Megszervezi-e a radikalizálódás az ellenzéki tömegeket?

2018. december 13. 16:05

Aznap szervezett tüntetésre ennyien a rendszerváltás után talán csak az őszödi beszéd napján mentek ki.

2018. december 13. 16:05
Jámbor András
Jámbor András
Mérce

„A tegnapi parlamenti és utcai tiltakozás, és a kormányzati, illetve rendőri válasz is a radikalizálódás képét mutatja 2018 végén Magyarországon. A kérdés továbbra is az, a kormánnyal elégedetlen emberek meg tudnak-e szerveződni.

Elfoglalt pulpitus, szabálytalanul elfogadott törvények, órákon át tartó összetűzések a tüntetők és a rendőrök között, paprikaspray és felgyújtott padok.

Régóta vagy sosem látott jelenetek szegélyezték a tegnapi nap két legfontosabb döntését, a közigazgatási bíróságokról szóló törvény és a rabszolgatörvény elfogadását. Ami biztosnak tűnik: az ellenzéki szavazók nem megnyugodtak, beletörődtek, hanem sose látott intenzitással mentek az utcára szerdán. Csütörtökre pedig újabb tüntetést jelentettek be.

A tegnapi parlamenti történések abban jelentenek fordulatot, hogy az ellenzéki pártok számára erős hitelességet adhatnak az ellenzéki és vélhetően a bizonytalan szavazók között. A tutyimutyi, semmit nem csináló ellenzék képe helyett egy potens, akcióra képes, ellenálló ellenzék képe jelent meg.

Kérdés, mit tudnak kezdeni ezzel a pártok, tudják-e továbbvinni és építeni a hitelességüket a rabszolgatörvényhez kapcsolódó várható tiltakozásokban. Ez főként szervezeti kérdés, és pont ezért leginkább az a fontos, a szerdai nap után tudnak-e erőforrást és szervezetet biztosítani ezek a pártok, megpróbálják-e, át tudják-e venni a kontrollt a tiltakozások fölött, vagy egyáltalán képesek-e a továbbiakban is részesedni annak sikereiből?

Az esti tüntető tömeg leginkább létszámát és nem radikalizmusát tekintve volt újszerű.

Aznap szervezett tüntetésre ennyien a rendszerváltás után talán csak az őszödi beszéd napján mentek ki.

De akkor a polgári körök és a Fidesz hátországa szervezte az embereket. Szerdán nem volt szervezett mozgósítás, még egy kijelölt időpont se volt, amihez bárki alkalmazkodhatott volna, hogy ha akkor kimegy, biztosan talál kint valakit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2018. december 14. 10:52
Akár provokálták a tüntizőket, akár "önallátó" módon csinálták a fesztivált, rosszul tették, amit tettek - éddig a balmédia nem cáfolta a jobbmédia állításait.
matykox
2018. december 14. 08:13
A felbújtóikat is meg kell találni és szigorúan elszámoltatni!
Senye Péter
2018. december 14. 07:54
Az ország gazdaságilag talpra áll. Egyre kevesebb az esély a kormány elmozdítására nagyobb tömeget mozgósítani. Mindent bele?
Biivisz
2018. december 13. 23:36
Jaj Jámbor! Komolyan sajnállak. Úgy kapaszkodsz ezekbe a szószerint szánalmas eseményekbe, mint fuldokló a szalmaszálba! Minden alkalommal elhiszitek, hogy "majd most"! Megbukik Orbán és magyarhonban beköszönt az örök boldogság. Az ellenzék egy dologban növelte a hitelét: az anarchizmusban. Ami csak az anarchistáknak tetszik. S miután a választópolgárok közt elég csekély az ilyenek száma, a népszerűség indexe jobbára csökkenni szokott az ilyen akciók után. Bár úgy tűnik ez már túlságosan nem zavar titeket, mert már nem hiszitek, hogy bármilyen választást megnyerhettek. Marad az erőszak és az anarchia. Pont mint a bolsevikok! (Igazából azok vagytok, ez egyre nyilvánvalóbb, minden szempontból.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik