Kiszivárgott az „Elena-hadművelet”

2009. június 6. 15:34

A kormányzó Demokrata-Liberális Párt helyi aktivistáinak szavazókörönként tíz voksot kell biztosítaniuk Elena Basescu, az államelnök független jelöltként induló lánya számára.

A hotnews.ro értesülései szerint a román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) alapszervezeti aktivistáinak a holnapi európai parlamenti választáson szavazókörönként tíz azonosított szimpatizánst át kell „irányítaniuk” az elvileg független jelöltként induló Elena Basescu támogatására. Az újságírók magukat a központi kampánycsapat munkatársainak kiadva telefonon helyi szervezetek embereit keresték meg, akik a beszélgetés során gyanútlanul és lelkesen megerősítették az adatbázisépítésről már hetek óta terjengő pletykákat. A szavazatmegosztási kísérlet annál is rizikósabb, mert a a PD-L a felmérések szerint fej-fej mellett áll a posztkommunista PSD-vel – koalíciós partnerével – a választási hajrában, s az eredmény befolyásolhatja az őszi elnökválasztás kimenetelét. A közvélemény-kutatások egyébként Elena Basescut biztos befutónak tartják.

Az államelnök ostoba elszólásairól elhíresült, ám politikai ambíciókkal megáldott kisebbik lánya eredetileg a Demokrata-Liberális Párt listáján szerepelt, de onnan a tiltakozások hatására lekerült, s függetlenként jelöltette magát. A modellkarriert befutott – ám a való életben megfigyelők szerint kevésbé dekoratív – leányzó saját akkori szavai szerint „nem akarta a pártját olyan helyzetbe hozni, hogy közte és az értelmiségiek közt kelljen választania.” A stratégiai elképzelések szerint Elena olyan szavazókat szólítana meg, akik egyébként nem járulnának az urnákhoz.

Mindenesetre a felhívott szervezetek biztosították a „központot” arról, hogy természetesen ismerik a Basescu kisasszonnyal kapcsolatos instrukciókat, és minden rendben lesz. Sok helyen a PD-L delegálta polgármester és alpolgármester, valamint családjaik fognak Elenára szavazni, a bukovinai Suceava város aktivistái pedig a munkaversenyben nem is tíz, hanem ötven választót ígértek szavazókörönként. A kiválasztott nyolc településből egyedül a sepsiszentgyörgyi és szatmárnémeti szervezők panaszkodtak, Kovászna és Szatmár megyék „speciális helyzetére” – etnikai összetételére –  hivatkozva: jelezték, hogy „van szavazókör, ahol ezerakárhányszáz választóból alig van két-három román”, illetve, ahol „az RMDSZ mindent visz.”

A kiszivárgott híreket a PD-L hevesen cáfolta.

Cum va fi aleasa EBA: Cinci filiale PDL raporteaza in detaliu operatiunea Voturi pentru Elena Basescu (HotNews.ro)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120