Lucian Boia

„Bárhogyan is nézzük – kiirtás vagy asszimiláció – a magyaroknak el kellett volna tűnniük.” Elolvastuk Lucian Boia román történész könyvét Románia elrománosodásáról. A román nemzeti mítoszokat romboló, a román történelemmel őszintén szembe néző történész sajnos a magyarok számára is kiábrándító adatokkal szolgál.

4

A jelenlegihez hasonló mértékben, évfolyamonként ezres nagyságrendben megmarad az ingyenes tanulás lehetősége – jelentette ki Pavlik Lívia.

A képviselő szerint Mellár Tamás szerint lehet, hogy ez az egész csak „fedősztori”, mert a kormány nagy erőkkel szeretné az oktatás és az egészségügy privatizációját végigvinni.

1

Christophe Castaner eddig parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkár volt.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint a lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellően hatékony.

8

Rijád várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Dzsamál Hasogdzsi a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

12
„Nem bíztam Pestben”

„Nem bíztam Pestben, (...) Budán könnyebben lélegeztem” – írja Márai 1934-ben, akinek sorsává vált, hogy örök hányódásban él, de Budára mindig visszavágyott. Az író előszeretettel látogatta a budai kávéházakat, fürdőket és kiskocsmákat, melyek közül a legendás Mélypince volt a kedvence. „Budán lakni világnézet” címmel rendeztek Márai-estet a Jókai Anna szalonban. Tudósításunk Márai Sándor Budapestjéről.

3

A Stormy Daniels néven ismertté vált pornószínésznő arra hivatkozva nyújtott be keresetet, hogy az elnök megsértette a jó hírnevét, amikor kétségbe vonta állítását, miszerint 2016-ban megfenyegették volna.

Pavlo Klimkin

Magyarország és Ukrajna konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről – jelentette be Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

71

Megrekedtek a Brexit-tárgyalások így fel kell készülni a megállapodás nélküli Brexitre is, amely soha nem volt ennyire valószínű, mint most – közölte az Európai Tanács elnöke.

7

Megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal az orosz ortodox egyház az ukrajnai ortodox egyház helyzetéről folytatott jogvita miatt.

7
Mi lett volna, ha...?

Számos történész és laikus feltette már a kérdést: mi történt volna, ha Horthy Miklós kormányzó március 19-én lemond? A kérdés nem történelmietlen: a lehetőségek bemutatása fontos eleme a történészi mérlegelés feladatának. Bemutatjuk, hogyan vették át a nyilasok az ország vezetését a kiugrási kísérlet és a puccs után.

15
Mi Hazánk Mozgalom

„Tényleg megfordult bennem, hogy abbahagyom a politikát” – vallja meg Dúró Dóra. A Jobbikból való kilépése után a Mi Hazánk Mozgalom alelnökévé avanzsált politikus lapunknak azt mondta: jelszópárosuk a „Váltsunk kormányt! Váltsunk ellenzéket!”. Dúróval a Jobbikkal kapcsolatos érzéseiről, a Mi Hazánk szervezéséről, valamint a női politikusi és az anyai létről is beszélgettünk.

34

Vissza kell térni a normalitás talajára az ukrán-magyar kapcsolatokban – mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Ferencváros

Mikor jut ki nemzetközi porondra a Fradi? Miért adják el nyaranta a legjobb játékosaikat? Hol vannak a fiatal, saját nevelésű játékosok? Lesz-e mindennapi foci az iskolákban? Miben jobbak a horvát és szerb fiatalok, mint a magyarok? Mi a helyzet a stadionépítésekkel és a sokak szerint túl magas játékosfizetésekkel? Milyen a viszony a B-középpel? Mik az elvárások az új edzővel szemben? Kubatov Gábort, a Ferencváros elnökét kérdeztük. Nagyinterjúnk.

20
Bizalomvesztés

A bajorországi választás eredménye a politikusok iránti bizalom megcsappanásának tudható be – állapította meg Angela Merkel német kancellár.

68

A dél-franciaországi áradások miatt Emmanuel Macron francia államfő ismét elhalasztotta a kormányátalakítást, amelyet a belügyminisztere lemondását követően tartott szükségesnek.

6

Megszűnhet az elmúlt húsz évben működő lakástakarékpénztári konstrukció állami támogatása. Az erről szóló módosító javaslatot hétfőn adta le a fideszes Bánki Erik.

42

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeiről beszélt a honvédelmi miniszter egy sajtóbeszélgetésen.

3

Az uniós tagországok támogatják az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő flotta mandátumának meghosszabbítását – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

4
háló&puding
A magyar csapatnak a Nemzetek Ligájában már nincs esélye a feljutást jelentő csoportelsőségre.
6
Bill Gates-szel 1975-ben alapították meg a Microsoftot.
A választók felrúgták a kétpólusú pártrendszert – mondta a szakértő.
4
A republikánus elnökök körében cseveg Trump a Fehér Ház falán lógó festményen.
2
Döntetlent játszott Észtország vendégeként a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája C osztályában.
9
Mit takar a finn életérzést összefoglaló sisu fogalma?
2
Vajna Timi pedig fellőtte Instagramra.
24
Az úgynevezett ö-ző nyelvjárás megőrzéséért hirdetett pályázatot egy egyesület.
2
Az oktató erotikus tartalmú videót rendezett diáklányok közreműködésével.
1
A köztársasági elnök a százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházában mondott beszédet.
5
Az esőzések régi bányák maradványait mosták át, ezért lett sárga egy angol folyó.
2
November 1. és 3. között Budapest lesz Európa röplabda fővárosa.
2
Visszavonta korábbi állítását, de még vannak kételyei.
3
Herry herceg és Meghan hercegné első gyereküket várják.
6
Kétezer civil és nyolcvanhárom művész tüntetett a Kossuth téren.
88
Egy technikus épp egy vadászgép karbantartását végezte, amikor véletlenül aktiválta a gép hatcsövű gépágyúját.
27
Rekordáron, 558 ezer dollárért kelt el egy palack ritka, 1945-ös évjáratú vörösbor.
13
Megnyílt a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont.
49
A tűzoltók a nagy füst miatt nem tudták kiterelni az állatokat az épületből, ezért valamennyi malac elpusztult.
12
„Angol nyelvű internetes videókkal is reagálunk a hazánkat ért támadásokra” – közölte a kormányszóvivő.
23
A sorozat egy illegális bevándorló iráni család amerikai mindennapjairól fog szólni.
46
Szegeden és Dunaújvárosban már kifejezetten egészségtelen a levegő.
7
A nacionalizmus ellen és egy egységes Európáért tütettek szombat délután Budapesten.
78
Nem ez az első eset, hogy arra kérik az amerikai elnököt, ne használja egy-egy zenész dalait.
36
Új látogatói rekord a Metropolitan Múzeumban.
5
A világhírű filmrendező idén áprilisban hunyt el, 86 évesen.
1
Legkevesebb nyolc hegymászó életét vesztette Nepálban.
6
A papírfénykép feltalálója által összeállított album a kölni Ludwig Múzeumban látható.
A perui Tibillóban pénzfeldobással döntöttek a leendő polgármesterről.
A görög-magyar Nemzetek Ligája-futballmérkőzésen először lesz válogatott Willi Orbán.
12
Hillary Clinton valódi diktátorokkal való kapcsolataira emlékeztet Brendan O'Neill, a Spectator publicistája.
4
Az új kutatás a matematika nyelvén mutatja be, hogy egy fekete lyuk entrópiáját rögzíthetik a fény részecskéi.
1
A NAV már elkezdett készülni Brexitből fakadó többletfeladatokra.
1
A szaxofonosnak maga John Coltrane volt a mentora.
2
Ilyen a Kemények által visszaszerzett erdélyi kastély.
A városvezetés viszont másik szakma, nem lehet máról holnapra megtanulni – tette hozzá.
2
A nyugati társadalomban egyre elterjedtebb azoknak a felnőtteknek a száma, akik a mesebeli figurához hasonlóan nem tudnak vagy nem akarnak felnőni. Székács Zsófia pszichológus írása.

Szilágyi Liliána
(WMN)

Eldöntöttem, leválasztom magam a szüleimről, és nekivágok az ismeretlennek.

Kereki Gergő
(Mandiner)

A Corvinus alapítványi formában történő működése nem lenne unikális Európában.

Sajti Konor
(Diákok egy megújult Corvinusért)

A Diákok egy megújult Corvinusért csoport azért kezdte meg tevékenységét, hogy még több magyar diáknak adasson meg a lehetőség, magasabb képzettségre, fizetésre, jobb életre.

Andrzej Duda a nyugdíjazott bírák megüresedett helyeire a 28 jelöltből 27 új bíró kinevezését támogatta. Az ügy ismét heves vitát váltott ki nemcsak a helyi politikai és igazságszolgáltatói körökben, hanem EU-s szinten is. Az ellenzék szerint jogsértő volt az államfő cselekedete, míg Duda hivatala szerint a bírák kinevezése kizárólag a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik, így szó sincs jogellenességről.

Bill Wirtz
(The American Conservative)

A vita azonban ingoványos terep, mivel azokat, akik nem értenek egyet az EU-val, egyből rasszistának és nacionalistának kiáltják ki.

ifj. Lomnici Zoltán
(Alaptörvényblog)

A tartozódó voksok figyelmen kívül hagyása példátlan jogsértés, amely egy demokratikus rendszerben semmissé teszi az adott szavazás eredményét.

Felcser V. Örs
(Krónika.ro)

A jelentés tartalmi megnevezésével is akad némi probléma, ugyanis jogi dokumentumnak ez semmiképp sem nevezhető, de mélyebb, szakszerű elemzésnek sem.

Az aspirin, a legismertebb fájdalomcsillapító, még ma is képes meglepetéseket okozni a tudósoknak. Az már régóta ismert, hogy szívifarktuson átesett betegeknél képes csökkenteni az újabb érkatasztrófa esélyét, de az Origó most az MTI-re hivatkozva arról is beszámolt, hogy még bizonyos ráktípusok kockázatát is csökkentheti.

Pion István

Tudom, hogy ez egy következmények nélküli ország, de más lehetőség nincs: Kásler Miklósnak mennie kell az Emberi Erőforrások Minisztériumának éléről, a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézet főigazgatójának, Dr. Andréka Péternek le kell mondania, Székely László szívsebésznek pedig szembe kell néznie egy jogi-etikai vizsgálattal…

Dr. Kovácsy Zsombor

Ma az egészségügyünk sok mindenre képes, egyszerre van jelen benne a szükségkórházak nyomora és a világszínvonal. Világszenzáció, hogy magyar orvosok sziámi ikreket választanak szét Bangladesben, közben a magyar betegek bolyonganak, és fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak. Egy gigantikus, vastag falú labirintus az egészségügy, amit kétségekkel teli emberek közelítenek meg…

Patkósné Petrikó Tünde

Egyre jobban elszaporodott az internet világában az oltásellenesség. És egyre többször, szomorúan tapasztalom, hogy a kisfiam, Patkós Ádám esetét hozzátok fel példának az ellenességetek igazolására. Ne tegyétek! Le szeretném írni, hogy tragédiánk ellenére nem vagyok oltásellenes.

Nem lehet megoldás a német dízelválságra a nagy károsanyag-kibocsátás miatt a forgalomból kivont autók exportja az Európai Unió keleti tagországaiba – hangsúlyozta az Európai Bizottság lengyel tagja egy hétfői nyilatkozatában. Ezzel Németország csak a környezeti problémáit exportálná a keleti országokba.

Otilia Dhand
(alapblog)

Minden közép-európai ország tagja az Európai Uniónak, csaknem mindegyik tagja a NATO-nak. Ezen tények önmagukban véve eloszlatják az összes, esetlegesen felmerülő aggodalmat a nem európai befektetők körében.

Richard Kozul-Wright
(Project Syndicate)

A kereskedelmi háborúk az egészségtelen hiperglobalizáció tünetei.

Tóth Enikő
(Növekedés)

A nagy márkák kicsit más kínálatot hoznak Magyarországra, mint tőlünk nyugatabbra. De nemcsak a választék más, a minőség sem teljesen ugyanaz.