Az óriásvállalatok társadalmi felelősséghárítása

2018. december 11. 21:40

Ezért nincs Magyarországnak környezetvédelmi minisztériuma – a megfejtés nem Orbán Viktor egyéni ízlésében keresendő.

2018. december 11. 21:40
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Balra át!

„Jóllehet, a nyugati életmód, így pl. a nyugati étrend, nem fenntartható, végsősoron mégsem az fogja a Föld sorsát eldönteni, hogy elegen elhatározzák –e, vegetáriánusok lesznek. (Sok nem-nyugati országban amúgy is sokkal kevesebb húst fogyasztanak, nem is feltétlenül vallási okokból, hanem mert más a fogyasztási és mezőgazdasági kultúrájuk.) Ami az első lépés, és ami igazán döntő, hogy sikerül –e megállítani az élelmiszer óriásvállalatokat, amik a fenntarthatatlan és egészségtelen táplálkozást könnyen elérhetővé tették, míg az, ami a környezetnek és az embernek is jó, luxuscikké vált. (Lásd még: úgynevezett élelmiszersivatagok az alacsony-jövedelmű régiókban.) Elsősorban tehát nem az egyéneket kéne kritizálni, hanem a rendszert.

Nem arról van szó, hogy a tudatosság, a zöld gondolkozásmód elvetendő. Arról van szó, hogy a zöld gondolkozásmód részévé kell váljon, hogy a természet ügye éppúgy társadalmi igazságossági ügy, mint az egészségügy, az oktatás vagy bérek. Nemcsak az egészséges ételekhez való egyenlőtlen hozzáférés miatt, hanem mert ha a profit nem előzheti az embert, akkor a természetet sem, a kettő pedig megbonthatatlan egység. A bopali szerencsétlenség, Kína élhetetlen városai, a vörösiszap katasztrófa – ezek nem homokszemcsék a gépezetben, maga a gépezet ilyen. Ez a gépezet pedig az egyenlőtlenségeket újratermelő és súlyosbító globalizáció, amelyben egy ország nem csak alacsony bérekkel versenyezhet, versenyezhet alacsony környezeti szabályozással is. Ezért nincs Magyarországnak környezetvédelmi minisztériuma – a megfejtés nem Orbán Viktor egyéni ízlésében keresendő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libantkomcsi
2018. december 12. 19:35
Semmi sem tart örökké.
nemecsekerno_007
2018. december 12. 12:05
Nehéz elhinni, hogy az ország javát akarják ezek a Balra át!-osok, mert a gazdasági alapját támadják az országnak... Szép zöld ugyan a csomagolás, de ez szimplán az ország bevételeit akarják csökkenteni...
alaposmérlegelés
2018. december 12. 07:03
Mint a múltkor megtudtuk a "Balra át" -ban nem csak hülye nők vannak, hanem férfiak is (Tárkányi). Ez egyike a nőknek! :-))
Akitlosz
2018. december 11. 22:20
Nocsak! Úgy látszik akad szélsőbalos, akinek több esze van mint a kettős mércéseknek. Akadnak sztálinisták, akik reálisan látják a problémákat és a helyzetet, csak a megoldási javaslatuk katasztrofális. Az egyenlőtlenség természetes és hasznos. Az egyenlőségesdi pedig természetellenes és káros, rosszabb világot eredményez. Erre már bőven történelmi tapasztalat, nem kellene még mindig erőltetni, mert a következmény ugyanaz lesz, ami eddig is volt. Az igaz, hogy a kapitalizmusban nincsen mindenkinek Bugattija, de legalább lehet és egyeseknek van is. A kommunizmusban viszont nem csupán senkinek nincsen, de még csak nem is lehet. A kommunisták azt várnák el az emberektől, hogy ne pénzért dolgozzanak, hanem szocialista embertípusként szocialista morálból miközben még nagyobb nyomorban kell élniük, mint a kapitalizmusban. Hát ez nem versenyképes társadalom és soha nem is lesz az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik