Generálszósz van a hajléktalanügyön

2018. december 14. 08:25

Ha túlzottan sokat hagysz az államra, ne csodálkozz a kapzsiságán, arroganciáján, a szereptévesztésein. Interjú.

2018. december 14. 08:25
Kukorelly Endre

„A miniszterelnök Gyurcsány Ferencet az ÉS-ben szólította meg annak idején, hogy adjon egymilliárdot a magánvagyonából szociális lakhatási célokra.

Ez 2005-ben történt. Egy koratéli koraeste, igyekezve a Podmaniczkyn a körút felé, láttam, hogy vagy huszonöt asszony gubbaszt egy épület előtt a földön. Mint verebek a telefondróton. Akkor jöttem rá, hogy az ott egy női hajléktalanszálló. És nyomban írtam – ugyan potyára - az aktuális miniszterelnöknek, akiről úgy hallottam, vagyonos ember: tegyünk alapítványt, ő egymilliárddal, én egymillióval, egy hajléktalan pedig ezer forinttal, és győzzünk meg száz-száz hasonló helyzetben levőt, hogy csatlakozzon. Százmilliárdból a probléma kipipálható volna, az állam kikerülésével is. A politika ugyanis alapvetően civil ügy, minél többen és minél inkább részt veszünk, annál kisebb helyre szorítjuk államot – ami valamennyiünk eminens érdeke. Ha túlzottan sokat hagysz az államra, ne csodálkozz a kapzsiságán, arroganciáján, a szereptévesztésein.

A mostani miniszterelnöknek is írt?

Nem. De az ötlet jó. Vegyük úgy, hogy ez most az. Felhívás keringőre – szegény és gazdag számára egyaránt.

A Nyugodt Szív sikeres lett, egyre több családot tudnak átsegíteni a krízisen. Ehhez az is kellett, hogy változtattak a programjukon, hiszen elsősorban nem az utcán élőkkel foglalkoznak, hanem azokkal, akik oda kerülhetnek. Mi miatt döntöttek így?

Eleve azt szerettem volna, hogy néhány tízezerből néhány pici lakást bérlünk, és magukat a körülmények dacára is tartó hajlék nélkülieket beköltöztetünk, ha bizonyos feltételeket vállalnak. Ám ehhez az kell, hogy legyen, aki, tudván a hátteret, alsó piaci áron, bérbe adja a lakását valakinek, aki csupán addig hajléktalan, ameddig oda be nem költözik. De nemigen tapasztalom, hogy ez a belátás sokakban megképződne. Hátha ezután – én nagyon pozitív vagyok. Leginkább abban tudunk segíteni, hogy krízishelyzetben lévő családoktól ne vegyék el a gyereküket, ne kerüljenek utcára.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2018. december 15. 11:24
Kukorelli egy álszent, ősnaiv, tévelygő liberált.
balbako_
2018. december 15. 07:42
Hajléktalan szálló + orvosi, pszichológiai ellátás van, nincs még teljesen betöltve. A szociális lakás hajléktalannak? Miből fizeti a rezsit? Azt is dobjuk össze neki? Vagy szociális bérlakást? A bérét és a rezsit ki fizeti? (Egyébként a miskolci AVAS lakótelep intő példája a kommunisztikus esztelenség káros voltára) Ezek a faszik teli vannak jóindulattal - tételezzük fel no - de életidegen blablára képesek csak.
puszika
2018. december 14. 14:53
Oszt felsoroltad már azokat a "bizonyos" feltételeket egy hajléktalannak is? Abban a minutumban kiröhögnek.Nekik feltétel? Aztán azzal számoltál-e te kerengő dervis,hogy mit is szólnának annak a bérleménynek a szomszédai? Olvashatnánk netán azokat a "bizonyos feltételeket"? Miért titkolod?
Nannyó
2018. december 14. 13:21
Endre! Minden tiszteletem a tied a szerencsétlenekért végzett munkádért. Tedd, amit tenned kell és ne add fel! Sok ismert embernek beletört már ebbe a bicskája, bízom a kitartásodban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik