Tájékoztatás a Momentum és a Párbeszéd ellenőrzéséről

2018. december 14. 13:37

A Párbeszéd Magyarországért Párt, illetve a Momentum Mozgalom nem teljesítették a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségüket.

2018. december 14. 13:37
Állami Számvevőszék

„Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása példamutató legyen.

A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése – közte a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzése – jelenleg folyamatban van.

Az Állami Számvevőszék 2018. október 4-én közölte, hogy hét jelölőszervezetnél lezárta a kampánypénzek ellenőrzéséhez kapcsolódó adatbekérést és a Párbeszéd Magyarországért Párt, illetve a Momentum Mozgalom nem teljesítették a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségüket. A két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem voltak elérhető, nem reagáltak az ÁSZ megkereséseire, ezért az ÁSZ október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. Ez az intézkedés mindkét párt esetében hatályban van.

Az ÁSZ leszögezi: Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, azokat kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni. Az ÁSZ jelentéstervezetében lévő megállapítások nyilvánossá tétele – idézése – jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ezért az ÁSZ a jogállam védelme érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.

A számvevőszéki ellenőrzések lefolytathatóságának alapvető feltétele, hogy az ellenőrzött szervezetek a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére bocsássák. A polgári törvénykönyv előírja azt is, hogy a jogi személy – például párt – székhelye a jogi személy bejegyzett irodája, ahol a jogi személynek biztosítania kell a részére címzett jognyilatkozatok fogadását és a jogi személy jogszabályban meghatározott iratainak elérhetőségét. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzöttekkel való hivatalos kapcsolattartásra kizárólag a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhely szerinti elérhetőséget használhatja. Amennyiben egy szervezet székhelye valamilyen okból megváltozik, természetesen ebben az esetben sem mentesülhet a vonatkozó törvényi előírások betartása alól, folyamatosan biztosítania kell a részére megküldött hivatalos iratok átvételét.

Az Állami Számvevőszék 2018-ban eddig közel 1000 közpénzt használó szervezetnél végzett ellenőrzést és ezek több mint 99,5 százaléka együttműködött a Számvevőszékkel, átvette a részére megküldött értesítéseket, és a törvényi határidőben biztosította az ellenőrzések program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumokat, adatokat.

A számvevőszéki adatbekérés szabályairól alább olvasható egy részletes cikk, az ellenőrzések program szerinti lefolytathatóságának feltételeiről pedig az alatta lévő linken keresztül érhető el egy összefoglaló.

https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/melyek-az-adatkeres-szabalyai

https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/melyek-az-ellenorizhetoseg-feltetelei

Az Index.hu oldalon ma megjelent „Lenullázná a Momentumot és a Párbeszédet az ÁSZ” című cikkben az szerepel, hogy a Momentum Mozgalom október 7-én költözött új székhelyre. Ugyanakkor a párt már ezt megelőzően sem biztosította az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos hivatalos értesítések átvételét. Továbbá ellentétben a cikkben tett állítással a Momentum Mozgalom nem bocsátott az ÁSZ rendelkezésére semmilyen a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot (szerződést, számlát, bizonylatot).

Az ÁSZ hangsúlyozza: Amennyiben egy ellenőrzött szervezet nem biztosítja az elérhetőségét és az ellenőrzés lefolytatásához szükséges dokumentumokat a törvényben megadott határidőben nem bocsátja az ÁSZ rendelkezésére, a gazdálkodása az ÁSZ és az adófizető állampolgárok felé nem elszámoltatható és nem átlátható.

Az Állami Számvevőszék elmúlt mintegy tíz hónapban számos alkalommal tájékoztatta a közvéleményt, illetve az érintett jelölteket és jelölőszervezeteket a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzéséről, a költségvetési támogatásokkal való elszámolás menetéről, valamint a vonatkozó határidőkről. Az ÁSZ hivatalos tájékoztatót is közzétett a kampánypénzek elszámolásáról. Erről az alábbi linkre kattintva olvashat egy részletes összefoglalót.

https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/osszefoglalo-a-kampanypenzek-ellenorzeserol

Az ÁSZ megismétli: a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése – közte a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzése – jelenleg folyamatban van. Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek nem nyilvános dokumentumok. Az ÁSZ értékeli a két párt észrevételeit és ez alapján a megállapításait jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra és tesz közzé honlapján.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. december 15. 14:46
Nem érnek rá, mert most éppen úton állnak, tüntetgetnek és nem mellesleg - mintegy bérkiegészítésként - hátrányos helyzetű gyerekek szánkóit lopják.
józan paraszti ész
2018. december 14. 21:01
Milyen végzettséget hazudott ennek a bagázsnak a vezetője? Csak nem jogász? Tényleg komoly bajok vannak az oktatással ha diplomát kaphatott.
catalina9
2018. december 14. 17:54
A Párbeszéd Magyarországért Párt, illetve a Momentum Mozgalom nem teljesítették a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségüket. " miközben teleszájjal fröcsögnek az átláthatóságról, korrupcióról..
Alvarez
2018. december 14. 16:52
Fegya, ez nem úgy van, hogy betelefonálsz, mert megváltozott a címetek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik