószerek is.
5
Az oroszországi Domogyedovo mellett látványos meteort láttak lezuhanni. Egy autó fedélzeti kamerája rögzítette a hullócsillaghoz hasonlatos fényjelenséget.
Repüjön gyönyörű magyar tájak felett! A Mecsek látványától egy kicsit Ön is biztosan elkalandozik.
Közvetlen járatot indít a Deák tér és a reptér között a BKK.
Az egyik legfiatalabb pártnak tartja az MSZP-t Baja Ferenc.
9
A hétfőn startoló, első ízben hatnapos soproni fesztiválra több mint 150 ezer vendéget várnak.
1
Eddig hatvan megvizsgált nagy-britanniai toronyházról derült ki, hogy ugyanolyan gyúlékony burkolattal van fedve, mint amilyennel a Grenfell Tower volt.
Elsüllyedt egy turistákat szállító hajó egy kolumbiai tavon. A fedélzeten 170-en voltak, közülük hatan meghaltak, 28-an pedig eltűntek.
Szombat este kapott lángra a bozót az ország déli tengerpartján.
Egyenesen rózsaszínűt. No nem magától Donald Trumptól, hanem kopt ortodox vezetőktől, Sydney-ben.
A Las Vegas-i Stratosphere hotel és kilátó tornyából le lehet ugrani az utca szintjére.
7
Régészek segítségével rekonstruálta a nagyváradi vár 15. századi állapotát videójában a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatója.
Az egységes néphagyományt nem tudják szétszabdalni a határok Sebestyén Márta szerint, aki Kolozsváron beszélt erről a Főtérnek.
Fekete-Győr András szerint számukra alap, hogy nem magánemberként, hanem politikai közösségként is ott lesznek a Budapest Pride-on.
224
Négynapos LMBTQ-fesztivált rendeznek június 28. és július 1. között Kolozsváron, az utolsó nap felvonulás is lesz. Ez lesz Erdély első Pride-ja.
34
A Balatonnál, mégsem Magyarországon.
7
A medve először a nyájra támadt rá, majd lábon harapta a pásztort. A férfit a pásztorkutyái mentették meg.
8
A videót maga a terrorszervezet tette közzé a moszuli mecset maradványairól.
5
Őrült, szinte életveszélyes száguldás szűk sikátorokon, lépcsőkön, ugratókon keresztül egy dél-amerikai város urban downhill versenyén.
Már az elmúlt meleg napokban is nőtt a sörfogyasztás, de ha kitart a hőség, még a tavalyinál is több sör fogyhat a sörszövetség szerint.
1
Brutális hőhullám lesz Közép-Európában jövő csütörtökön: Budapestre 38, Belgrádra 41 fokot jeleznek előre.
8
A 30 éves pécsi ápolónő több esetben mérgező hatású anyagot tett az osztályán dolgozó munkatársai kávéjába, teájába. Többen rosszul lettek és orvosi kezelésre szorultak.
13
Ezúttal költségvetési csalás gyanúja miatt akarták kihallgatni a kémkedéssel is meggyanúsított jobbikos politikust, de nem jelent meg a kihallgatásán.
21
Figyelmeztetést adott ki szombatra az erős UV-sugárzás és a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az ingatlan korábbi tulajdonosa szerint alkotmányellenes, hogy az osztrák kormány kisajátította a házat.
4
Több hónapos nyomozás után a tapolcai rendőrök több mint 120 millió forint értékű marihuánát foglaltak le Veszprém megyében.
6
Gumilövedékkel lőttek le közvetlen közelről egy demonstrálóra Venezuelában, aki belehalt sérüléseibe.
2
Orosz hadihajók rakétákkal támadták az Iszlám Állam állásait.
A török tantervben nem fog többet szerepelni az evolúció oktatása: a döntéshozók szerint „túl komplikált” a diákok számára.
19
Több zöldterületet, bővülő Állatkertet és kitiltott autókat ígért Persányi Miklós, a Liget Budapest miniszteri biztosa.
1
Mészáros Lőrinc senkit sem lát szívesen a kézilabda meccseken, a Simicskával való kapcsolata pedig „egyszerűen csak megszűnt” – tudható meg az Index videójából.
12
Gusztustalan állapotai miatt záratott be egy budai Nagyi palacsintázóját a Nébih.
Zavarja a lakók nyugalmát, akadályozza a forgalmat, hangos és veszélye.
A francia kormány nem engedi, hogy a keddi halálos baleset után újabb befogadóközpont jöjjön létre Calais-ban.
8
Gyurcsány az országjárásán a fizetéséről kérdezte azokat az embereket, akik hajnalban kelnek, akik második, harmadik munkát vállalnak.
39


szövegközi roadblock
640 x 360 pixel

Adriana Corta kemény munkával küzdötte fel cégét a Holdat uraló magánvállalatok közé: manapság ő látja el héliummal a Földet, ő gyújtja meg a Föld fényeit. Emellett dinasztiát alapított: öt gyermeke és több unokája viheti tovább a fáklyát – ha egyáltalán lesz mit továbbvinni. A Holdon uralkodó viszonylagos békének ugyanis minden jel szerint vége. Kritikánk Ian McDonald könyvéről.

Szabó Dominik
(ekultura.hu)

Bizonyos pillanatokban még érezhetően egy elsőkönyves szerző alkotása a Kormorán Baru, az áruló, bizonyos pillanatokban pedig olyan, mintha Seth Dickinson már évtizedek óta erre készülne.

CaptainV
(CaptainV)

A jó és a rossz harca persze izgalmas, de az igazi csemege talán mégis az, amikor a jó glóriája kicsit piszkos, a rossznál pedig van csoki. Ez pedig egy módon lehet még jobb – ha nem tudod, melyik szereplő melyik.

CsarliPrinc
(Geekz)

Sapkowski ha akarná, sem tudná letagadni, hogy milyen nyelven meséltek neki hátulgombolós korában.

A Vulture magazin sorba rakta a 213 Beatles-számot, a szerintük legrosszabbtól a legjobbig. Ön szerint melyik a legjobb tőlük?

Alföldi Róbert
(Nyugat.hu)

A magukat gerinces hetero macsónak gondoló képviselők miért döntenek úgy, hogy nem döntenek, és miért nem képesek döntéseikért felelősséget vállalni? Interjú.

Ujhelyi István
(Facebook)

A hazai könnyűzenei élet kedvelt koncerthelyét, tízezrek egyre inkább kultikus találkahelyét nagy baromság lenne eltiporni! Tibi és a helyi Fidesz keressen más „nünükét” magának!

Momentum Mozgalom
(Facebook)

Közösen záratnák be Budapest egyik legnagyobb szórakozóhelyét.

Világszerte egyre nagyobb gondot okoz az egészséges ivóvíz hiánya. Hazánk ugyan szerencsés helyzetben van ezzel kapcsolatban, de nálunk is probléma az antibiotikum maradványok megjelenése a vízben. Az Inforádió információja szerint viszont az MTA egyik kutatóközpontjának munkatársai most megtalálták azt a módszert, amellyel kiszűrhetőek ezek a maradványok.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán

A Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusa kapcsán dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral készült interjú olvasható a KÓRHÁZ szaklap tavaszi számában Államtitkári vizit címmel, melyet a Weborvos is idéz.

Dr. Velkey György

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

Bezzeganya.reblog.hu

Negyvenhetedikbe léptem, ezt a kort apám mindössze két héttel élte túl (azt is minek), anyám ennyi idősen ki-be járta a kórházakat, két komoly műtéttel, hálistennek végetért a pechszéria, azóta kutya baja.

A nőtlen papi életforma a katolikus egyháznak egy nagy kincse, amit meg kell őrizni – mondja Székely János eddigi esztergom-budapesti segédpüspök a Mandinernek. Székelyt Ferenc pápa vasárnap nevezte ki a Szombathelyi Egyházmegye élére. Székely János arról is beszélt: az emberségesebb világért való küzdelem és az ideologikus célok nem szabad, hogy elvonják a figyelmünket a konkrét szegény emberről, aki az ajtónk előtt áll.

Prőhle Gergely
(Kötőszó)

Hogy a Lehel Lászlóval való beszélgetésre csak most, az újsághírek következtében került sor sebbel-lobbal, az sajnos nem növeli az egyházi tényfeltárás tekintélyét, bizonyítja ugyanakkor a körülmények hatalmát.

James Martin
(SzemLélek)

A katekizmus nyelvezete indokolatlanul sértő, ezért szükség lenne az újrafogalmazásra. Interjú.

Ugró Miklós
(Magyar Nemzet)

Ferenc pápa korrupcióellenes fellépését ez idáig még nem üdvözölték a magyar egyházak, nem adtak ki támogató nyilatkozatot, nem álltak ki nyíltan és határozottan mellette.

Egy európai uniós projekt 2013 óta igyekszik feltérképezni az emberi agyat. Az egyelőre egymással összeférhetetlen adatsorok, agyi képek és más adatok összekombinálásával terveznek keresőmotorként is funkcionáló szoftvert fejleszteni.

David Ryan Polgar
(Quartz)

Meddig terjed ki az emberi együttérzés, nem veszélyes-e, ha érzelmekkel reagálunk mesterséges intelligenciával rendelkező tárgyakra? Elembertelenít-e az egyre emberibb MI?

Amy X. Wang
(Quartz)

A terhes Beyoncé Instagram-posztja 24 óra alatti 7 millió lájkjával bebizonyította, hogy a zeneiparban egyre fontosabbak a techcégek, közösségi platformok, és a hagyományos lemezkiadók mind inkább háttérbe szorulnak.

Karla Lant
(Futurism)

50 százalék az esély, hogy az MI 45 éven belül mindenben jobb lesz az emberi intelligenciánál. Ideje elkezdeni tervezni az automatizációra adandó válaszokat.