Összefogásra szólítottak fel az ellenzéki pártok a fővárosi tüntetésen

2018. december 15. 07:33

Péntek este is a túlóratörvény ellen tüntettek a Budapest belvárosában. A tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A rendőrség három embert előállított.

2018. december 15. 07:33

Összefogásra és a tiltakozások folytatására szólították fel a pénteki budapesti kormányellenes tüntetés résztvevőit az ellenéki pártok képviselői.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke a rendezvény néhány száz résztvevője előtt ellenzéki egységet sürgető történelmi pillanatnak nevezte a munka törvénykönyvének szerdai módosítását.  Az összefogás következő nagy erőpróbája a jövő májusi EP-választás, hiszen Orbán Viktor újabb sikere esetén akár az ellenzéki pártok beszüntetésére is fel kell készülni – fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke hangsúlyozta, hogy a szerdai törvénymódosítással a kormány átlépett minden határt. A ellenzéknek és támogatóinak ezért minden érintett társadalmi réteggel szolidaritást kell vállalnia - tette hozzá.

Varga Damm-Andrea (Jobbik) újabb rendszerváltást sürgetve úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői a „nép hátán ugráló despoták", Orbán Viktort „raszputyinok veszik körül", a ellenzék viszont „kiművelt emberfőkből áll".  A képviselő szerint a kormány a héten megteremtette egy „katonai puccs" lehetőségét is, Orbán Viktor ezért bármikor a „emberekre zúdíthatja a rendőrséget és a katonaságot" – mondta. 

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette, hogy Kövér László házelnöktől bármilyen büntetést elvisel, ha ez az ára a „szabad, demokratikus, európai Magyarországnak".  Az Országgyűlés szerdai ülése szerinte bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselőknek nincsenek jogaik, de el fogják érni, hogy Orbán Viktor és kormánya „részt vegyen az út a börtönbe programban".

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője hiányolta a valódi érdekegyeztetést, és hozzátette, hogy a dolgozók helyzete ritkán kerül a nyilvánosság elé.  A munkavállalók nem több munkát, hanem nagyobb fizetést szeretnének – tette hozzá. 

A tüntetés résztvevői a beszédek elhangzása után a Margit híd felé indultak, majd a Szent István körúton haladtak tovább. Ezt követően a rádió épületéhez mentek, majd a Szabadság hídon át Budára. Visszatértek Pestre az Erzsébet hídon, majd a többi között a Váci utcát, a Március 15. teret és a Szabadság teret érintve ismét a Kossuth téren gyűltek össze.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem sokkal este 10 óra előtt a rendőrség honlapján közölte: a Kossuth téren a tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, ezért a Készenléti Rendőrség védőfelszerelésbe öltözött egységeinek le kellett váltaniuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálati öltözetet viselő rendőreit. A rendőrség részéről „elhangzott az első felszólítás a jogkövető magatartásra" – tették hozzá.

Később a rendőrség közölte, hogy könnygázt vetett be a Kossuth téren. A tüntetők ugyanis – akik közül többen maszkkal, gázálarccal takarták el az arcukat -– többszöri felszólítás ellenére folyamatosan dobálták a rendőröket. 

A police.hu honlapon olvasható közlemény szerint a rendőrök három embert előállítottak. Ugyanis „az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontott a sorfalnak, lökdöste azt. A férfiakat  akik közül egyikük az arcát maszkkal eltakarta – a rendőrök kiemelték a csoportosulásból, és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják."

A közleményben arra is emlékeztettek, hogy az elmúlt két nap demonstrációinak biztosításakor 14 rendőr sérült meg.

Fáklyás tiltakozó demonstráció volt Pécsen is, amelyen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: most a beszédek helyett a cselekvés ideje van, hogy „leomoljon a kormány által épített kártyavár". 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. december 16. 18:54
"Összefogásra szólítottak fel az ellenzéki pártok a fővárosi tüntetésen." Helyes! "Fogdossák össze" egymás picsáját, és élvezzenek el rajta.Más örömük úgysem lesz a minuszosan hideg éccakába-- a "nagy összefogás" révén.
antioxi
2018. december 15. 13:05
Szerencsétlen lúzerek utójátéka.
luisbathhelena
2018. december 15. 12:41
A győri Audiban középvezetői szint fölött nincs olyan hogy túlóra, sőt munkaidő sincs. Elvárják hogy bármikor bemenj ha szükséges a 8 órán túl is. Cserébe megfizetnek. Ez van. Mégsincs nagy fluktuáció.
kérdés
2018. december 15. 12:13
Igen, fogjunk össze, főleg mi, asszonyok: A legnagyobb aljasságok egyikének azt tartom, hogy a karácsonyfák, az ádventi bódék takarásában üzérkednek a politikával. Minden gyerek várja a Karácsonyt. Ki a Jézuskát, ki a Télapót, ki csak az egyedi hangulatot, az ajándékot, a megbúvást, a Karácsonyi Csodát. Ádventben erre készülünk, ahogy szüleinktől is kaptuk. Egy részük nem is olyan rég még maga is csillogó szemmel várta a Karácsonyi Csodát, más részük gyerekeiknek, unokáiknak adná át a Karácsonyi Csoda várásának érzését....otthon biztos készül is rá. Miért okoz örömet megrontani a gyerekeknek ezt a csodavárását?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik