Áthidalható-e az ideológiai szakadék?

2018. december 09. 17:41

Naiv, és meglehetősen romantikus az a feltételezés, hogy a liberális-konzervatív világnézeti pozíciók közötti szakadék áthidalása csak akarat, jóindulat, tolerancia, valamint az úgynevezett „törzsi ösztönök” leküzdésének dolga.

2018. december 09. 17:41
Köntös László
reposzt

„No és mi van akkor, ha kiderül, hogy a pártpolitikai világnézeti sokszínűség mögött még sincs valamiféle végső egység, hanem a pártokban valóságosan megjelennek olyan világnézetek, amelyek tartalmilag kizárják egymást? Vagyis a pártpolitikai sokszínűség nem a látensen létező egység leple, hanem valóságosan megjelenik benne a társadalom valóságosan létező ideológiai megosztottsága?  Egészen megejtő Badger és Bui naivitása, akik azt feltételezik, hogy ez az áthidalhatatlannak tűnő megosztottság azért következett be, mert az amerikaiak a világnézeti kérdéseket egyre inkább politikai identitásuk alapján ítélik meg, s ha a politika ezt nem használná ki, nem gerjesztené, akkor csökkenne a feszültség. Nos, pont fordítva, talán a társadalomban valóságosan végbemenő világnézeti folyamatok formálják a pártokat, avagy egyenesen átírják a bevett párformációk rendszerét.

A valóban mélyülő ideológiai szakadék mögötti lényeg persze az, hogy ma a nyugati világban egy nagyon is határozott, s egyre szélesebb terjedelmű szellemi küzdelem körvonalai bontakoznak ki, amelynek az az oka, hogy a korábbi pártpolitikai sokszínűség mögötti viszonylagos liberális konszenzus társadalmi szinten megbomlott. Egyszerűbben fogalmazva, míg korábban alig lehetett különbséget tenni a pártok között, addigra ma tényleg markáns tartalmi különbözőségek fogalmazódnak meg. Ennek oka, hogy kibontakozóban van egy egyre szélesebb körű konzervatív ellenállás, amely már nem tudja követni a liberalizmusnak a virtuálisan független egyén konstruált jogaira épülő, s gyakran kulturális agresszivitásban megnyilvánuló világnézeti dogmáját, hanem teret követel a közösségi szempontoknak is. Nem véletlen, hogy ennek a küzdelemnek olyan kulcsszavai vannak, mint nemzet, vallás, család, nem, globalizmus, kultúra, civilizáció, identitás, az egyén és közösség viszonya, s újabban a sokrétű jelentéssel bíró migráció. 

Naiv, és meglehetősen romantikus az a feltételezés, hogy a liberális-konzervatív világnézeti pozíciók közötti szakadék áthidalása csak akarat, jóindulat, tolerancia, valamint az úgynevezett „törzsi ösztönök” leküzdésének dolga. Nyilván szükség van párbeszédre, de látni kell, hogy ebben a küzdelemben sok tekintetben olyan tartalmakról van szó, amelyek kizárják egymást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töklaska
2018. december 10. 10:12
"Egyszerűbben fogalmazva, míg korábban alig lehetett különbséget tenni a pártok között, addigra ma tényleg markáns tartalmi különbözőségek fogalmazódnak meg." Mert ugyan mik ezek a markáns különbségek? Laci bácsi nagyot téved ha azt hiszi, léteznek még ideológiák. A politikai megosztottság a lehető legfontosabb, legnagyobb érdeke a mindenkori politikusoknak és politikából élősködő, ganajtúró politológus/publicista férgeknek. A társadalmnak nem érdeke a megosztottság, minden alulrúl kialakulni vágyó politikai konszenzusos gondolatot csírájában tépnek ketté a ballib és a NER sajtó erre alkalmazott segédmunkásai. Messze nincs erre akkora igény mint azt hisszük. A megosztottság generált.
balbako_
2018. december 10. 07:14
A beszélgetni, megvitatni, véleményt cserélni nagyon emberi és nagyon hasznos dolog. De dogmákkal nem lehetséges. Márpedig a Kommunizmus, szocializmus, szociáldemokrácia dogmává merevedett csakúgy, mint a liberalizmus. Szektává váltak hívőkkel. Miközben ellenfeleiken számonkérik - követelik! - a demokráciát, sajtó- és véleményszabadságot ők maguk lábbal tiporják, mert szerintük az ellenféllel vívott harcban minden eszköz megengedett. Nos, így kivel lehetne értelmes vitát folytatni?
Negue
2018. december 09. 23:41
"Áthidalható-e az ideológiai szakadék?" Nem. Mert a látszat szerint, a világ liberálisainak az agya helyén, valami olyan meghatározhatatlan képződmény van, amely alkalmatlanná tesz őket bármilyen emberi cselekvésre.
yes_we_can
2018. december 09. 23:00
Nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik