billboard
(970 x 250 pixel)
Nem késlekednének

New York állam kormányzója „üdvözli a lehetőséget arra, hogy megoldják ezt az ügyet, és késlekedés nélkül megkezdjék a párbeszédet a magyar kormánnyal” – áll az Andrew M. Cuomo által kiadott közleményben.

3

Borzalmas a helyzet, de meg fogjuk nyerni a terrorizmus elleni harcot – jelentette ki Donald Trump, miután a belga kormányfővel tárgyalt szerdán Brüsszelben.

2

Keresztények

Magyarország 1,9 millió euróval forinttal segíti 200 iraki keresztény család lerombolt házának újjáépítését, 470 ezer euróval kórház, 400 ezer euróval pedig keresztény iskola építését, 500 ezer eurót fordít humanitárius segítségre a szíriai antiókhiai patriarchátusban.

3
Találkozó

Az elnöki találkozókra előírt húsz perces vatikáni protokollidőnél hosszabb, mintegy harminc percig tartott Donald Trump és Ferenc pápa vatikáni találkozója, ami szívélyes találkozóra utal. Ferenc pápa többek között első önálló körlevelét, a klímaváltozásról szóló Laudato Si (Áldott légy!) címűt ajándékozta Trumpnak, aki pedig Martin Luther King könyveit adta a pápának.

7
„Nyitott állam vagyunk”

Lengyelország kizártnak tartja, hogy területére kényszerrel telepítsenek olyan embereket, akik nem szándékoznak odamenni – jelentette ki Andrzej Duda szerdai interjújában. „Ki kényszeríti őket arra, hogy a vonatra felszálljanak?” – tette fel a kérdést a lengyel államfő.

1

Amber Rudd brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója. A támadással összefüggésben szerdán három embert vettek őrizetbe Manchesterben.

Gréczy Zsolt szerint erre azért lenne szükség, hogy a szavazók lássák, hogy a „demokratikus oldalon” nincsenek eltitkolt jövedelmek, ráadásul ezzel a „Fidesz-média” támadásait is ki lehetne védeni.

6
Hiénák

Havonta átlagosan 250-300 alkalommal ellenőrzik a fővárosi taxisokat, 2017 első három hónapjában pedig az ellenőrzött taxisok közül összesen 654 követett el jogsértést – írja a Világgazdaság.

17
Kritikus szint

Theresa May miniszterelnök kedd éjjeli bejelentése szerint a terrorkészültséget azért emelték kritikus szintre, mert az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet.

2
State Department

Újabb közleményben szólította fel a magyar kormányt az USA külügyminisztériuma, hogy függessze fel a Lex CEU végrehajtását. A tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni magyarországi egyetemek ügyéről. A magyar Külügyi és Külgazdasági Minisztérium szerint az amerikai fél elzárkózik a megoldástól.

80
RIP

Elhunyt Sir Roger Moore brit színész, James Bond egykori megformálója 89 éves korában.

A közel-keleti békét illetően derűlátó beszéddel zárta le izraeli és a palesztin területen tett látogatását Donald Trump amerikai elnök kedden az Izrael Múzeumban. A beszéd azonban semmilyen konkrét lépést nem tartalmazott.

4
Összefogás!

Magyarország modern kori története legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a szegedi lézerközpontot annak keddi átadóján Orbán Viktor. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta az MSZP-s vezetésű városra és Botka Lászlóra utalva: Szegeden bebizonyosodott, ha az ország és a város érdekeiről van szó, az árkokat át lehet hidalni.

5

A miniszter a manchesteri merénylet kapcsán ismételten a migránció biztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet. Szijjártó Péter szerint az illegális bevándorlás egyik következményeként a terrorfenyegetettség soha nem látott mértéket öltött.

10

A Momentum Mozgalom tagjai rátörtek az Origo szerkesztőségére, így próbáltak nyomást gyakorolni. „Ezt a határt a Betyársereg sem lépte át” – reagált Kósa Lajos a párt múltheti akciójára.

13
Bosszú

Bár a semleges Ausztria nem tagja a NATO-nak, egy együttműködési program keretében az osztrák katonák részt vehettek a NATO kiképzésein, gyakorlatain, képzésein. Eddig. Recep Tayyip Erdoğan ugyanis arra készül, hogy a jövőre nézve megvétózza ezt a lehetőséget.

21
Interjú

Soros György elsősorban tehetséges magyar de az általa képviselte társadalomkép teljesen idegen az európai felfogástól – mondta Orbán Viktor egy szlovéniai tévéinterjúban. A miniszterelnök szerint tisztelnünk kell a muzulmán civilizációt, de nem tudjuk megoldani, hogy két különböző civilizáció egy országban, ugyanazon alkotmányos ernyő alatt éljen együtt.

23
Össze-vissza beszélnek

Senki nem akarja, hogy bezárjon a Budapest Park – ez derült ki a politikusok nyilatkozataiból. Nem akar P+R parkolót oda sem a ferencvárosi önkormányzat, sem a főváros. Pál Tibor MSZP-s képviselő viszont még nem mondott le a terület hasznosításáról, szerinte „vetésforgóban” kellene a szórakozóhelynek és a parkolónak működnie. Tette mindezt azután, hogy korábban ott állt Horváth Csaba mellett azon a sajtótájékoztatón, ahol Horváth bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy jogszabályban mondják ki, nem lehet parkoló a területen.

6
háló&puding
A német köztévé fiktív közös chatszobában mutatta meg, hogyan szerveznének osztálytalálkozót az uniós országok a maastrichti szerződés 25. évfordulójára.
7
Egy gyönyörű szarvas betévedt egy francia templomba.
„Minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el” – jelentette ki Németh Szilárd.
6
A közgazdász szerint Orbán Viktor csak addig akar az EU tagja maradni, amíg jön a pénz onnan.
137
„Az európai tudományos élet jövője ma már itt van Szegeden” – mondta Orbán Viktor azELI-ALPS lézeres kutatóközpont avatásán.
2
Csak a szokásos: ármány, sárkányok, intrika, és némi (nagyon sok) gyilkolászás. Kitör a totális háború a Trónok harca hetedik évadának első előzetesében.
Az Index remek videóján lassított felvételeket láthatunk a Budapestre zúduló keddi esőről.
10
Barack Obama gyakorlatilag a Fehér Házból való távozása óta vakációzik. A Karib-tenger után most Toszkánában golfozik.
21
Erről John Brennan, a CIA korábbi igazgatója beszélt.
20
Kedden elhunyt Széles Sándor úszó mesteredző. A tréner 61 éves volt.
Šarūnas „Šaras” Jasikevičius litván kosaras sztáredző elmagyarázta, miért engedte el a játékosát a gyermeke születéséhez a meccs helyett.
Homoszexuális kapcsolatuk miatt köztéren fenyítettek meg két férfit Indonéziában, mobillal videózó tömegrk előtt.
A kilences busz sofőrjét megtapsolták az utasok miután átvitte őket a keddi budapesti áron.
Hagyma, kenyér, tejszínkrém: ez a vacsorafejadag egy budapesti kórházban a kismamák számára, 2017 májusában.
39
Kövér László egy lakossági fórumon elárulta, hogy nem támogatja a Jobbik béruniós kezdeményezését.
29
Budán a vízben gázoltak a járművek, a hvg.hu fotója szerint a brit nagykövetség autója is. A Dózsa György úton egy trolibusz és autók is elakadtak.
Sallai Róbert Benedek öltözékével arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ő nem bízik az atomtechnológiában.
67
Hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász.
Megsértette a Fidelitas és a Fidesz tekintélyét és jó hírnevét, ezért kizárják a Fidelitasból – áll a határozatban.
10
Száz év tükrében a nagy háború 1917 – 2017. Folytatja az első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt az Aspektus!
Kinek van igaza: a bringásoknak vagy az autósoknak? Vagy középen van az igazság? Sváby Andrásék utána jártak az ATV-n.
7
Az erdélyi, Szilágy megyei Zilahon is megjelenhetnek a magyar nyelvű várostáblák.
A Momentum Mozgalom elnöke ugyanakkor hozzátette: most már elegánsabban és konstruktívabban beszélgetne Kovács Andrással.
91
Kern kancellár és Kurz külügyminiszter csupán bábok, akiket a háttérből irányítanak a politika gazdasággal összefonódott befolyásos szereplői, véli az FPÖ elnöke.
7
A felvételen látható, hogy a Manchester Arenában kezdetben mindenki nyugodtan várakozik, majd a robbantás után kitör a pánik.
Ezt a videót még Sas József is megirigyelhetné.
67
A versailles-i Nagy-Trianon palotában fogadja Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőt – írja a Heti Válasz.
10
Hétfő este Budapesten lépett fel Nagy-Britannia válasza a Bonanza Banzai-ra! (Csak vicceltünk, nyugi.)
1
A Hír TV-nek nem, az Indexnek azonban nyilatkozott Balog Zoltán a CEU-ügyről. Mint mondta, az USA oktatási miniszterétől vár egy levelet.
9
A világörökség részét képező erdélyi szász műemléket uniós pénzből teszik rendbe.
Szaúdi vendéglátóival kardtáncot próbált járni Donald Trump amerikai elnök.
4
„Szeretjük a Parkot! #WeLovePark” – írta legfrissebb Facebook-posztjában a Fidesz ifiszervezete.
3
Simicska fia még nem nevetett olyan jót 8 másodperces videón, mint ezen. Szív küldi szívnek!
30
Úgy fordította magyarra a röszkei események egyik résztvevőjének arab nyelvű írásbeli vallomását, hogy a szöveg felét megváltoztatta.
6
Hogy ne csak templom és kocsma legyen a falvakban.

A napokban felkapta az internet a gyermektelen európai vezetők listáját, rajta Theresa May brit konzervatív vezetővel. May nem saját döntéséből, hanem meddőségből nem lehetett anya: most nyilatkozott arról, miken ment át keresztül az életben.

Kiss Bertalan
(777)

Ha azt mondjuk, hogy attól fognak jönni a fiatalok, mert azt látják, hogy ez az egész kereszténység „nem is olyan nehéz”, akkor átverjük őket és nem mellesleg hamar tovább is állnak. Interjú.

Ugró Miklós
(Magyar Nemzet)

Attól, hogy a Fidesz a vallást nem, csak a neki nem tetsző egyházakat üldözi, nem lesz sem jogszerű, sem demokratikus az eljárása.

Ferenc pápa
(Magyar Kurír)

Ez az egyiptomi látogatás legyen a testvériség és a kiengesztelődés üzenete Ábrahám fiai számára, főként az iszlám világban.

Új kategóriát vezetnek be idén a Hugo-díjon: az idei szavazáson próbaképpen díjazzák a legjobb könyvsorozatokat. Hogy velünk marad-e ez a kategória, az még a jövő zenéje, ahogy az is, hogy ki nyeri idén; mi viszont most átfutjuk az idei jelölteket, amelyek egy része megjelent magyarul. Ti kinek adnátok a díjat?

Rusznyák Csaba
(Geekz)

Az egyik első kérdés, amely az új Twin Peaks kapcsán felmerülhet, hogy tud-e akkorát robbanni, mint anno az első évad – pontosabban: tud-e bármi akkorát robbanni manapság? És a válasz az, hogy valószínűleg nem.

Lxenia
(SFmag)

Az L. Frank Baum tollából származó Óz, a nagy varázsló című mese az egyik legismertebb történet a világon. Több filmfeldolgozás után pedig 2017 januárjában Dorothy és Óz története tévésorozatként is bemutatkozott.

Szabó Dominik
(ekultura.hu)

V. E. Schwab legújabb magyarul megjelent regénye szerintem tökéletes példa a „szerethető, ügyesen megvalósított, de valójában nem különösebben kiemelkedő” urban fantasy-re.

Budapestre akkreditált külföldi nagykövetek egész sora szavalja Arany János Családi körét az Arany-emlékév alkalmából, (tört) magyarul.

Nőiszem
(Nőiszem)

Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli.

Antoni Rita
(Magyar Nemzet)

Elvégre ebben az országban csak felső középosztálybeli házaspárok élnek, akik a negyvenmilliós lakásból kilépve beülnek a tízmilliós autóba, minden hónapban félre tudnak tenni, és bőven telik kondibérletre is.

Gállné Gróh Ilona
(Családháló)

A Ringató módszerrel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás.

Dicsőséges? Szégyenletes? Borsody István dokumentumfilmje a világ második proletárdiktatúrájáról, népbiztosokról, vörös terrorról és honvédő harcokról. Producer: Skrabski Fruzsina.

Ablonczy Balázs
(Főtér)

Aki látott már belülről nagykövetséget, az tudja, hogy december 1. mindig delikát ügy egy magyar külképviseleten, kormányoktól függetlenül. Interjú.

Czakó Gábor
(Magyar Hírlap)

A honfoglalás nem lehetett gyerekjáték. Ezért sem vesztegeltek több emberöltőnyi ideig Levédiában még nyelvideológusok kedvéért sem.

Szent-Iványi Domokos
(Visszatekintés (1941-1972.))

Mindenütt ugyanaz a kép fogadott: könnyes szemű, szomorú és megrendült férfiak és nők. Telekit mindenki szerette, s ezek az emberek most azt érezték, hogy nagyszerű vezetőjük, reményeik megtestesítője eltávozott, s Magyarország a pusztulásba rohan.

A Figyelő főszerkesztője szerint a Momentum csütörtöki akcióját pártállástól és politikai ízléstől függetlenül mindenkinek el kell utasítania. „Akarunk-e ilyen országban élni?” – tette fel a kérdést.

Ungváry Krisztián
(Facebook)

Nem értem a fanyalgást a Momentum Origo-látogatása miatt.

Stefka István
(Az Öreg)

Ott tucatnyi újságírót gyilkoltak meg. Most az egyszer csak kamerával hatoltak be egy szerkesztőségbe, de legközelebb Fekete-Győr Andrásék kezében géppisztoly lesz.

Hont András
(hvg.hu)

Abban az országban, amelyben a törvények nem vonatkoznak mindenkire, és nem védenek mindenkit egyaránt, fejezzük már be a jogszerű magatartásra való állandó és álszent figyelmeztetést.

Új útvonalon, a Szabadság térről indulva és a Városligetbe tartja idei kerékpáros felvonulását április 22-én, délután 4-től az I Bike Budapest mozgalom és a Magyar Kerékpárosklub.

Sturcz Antal
(Kerékagy)

Sokan esnek abba a hibába, hogy megvesznek egy drága bringát, aztán nem költenek rá.

Miklósi Gábor
(Kerékagy)

Ha valaki nem eltulajdonlási szándékkal viszi el más kerékpárját, az nem bűncselekmény, akkor sem, ha levágja a zárat.

Kürti Gábor
(Facebook)

3.342.000.000 forintból létesülhet 1200 P+R parkolóhely 2019-ig Budapesten. Óriási pazarlás.

Idén is megrendezik a Gombaszögi Nyári Tábort, Felvidék ifjúsági fesztiválját és szabadegyetemét.

Alföldi Róbert
(Nyugat.hu)

A magukat gerinces hetero macsónak gondoló képviselők miért döntenek úgy, hogy nem döntenek, és miért nem képesek döntéseikért felelősséget vállalni? Interjú.

Ujhelyi István
(Facebook)

A hazai könnyűzenei élet kedvelt koncerthelyét, tízezrek egyre inkább kultikus találkahelyét nagy baromság lenne eltiporni! Tibi és a helyi Fidesz keressen más „nünükét” magának!

Momentum Mozgalom
(Facebook)

Közösen záratnák be Budapest egyik legnagyobb szórakozóhelyét.

A gépi tanulás immáron a kulináris kultúrában is helyet követel magának, például japán vagy etióp stílusban, helyi összetevőket használva írja át a lasagna receptjét egy okos algoritmus.

Joshua Davis
(Wired)

Ma még abszurdnak tűnik, de a jelen trendjei alapján elképzelhető, hogy egyszer mesterséges intelligenciát választunk meg elnöknek.

Dyani Sabin
(Inverse)

A Facebook és a Neuralink is közvetlen agy-számítógép interfészen, gondolati úton történő interakciós technológiát fejleszt. Elménkért küzdenek a titánok. Muskék megoldása földhözragadtabb, de reálisabb.

Karla Lant
(Futurism)

Nem félni kell az algoritmusoktól és az MI-ktől, hanem meg kell tanulnunk együttdolgozni velük.

Balatoni sör: immáron ez áll a Stari-sörök címkéin. A tapolcai sörfőzde vezetőivel a cég huszonötödik születésnapján kézművességről, Balatonról, romániai exportról és még az Igazi Csíki Sörről is beszélgettünk. Meg arról, milyen sört ajánlanának a különböző balatoni strandételek mellé.

Márton Péter
(Tállyáért Egyesület)

Tállya be nem váltott lehetőség. Tállya örök riválisa, Mád borászatilag Tállyánál még mindig előrébb tart.

Laposa Bence
(Wine Flow)

Egyszerűen egy olyan üzleti kultúrával – vagy kulturálatlansággal? – találkoztam, amivel én nem tudtam egy ponton túl közösséget vállalni. Interjú.

Konkoly Mihály
(A bor meg én)

Vámos Attila vendéglátós családba született Orosházán, gyakorlatilag a kocsmában tanult meg járni. Ez az indíttatás sokáig negatívan befolyásolta a borhoz, alkoholhoz való viszonyát.