Önök kérték: megvalósítottuk a kivándorolt magyarok kérését!

2018. december 13. 12:09

Ugyanakkor továbbra is határozottan szorgalmazom a kormány külügyi vezetésénél, hogy ne kezelje másodrangú állampolgárokként a külföldön élő százezreket!

2018. december 13. 12:09
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Facebook

„Önök kérték: megvalósítottuk a kivándorolt magyarok kérését!

Jobb későn, mint soha – így is értékelhetnénk a magyar külképviseleti hálózat újabb bővítését. A mai napon Manchesterben és Edinburghban is konzulátusokat nyit a kormány, ez a lépés mindenképpen üdvözlendő. Büszke vagyok arra, hogy ellenzéki EP-képviselőként sikerült érvényt szereznem az angliai és skóciai magyarok ezzel kapcsolatos kérésének, amelyet korábbi, helyi találkozóimon fogalmaztak meg felém. 
Az elmúlt években számos alkalommal és európai helyszínen tartottam EP-képviselői fogadóórát a kivándorolt magyaroknak, így Manchesterben és Edinburghban is. Mindegyik esetben külön kihangsúlyozták az érintettek: komoly hátrányt szenvednek amiatt, hogy a Nagy-Britanniában lévő magyar nagykövetség a szigetország másik végében, többszáz kilométerre van Londonban. Ez nem csupán az adminisztratív kötelezettségek esetében okozott eddig leküzdhetetlen nehézséget nekik, de például jelentősen korlátozta a szavazásokon való részvételüket is. Éppen ezért siker, hogy kezdeményezésemre és kitartó lobbi-munkánk eredményeként a két külképviselet a mai napon hivatalosan is megkezdi a munkáját. 
Ugyanakkor továbbra is határozottan szorgalmazom a kormány külügyi vezetésénél, hogy ne kezelje másodrangú állampolgárokként a külföldön élő százezreket, biztosítsa számukra a levélben szavazás jogát és kezelje a kivándorlás kérdését kiemelt nemzeti ügyként. Haladéktalanul fel kell mérni az elvándorolt százezrek pontos helyét, helyzetét és problémáit, biztosítani kell tisztességes helyi képviseletüket, gyermekeik államilag támogatott magyar oktatását, jogaik védelmét és célzottan támogatni remélt hazaköltözésüket. Az elmúlt hónapokban a kivándorolt közösségek tagjaival közösen dolgoztuk ki az ezt elősegítő Hazaváró-programot, amelyet azonban hiába ajánlottunk a kormány képviselőinek figyelmébe, válaszra sem méltatták.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
Brüsszel, 2018-12-13”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. december 14. 09:27
"biztosítsa számukra a levélben szavazás jogát és kezelje a kivándorlás kérdését kiemelt nemzeti ügyként." Tudatlan sudribunkó! Ha valaki "kivándorolt", azaz nincs Magyarországon állandó lakhelye, eddig is szavazhatott levélben. Nem tudtad? Vagy elfelejtetted? A fizetésed felvételét azt nem felejtetted el, ugye?
libantkomcsi
2018. december 14. 05:13
Mivel az unijo, mint birodalom része vagyunk, az természetes, hogy a munkavállalók oda mennek, ahol jobb nekik. Ez az itthon maradottaknak is jó, mert a munkaerőhiány jót tesz a béreknek. Ne rinyálj komcsi!
katwalk
2018. december 13. 23:50
Újhülye és társai egy ideje azzal próbálnak Magyarországnak ártani, hogy hülyítik és elküldik az embereket, pedig ma a legtöbb magyar jobban él, mint cirka 10 éve. Nem emlékszem egyetlen olyan politikai akciókujra sem, ami mögött ne lett volna ártó szándék.
brekker
2018. december 13. 20:12
A kivándoroltaknak miért nem jó, ha ugyanúgy kezelik őket, mint a többi határon túli magyart? Pedig akkor szavazhatnának ők is levélben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik