16 óra: Tovább erősödik a magyar részvétel Erdélyben

2009. június 7. 16:49

A Székelyföld lehelete jegessé vált a még versenyben lévő két havasalföldi megye tarkóján, meglódult a Partium, Bukarest kiesett - nagyjából így foglalhatóak össze a délután négy órás romániai részvételi adatok.

A 16 órai adatok alapján kevesebb, mint két százalékpontra csökkent a különbség az élen álló havasalföldi Teleorman és a továbbra is harmadik helyen álló Hargita megye között a részvételi versenyben. A mezőny nagyon széthúzódni látszik: 14,95%-os országos átlag mellett a nagyobbik székely megyében a polgárok 23,64%-a adta le voksát, az utolsó helyre csúszott Bukarestben viszont még a 10%-ból sem sikerült kitörni. Kovászna 21,25%-on áll, és meglódulni látszik Szatmár megye, ahol a délelőtti relatív apátia után 16 óráig 18,16% ment el szavazni. Az országos átlag felett van még Bihar és Maros megye is, 17% körüli eredménnyel. A legrosszabbul teljesítő tíz megye között található három erdélyiben – Szeben, Temes és Máramaros – alacsony a magyarok részaránya.  (www.bec2009pe.ro)

Közben a román külügyminisztérium közzétette az első adatokat a külföldön szavazó román állampolgárokról. Délután háromig mintegy 6700-an adták le voksaikat, s az adatok szerint Chisinau  után Budapesten járultak legtöbben az urnákhoz. Csak ezután következik a két római, a Castellon de la Plana-i, majd a torinói román szavazókör. (www.hotnews.ro)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/138