„Vesszen a kormány!”: öt rendőr is megsérült az esti tüntetésekben

2018. december 13. 07:22

Be akartak törni a Parlamentbe szerda este a munka törvénykönyve módosítása ellen tüntetők, akik a rendőröket is provokálták. Öt rendőr megsérült, könnygázt kellett bevetni.

2018. december 13. 07:22

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: „Vesszen a kormány!

A megmozdulásról a tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak. Este a tömeg újra a Kossuth térre ért, ahol a tiltakozók megdobálták a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek. A rendőrség tájékoztatása szerint öt rendőr megsérült. Éjfél előtt a rendőrség megkezdte a tiltakozók kiszorítását.    

A Kossuth téri alkalmi szónokok egyike azt ígérte, hogy a tiltakozás hajnalig folytatódik, ehhez pedig azok csatlakozását kérte, akik éjjel is a téren tudnak maradni. A tüntetők a Kossuth térről a Margit híd pesti hídfőjéhez vonultak, majd az Oktogon felé indultak, elfoglalva a Szent István körút mindkét oldalát. Többen a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd zászlait lengették.

A kormányellenes tüntetés a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt folytatódott, miután a Kossuth téren összegyűltek a Szent István körútról az Oktogonon és az Andrássy úton keresztül a Hősök teréig vonultak. A tiltakozók közül ketten az épület erkélyére mászva EU-s zászlót lengettek, a tömeg közben demokráciát követelt, és tiltakozott a munka törvénykönyvének szerdai módosítása ellen. Többen be akartak jutni a székházba.
A Lendvay utcánál a tiltakozás este 7 óra körül véget ért. A tiltakozók egy része ezt követően a Kossuth térre, mások az Oktogonra vonultak tovább.

A tüntetők este megtöltötték a Kossuth teret, a rendőrök tömött sorokban álltak a főlépcsőn, és annak tövében, de egy részük már a kordonon kívülre is kiment. A rendőrökhöz erősítés érkezett - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A tömegből folyamatosan dobálták a rendőröket, petárdákat és műanyag terelőelemeket is dobtak. A könnygáz miatt a tüntetők egy része sállal takarta el az arcát. A tüntetők a főbejárattól a Parlament déli kapujához vonultak. 

Bár időközben sok tüntető elhagyta a teret, az MTI tudósítójának beszámolója szerint nem sokkal éjfél előtt a rendőrség megkezdte a tiltakozók kiszorítását. 

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kora esti közleménye szerint a Dózsa György úti be nem jelentett demonstráció egyik résztvevője ismeretlen összetételű, maró hatású gázzal fújta le a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőröket. A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A BRFK később azt írta: a Kossuth téren az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, többen tojást, sörösdobozokat dobtak a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőrök felé. A rendőrök parancsnoka elrendelte a védőfelszerelés használatát. A rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel, ennek ellenére több rendőr is megsérült.

A közlemény szerint „a fokozódó agresszivitás megtörésére” könnygázt alkalmaztak. 

A rendőrök később arról számoltak be, hogy tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott. Egy másik csoport a Lánchídra vonult, ahol a forgalmat akadályozta, a hidat egy időre le is zárták. A demonstrálók harmadik csoportja a Kossuth téren provokálja a rendőröket, építési törmeléket, hanggránátokat, pirotechnikai termékeket, tojást, és minden mást dobál a rendőrök felé. A megsérült rendőrök száma ötre emelkedett.

(kép és szöveg: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 326 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. december 13. 22:48
"..„Vesszen a kormány!”.." Éljünk egy gondolatkisérlettel! Tegyük fel, hogy Dr.Orbán Viktor erre a "vesszen"-re azt mondaná, jó! Vesszen! Beleszarok az egészbe ÉN NEM CSINÁLOM TOVÁBB...-tegyük föl, de meg nem engedjük. Kérdem én: AKKOR KI KORMÁNYOZZA AZ ORSZÁGOT? aKKOR AZUONNAK HA DR.O.. LELÉP-NE? Ki A CSUDA? GYURCSÁNY? TÓTH BERCI? SNEIDER TAMÁS? SZÉLL BERNADETT? NA NE B...UNK MÁN SZEKÉREN!
Selamat
2018. december 13. 16:24
Miután az mszp-ben ülnek a legsötétebb, legostobább alakok, így nem csoda, hogy ők szervezték meg. De hogy annyira hülyék legyenek, hogy még el is dicsekszenek vele... Na az mutatja csak, hogy mekkora bunkó állatok képviselik az alig létszámban lévő melósokat. Baromi nagy az Isten állatkertje!
realista
2018. december 13. 13:54
Ezekkel a rákosista minősítgetésekkel csak a saját bolsi mivoltokat igazoljátok.
IV. Fawkes
2018. december 13. 13:16
Mocskos férgek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik