Orosz nagykövetség

„Állítsuk meg Moszkvát!” – skandálta mintegy ezer ember az orosz nagykövetségnél. Az orosz befolyás elleni tüntetésen Puzsér Róbert „felcsúti autókereskedőnek” titulálta Orbán Viktort, majd a beszéde után hamar feloszlott a tömeg.

46
„Konkrétan nem létezik”

Szél Bernadett az Oktatási Hivatal külföldi egyetemekről készített vizsgálati anyagát kérte volna ki közérdekű adatigényléssel. A Hivatal azonban először arra hivatkozott, hogy az adatigénylés teljesítése túlságosan erőforrásigényes, később pedig arra, hogy az elnök nem engedélyezi az adatok kiadását. Szél úgy kommentált: nem létezik az anyag, ami elvileg a lex CEU alapjául szolgált.

27
100 nap elnökség

Nincs sok értelme most értékelni az elnökségemet – jelentette ki Donald Trump, amerikai elnök, amikor a sajtó megkereste regnálásának századik napján. Annyit azonban mégis elárult, hogy az emberi felelősségvállalással most már jobban törődik, mint elnöksége előtt, mert a kormányzáshoz szerinte szív kell, nem úgy mint az üzleti életben.

3
Transzszilvánizmus

Formálódik Erdélyben egy Transzszilván Mozgalom, amely az RMDSZ-nek is vetélytársa lehet, ha párttá alakul, ugyanakkor tartózkodnia kell az országossá válástól, mert akkor a Most-Híd sorsára jut – mondja a Mandinernek Bakk Miklós székely politológus, akit a székely autonómiáról, a DNA politikai szerepvállalásáról és a Csíki Sörről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk.

6
Háborús zóna

Egy EBESZ-megfigyelő meghalt, kettő megsebesült Ukrajnában, miután az autójuk felrobbant. Az oroszok szerint provokáció történt, az ukránok szerint terrorcselekmény, a kelet-ukrajnai szakadárok viszont úgy látják, az EBESZ autója tilosba hajtott.

11
Adok-kapok

Mindig is tudtuk, hogy bolond lyukból bolond szél fúj – közölte a Fidesz.

5
72 óra

Gyurcsány Ferenc hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, Oroszország zsarolja Orbán Viktort, és tudni is véli, mivel. A DK elnöke azt várja a kormányfőtől, hogy tisztázza magát, vagy 72 órán belül perelje be őt.

168
„Mindig is tiszteletben tartottam mások hagyományait”

Európa a legjobb élettér, ennek ellenére látni kell, hogy a lakosság előtt az EU mindinkább veszít tekintélyéből – jelentette ki Robert Fico hétfőn Pozsonyban. A szlovák kormányfő ugyanakkor elmondta: mindig is tiszteletben tartott más nézeteket és hagyományokat.

6
Ezért gratulált Juncker Macronnak

A francia elnökjelöltek közül Emmanuel Macron az, aki az európai értékeket képviseli – jelentette ki Margarítisz Szkínász hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben. Az Európai Bizottság szóvivője leszögezte: az EB nem vesz részt a kampányban, de mindent megtesz az európai értékek megőrzéséért.

73
Elnökválasztás

Érdekesen alakult a francia elnökválasztás politikai földrajza: világosan kirajzolódott, mely vidékek támogatják a centrista-szociálliberális jelöltet, és melyek szavaznak egy tömbben a Nemzeti Frontra.

Magomed Dasajev

Magomed Dasajev egy orosz nyelvű Facebook-csoportban szervezkedett a szovjet emlékművet megdobáló Komáromy ellen, sőt meg is nyugtatta aggódó társait: „Semmit nem fognak tudni bebizonyítani, jó ügyvédem van :)))”.

33
Születésnapi ajándék

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 30 éves történetével a magyar családok ügyének legmegbízhatóbb képviselője, a nemzet életének fontos résztvevője, ezért a kormány 300 millió forinttal támogatja idei munkáját – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten, a NOE ünnepi közgyűlésén.

2

Amikor alig több mint fél évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben még a Jobbik vetette fel, hogy nyilván kellene tartani a külföldről támogatott civilszervezeteket, akkor a fideszes képviselők ezt az ötletet még borzalmasnak, a határon túli magyarok miatt a nemzeti érdekkel ellentétesnek, és fölöslegesnek tartották.

13

A szavazatok megszámlálását követően kialakult végeredmény szerint a centrista Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját a szavazatok 23,75 százalékával. Mögötte a radikális jobboldali Marine Le Pen végzett 21,53 százalékkal. A köztársaságpárti Fillon arra kérte híveit, hogy a második fordulóban szavazzanak Macronra.

27
Megvédték

Sorosozós, külföldiügynöközős sajtótájékoztatott tartott még szombaton a Fidesz kommunikációs igazgatója, ahol azonban az újságírói kérdésre válaszolva beszélt a szovjet emlékmű megdobálásáról is. Ennek kapcsán Hidvégi Balázs azt mondta: „semmilyen hülye gyerek ne dobálja meg festékkel, ne gyalázza meg!”. Hozzátette: a politikai véleményét mindenki elmondhatja kulturáltan.

21
Kormánypárti siker

Sántha Péterné, a Fidesz jelöltje nyerte a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselő-választást. A még nem hivatalos végeredmény szerint 424 voksot szerzet, míg a különböző baloldali pártok által támogatott, de függetlenként induló Pityinger László, azaz Dopeman, illetve Románné Bolba Márta evangélikus lelkész 256, illetve 183 szavazatot ért el.

10
Nyíló olló

Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott a DK-MSZP-Párbeszéd közös jelöltje, Bitskey Bence a zuglói időközi önkormányzati képviselő-választáson, mint a Fidesz jelöltje, Somodi Zoltán – írja az Index. 2014-ben csupán hét szavazattal nyert a baloldali jelölt a körzetben.

99
Alternatíva Németországért

Alice Weidelt, a liberális nézeteit és leszbikus életvitelét büszkén vállaló közgazdászt választotta listavezetőnek a német EU- és bevándorláskritikus AfD párt, Alexander Gauland, a párt eddig is meghatározó politikusa mellé. Weidel szerint az AfD más képviselői által hangoztatott „népnemzeti” nézetekkel nem tud mit kezdeni, sőt, szerinte azok károsak a pártra nézve.

72
Nyolcker

Nemcsak a franciák, a magyarok is választhatnak vasárnap. A nyolcaik kerületen kívül még öt másik helyszínen lehet az urnák elé járulni.

46
háló&puding
Már nemcsak emberek, hanem gépek is tanulhatnak élethosszig. Ilyen rendszereket fejleszt az USA Védelmi Minisztériumának kutatási ügynöksége, a DARPA.
6
Terenyei Róbert, a Delta Vision vezetője adott hosszú interjút az ekultura.hu-nak a Könyvfesztiválon.
Biztonsági okokra hivatkozva lezárta a rendőrség az orosz nagykövetség környékét, az Andrássy úton lesz a tüntetés.
33
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt meghekkelte Érd rovásírásos településtábláját. Egy hónap után vették csak észre.
41
A centrista francia elnökjelölt szimpatizánsai már a végső győzelemről beszélnek az első forduló sikerét követően.
11
Harcot hirdetett a féktelen globalizáció ellen a francia Nemzeti Front elnökjelöltje.
7
Negyven tanár aláírásával jelent meg a felsőoktatási törvény módosítása elleni nyilatkozat a Trefort honlapján.
87
A miniszterelnök Tbilisziben elmondta: a magyar egyetemek korlátlan számban várják a Grúziából érkező diákokat.
17
Demokráciát reklámoz a német kormány.
15
A késes támadó – miután a rendőr eltalálta – Allahu akbart kiáltott.
6
Ilyen a tavaszi tél a Kárpátokban, a gyimesi havasokban. Lukács Csaba videója.
A festékező aktivista leginkább amiatt aggódik, hogy a magyar hatóságok nem tettek érte semmit.
92
Tiltakoznak az AfD pártgyűlése ellen a kölni egyházak.
43
Az Index azt kérdezte meg a köztársasági elnöktől, hogy milyen volt a bibósoktól hallani, hogy „szégyelld magad”.
20
Volt CEU-sok tüntettek Orbán Viktor ellen a magyar miniszterelnök grúziai látogatása során.
99
A Mogamed nevű csecsen férfi kérésének eleget téve aztán nyilvánosan bocsánatot is kért.
44
Hetvenéves lett Iggy Pop, a rocktörténet egyik legizgágább frontembere. Így adta elő 69 évesen a Lust for Life-ot tavaly.
1
Egyszerre huszonöt kilogrammnyi hús is ráfér a fővárosban a hétvégén debütáló GóbéGurmé grilljére.
A magyar bölcsődei rendszer megadja az anyáknak a valódi választás szabadságát az Emmi államtitkára szerint.
Mesterséges intelligenciával és gépi tanulással jobban elemezhető és érthető a klímaváltozás.
Megbújik az Index címlapján a tulajdonosváltásról szóló hír.
2

A film alkotói a közhangulatot – sokszor nem alap nélkül – uraló trenddel szembemenve szeretnék bemutatni, hogy igenis léteznek tisztességes szándékú, hivatásukat megértéssel, legjobb tudásuk szerint végző szakemberek.

Dr. Velkey György

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

Bezzeganya.reblog.hu

Negyvenhetedikbe léptem, ezt a kort apám mindössze két héttel élte túl (azt is minek), anyám ennyi idősen ki-be járta a kórházakat, két komoly műtéttel, hálistennek végetért a pechszéria, azóta kutya baja.

Vilisics Feri

A Wikipédia és a Webdoktor segítségével már kihordtál két ebolát is, mire finn orvos látott? Nem csodálkozom! Az a benyomásom olykor, hogy a finn egészségügyben dolgozók nem is professzionális orvosok és nővérek, hanem egy észt, orosz és pakisztáni művészekből álló színházi társulat tagjai, akik bármilyen panaszra antibiotikumot írnak a páciensnek…

Egy éve nyár elején megkérdeztük olvasóinkat arról, hogy mit gondolnak az akkor hamarosan első szülinapját ünneplő oldalról. Most egy második, kibővített kérdéssorral jelentkezünk, amivel már nem csak az oldalról magáról, hanem a hazai fantasztikum olvasótáboráról is szeretnénk képet alkotni. A hét végéig várjuk a válaszokat.

Brandon Hackett
(Brandon Hackett honlapja)

A Xeno első draftja már 2016. augusztusban elkészült, aztán elmúlt hónapokban vagy négyszer átírtam a nyers szöveget, míg végre minden a helyére került.

Rusznyák Csaba
(Geekz)

A SyFy Térség-adaptációjának e héten véget ért második évada, még az elsőnél is hatásosabban gyúrja össze a klasszikus sci-fi- és űrhorrorelemeket valami üdítően frissé és realisztikussá.

Sajó Dávid, Lovas Gergő
(Index)

Véget ért az Expanse című sorozat második évada, ami a gyártó Syfy csatorna első olyan dobása lett, amivel a Battlestar Galactica óta az igazán keményvonalas sci-fi-rajongókat is sikerült megvennie.

A kínai keresőcég Apollo platformjának célja a teljesen automatizált vezetéshez szükséges technológiai fejlesztéseket felgyorsító nyílt forrású ökoszisztéma kiépítése.

Alex Zhavoronkov - Insilico Medicine
(Life Extension Advocacy Foundation)

Mesterségesintelligencia-megoldásokkal sokkal hatékonyabb lehet az öregedés elleni medicina. Talán még a halhatatlanság is felsejlik valahol.

Jena McGregor
(The Washington Post)

A közhiedelemmel ellentétben nem a karizmatikus, extrovertált, csúcsegyetemet végzett személyek a legjobb vállalatigazgatók.

Michael Madary
(UploadVR)

Nem ismerjük igazán a virtuális valóság hatásait, azt viszont tudjuk, hogy minden más médiumnál erősebben hat az agy valóságérzékelésére. Jobb, ha az iparág önszabályozza magát, mintha a kormány beavatkozna.

A család.hu folytatja a CSOK kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatát. A kérdés ezúttal arra vonatkozik, hogy 4 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában álló építési telekre szánt ingatlanra igényelhető-e a kedvezmény.

Kádár Annamária
(Család.hu)

A varázsmesék tanítják meg gyermekeinket arra, hogyan küzdjenek meg belső sárkányaikkal, illetve arra is, hogy – szimbolikus értelemben – hogyan másszák meg saját égig érő fájukat.

Gyombolai-Kocsis Fruzsina és Gyombolai Zsolt
(Képmás)

Tehetünk valamit a hűség érdekében? És ha igen, mit?

Heilmann Anna
(Családháló)

Joanna Goddard Motherhood Around the World/Anyák a világ körül című interjú sorozatának ötödik részében Naomi Smith otthonába látogat, aki Mexikóvárosban él férjével és három gyermekével.

A Simicska Lajoshoz köthető Pro-Ráta Holding médiacégnek opciója volt és megvásárolta az Index.hu-t Spéder Zoltán cégétől, majd a teljes tulajdont átruházta a „Magyar Fejlődés Alapítványra”. Az Index kiadójának új igazgatóságában helyet kapott a Simicska-közeli Nagy Ajtony Csaba is.

Gazda Albert
(Magyar Nemzet)

Senki sem hiszi el, hogy a tisztességes újságok azt írják, amit szeretnének. Hogy a tartalom nem megrendelők megrendelésére születik, hanem azt tükrözi, amilyennek a szerkesztőségek a valóságot látják.

Kustánczi Norbert
(24.hu)

Ami az elmúlt hónapokban történik a magyar médiában, és ami az elmúlt másfél-két hétben kicsúcsosodott, inkább aggasztó.

Uj Péter
(444)

A 444.hu-n megjelenő tartalmakat kizárólag a lap munkatársai alakítják. Minden cikk és videó a miénk, és lelkiismeretünk szerint így szolgálják legjobban az olvasóinkat.

Nem mindennapi jelenség figyelhető meg a Balaton partjának bizonyos szakaszain: a viharos szél nem csak darabokra törte a jégtáblákat, de azt ki is lökte a partra, ahol most halomban áll a jég. Képek.

Védegylet

Az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a globális felmelegedés, pedig vizeink integritását a földi élet megmaradása szempontjából nyilvánvaló prioritásként kellene kezelnünk.

Homoky Dorottya
(Drunken Kitchen)

A 2016-os BalatonBorok bemutatóján jártunk. Mondjuk a kedvenceinket.

Bujdosó Ferenc
(Bujdosó Pincészet)

Spanyolországból rendeltünk 10 ezer oszlopot, és huzalból is 25 km kell egy hektárra. Azon viccelődtünk, hogy ennyivel simán körbe tudnánk keríteni akár az egész Balatont is.

Tiborcz István és Orbán Viktor közös pálinkázós képét megidéző jelenettel promózza magát az idén a korrupció problémáját zászlójára tűző Bánkitó Fesztivál. Nem mindenki értette a poént.

Böszörményi Nagy Gergely
(Facebook)

Minden ingyenjegyünket a kispénzű diákok és tanáraik kapják, akik enélkül sosem jutnának közel világnagyságokhoz.

Juhász Dávid
(Kultúrkavalkád)

A pesti srácok az elmúlt hónapokban beköltöztek nem csak a műtermembe, de az életembe is. Interjú.

Jásdi István
(Mandiner)

Börtönben élünk. Erről szól számomra Deák Kristóf szép kisfilmje.

Megmondom, elvtársak, illegális csatornákon is kapnak ezek pénzeket és eszközöket. Apparátusokat, atyaisten tudja, miféle technikákat adnak, és legalizálták is már.

Szent-Iványi Domokos
(Visszatekintés (1941-1972.))

Mindenütt ugyanaz a kép fogadott: könnyes szemű, szomorú és megrendült férfiak és nők. Telekit mindenki szerette, s ezek az emberek most azt érezték, hogy nagyszerű vezetőjük, reményeik megtestesítője eltávozott, s Magyarország a pusztulásba rohan.

Borbás Barna
(Heti Válasz)

Ez itt Magyarország, itt még a forradalom is lehet törvényes.

Pető Zoltán
(Regnum Portál)

A Habsburg-Lotaringiai ház magyarországi uralma teljesen legitim volt és semmiféle zsarnokság vagy elnyomás esete nem állt fenn – szemben azzal, amit a baloldali és „kuruc” történelemszemlélet is szeret állítani.

Orosz ügyészek szerint a vallásos csoport családokat rombol szét, gyűlöletet kelt és életeket fenyeget. A szervezet elutasította a vádakat.

Hodász András
(777)

A Biblia állításai történeti tények: Jézus élt, csodákat tulajdonítottak neki, Pontius Pilátus kivégeztette és a követői ezután Istenként tisztelték.

Ferenc pápa
(Magyar Kurír)

Szombat elmúltával, a hét első napján hajnalban Mária Magdolna és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt.

Csókay András
(Magyar Idők)

Tudom, milyen óriási a különbség a sötétség és a világosság között, a szabadosság és az Isten gyermekeinek szabadsága között.