Az tudja, mit jelent az „önkéntes” túlóra, aki dolgozott már 12 órában éhbérért

2018. december 15. 11:12

Ja, hogy ez a törvény engem véd, nekem akar jót? Ja, ezt nem tudtam!

2018. december 15. 11:12
Balogh Margit
Mérce

„Hogy mi ellen tiltakozunk? Csak az tudja, akit folyamatosan túlórára köteleznek, és nem az, aki a parlamentben népét kinevetve pöffeszkedik a bársonyszékében.

Az tudja, akinek nincs ideje nemhogy a családra, de önmagára sem, aki soha nem tudja kialudni magát, aki a saját gyereke ballagására nem mehet el, mert a munkáltató nem engedi szabadnapra, akinek az éves szabadsága 85 százaléka még decemberben is megvan, de már előre bejelenti a multi, ne is álmodj róla, hogy kiveheted, majd talán jövőre, mert ez a törvény! Az ő törvénye! És ez után nem is köteles majd 3 évig kifizetni a pluszmunkán felüli pluszmunkádat, mert a törvény nem kötelezi majd rá.

Ja, hogy ez a törvény engem véd, nekem akar jót? Ja, ezt nem tudtam!

Mert ha akarok még többet dolgozni, még jobban kimerülni, még fáradtabb lenni, még kevesebb időt tölteni a családommal, most megtehetem?

Vagyunk egy páran akik több évig dolgoztak és dolgoznak most is „droidként”. Akit köteleztek arra folyamatosan, hogy minden szabadidődet túlórával töltsd. Akinek augusztusra emiatt elfogyott a túlórakerete és fellélegzett, végre végre békén hagyják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2018. december 16. 21:28
„…ha valaki nem a közmunka programban szeretne részt venni, hanem munkahelyen akar dolgozni, akkor ilyen lehetőségei vannak, hogy Jabil, Bosch, Jászberényben van hűtőgyár. De ezeket gyakorlatilag csak ilyen modernkori rabszolgatartó cégeknek nevezném őket. Tehát gyakorlatilag ezek nem munkahelyek. Azt lehet mondani, hogy most már eljutottunk oda, hogy közmunkával lehet, hogy még többet is meg lehet keresni, mint ezen helyek közül néhány helyen. Tehát... ez hihetetlen, de így van, mert egy közmunkás mondjuk kikap 60 ezer forintot durván, de mondjuk egy Jabil valaki, aki eljár 3-4 műszakban; hát nekem a fiam próbálta, ilyen 67-68 ezer forintot keresett.” Mezőcsát, 2015. A Mezőcsáti kistérségben, a gyerekes háztartásokban a…  szegény családok aránya 48,0%  szegény gyerekek (0-17 évesek) aránya 53,1%  foglalkoztatott nélküli háztartások aránya 32,0%  legfeljebb 8 osztályos végzettségű 18 éven felüliek aránya 43,0%  a víz nélküli lakások aránya 17,8  a korai iskolaelhagyók aránya 55,0%
figyelő4322
2018. december 16. 20:55
A szerző csak érzelmeskedik, a téma pedig szakmai, vagy inkább szakpolitikai. A válaszom úgy áll, ahogy van. Úgyhogy a témát befejeztem.
Természetes Orbánizmus
2018. december 16. 07:30
Dolgozni tanúlni kéne nem visszafeleselni s akkor talán értené!
annamanna
2018. december 15. 23:25
Egy égbekiáltó bűn törvényesítése? 2018. december 14. SZEMlélek A SZEMlélek egyik olvasójának írását közöljük, aki az úgynevezett túlóratörvény kapcsán fogalmazta meg gondolatait. December 12-én a magyar országgyűlés vitatható körülmények között elfogadta a munka törvénykönyvének módosítását. Az új törvényszöveg egyes részei véleményem szerint kimondottan jók, más részei kevésbé, a 2. paragrafus azonban rendkívül problematikus: „A munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják, kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb harminchat hónap.” Ez azt jelenti, hogy a túlórák munkadíját a munkaadó akár 3 évig is visszatarthatja. Eddig ez az időtartam egy év volt. A Katolikus Egyház tanítása szerint „a munkások bérének igazságtalan visszatartása” a szándékos gyilkossághoz hasonló „égbekiáltó bűn”, mert a Biblia kifejezése szerint magától Istentől kér büntetést. Részlet a Katolikus Egyház Katekizmusából, 2434. pont "Az igazságos bér a munka törvényes gyümölcse. Megtagadása vagy késleltetése súlyos igazságtalanságot jelenthet. A méltányos bér megállapításához figyelembe kell venni minden egyes ember szükségletét és teljesítményét. A munkát úgy kell megfizetni, hogy az ember anyagi, társadalmi, kulturális és lelki szempontból egyaránt méltó életet biztosíthasson önmagának és övéinek, figyelembe véve kinek-kinek munkakörét és teljesítményét, valamint a vállalat helyzetét és a közjót." Úgy gondolom, hogy a törvénymódosítás egyértelműen szembe megy ezzel a mózesi paranccsal: „Azon a napon add meg az ő bérét, és le se menjen felette a nap; mert szegény ő, és kívánkozik az után az ő lelke, hogy ellened ne kiáltson az Úrhoz, és bűn ne legyen rajtad.” Ha valaki a kereszténységre hivatkozik politikusként, vajon szem előtt tartja-e ezeket az elveket? „Mindazt, a mit én parancsolok néktek, megtartsátok, és a szerint cselekedjetek: semmit ne tégy ahhoz, és el se végy abból!” (MTörv 12, 32) https://szemlelek.blog.hu/2018/12/14/egy_egbekialto_bun_torvenyesitese
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik