Az EU nem tud orbanizálódni

2018. december 09. 11:49

Az Európai Unió széteshet, de nem fog, nem tud orbanizálódni. Legfeljebb átveszi az orbáni politika egyes elemeit, például a migrációban, a belépés megszigorításával. Interjú.

2018. december 09. 11:49
Győrffy Dóra
HVG

„Ez a magyar kormány dilemmája is, több támogatást vár, és nagyobb szuverenitást. Feloldhatatlan az ellentét, amit a korábbi miniszterelnök, Bajnai Gordon a HVG-nek úgy fogalmazott meg: vagy Európa orbanizálódik, vagy Magyarország tér európai útra, vagy az utak szétválnak.

Az Európai Unió széteshet, de nem fog, nem tud orbanizálódni. Legfeljebb átveszi az orbáni politika egyes elemeit, például a migrációban, a belépés megszigorításával. De nem ez az orbánizmus, hanem a fékek és az ellensúlyok kiiktatása. Ez az Unióban lehetetlen. Az EU a totalitárius rendszerek, a fasizmus és a kommunizmus ellen épült fel, lényege a hatalom megosztása. Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közösen hoz döntéseket, a szerződések megváltoztatásához teljes egyetértésre van szükség. Annak pedig nem látom a jeleit, hogy Orbán európai útra térne. Akkor elválnak az útjaink? Ezt sem tartom valószínűnek. A Fidesz és köre az uniós támogatások jelentős haszonélvezője. Ha netán Oroszországgal vagy Kínával akar új szövetségi rendszert kiépíteni, számolnia kell azzal, hogy számukra csak addig érdekes Magyarország, amíg tagja az EU-nak. Amint kívül van, elveszíti minden értékét. Putyin aligha szeretné, hogy Magyarország kilépjen az EU-ból, fontosabb, hogy belülről bomlasszon. Vagyis feltehetőleg megmarad a mostani pávatánc.

Nem tart attól, hogy az oroszok a jövő évi EP-választásokba is beavatkoznak?

Az Egyesült Államokban azért tudták ezt megtenni, mert mindenkit megleptek. Hibrid háborúba kezdtek, kibertámadásokkal, adatlopásokkal, még arról is szólnak hírek, hogy behatoltak a szavazói névjegyzékekbe. Hillary Clinton írja a könyvében, hogy tudatában voltak az orosz veszélynek, de a beavatkozás mértéke sokkal nagyobb volt annál, mint gondolták. Az oroszok lefizettek nigériaiakat, akik a Youtube-on terjesztették, hogy ő a feketék ellensége, Facebookon tüntetést szerveztek ellene Floridában, a WikiLeaksen szivárogtatták ki kampányfőnöke, John Podesta e-mailjeit mindenféle degradáló tartalmakkal. Minden napra jutott belőlük, ezt a főáramú média átvette és felnagyította. Minderre csak a választás után derült fény, a titkosszolgálatok szivárogtatása következtében egyre többet tudtunk meg ezekről az akciókról.

Amikor Franciaországban választásokat tartottak, már tisztában voltak vele, hogy mire készüljenek. Bár ott is sikerült meghackelni a Macron-kampány e-mailjeit, a károsultak kiadtak egy tájékoztatót, elvárják a francia sajtótól, hogy ne legyen az oroszok szövetségese és ne terjesszék a lopott információt. Svédországban is számítottak a választások idején az orosz beavatkozásra, de ott hosszú évek óta komoly felvilágosító kampány folyik, hogy mit kell kezdeni a hamis hírekkel. Ezt az öt-hatéveseknek szóló könyvekkel kezdik, amelyekben gyermekek beszélgetnek, egyikük mond valami nagyot, erre a másik rávágja: honnan tudod, ellenőrizted a forrást? Ahol félnek az orosz dezinformációs kampányoktól, harcolnak az álhírek ellen.

Ha a magyar kormány valóban Putyinnak dolgozik, aligha fog küzdeni az orosz hackerek ellen.

Nálunk sokszor a közmédia veszi át az orosz álhírek terjesztését. A nemrég létrejött nagy kormánypárt médiakonglomerátum esetleges hasonló gyakorlata rendkívül súlyos veszélyt jelent az ország számára. Ma is léteznek olyan rangsorok, hogy az egyes országok mit tesznek az orosz dezinformáció ellen, Magyarország ezeknek mindig az alján van, Ciprus és Görögország társaságában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2018. december 11. 10:08
"Közel 150 millió embert értek el csak a Facebook-on! Behatoltak a Demokrata Párt adatbázisába, ellopták a stratégiát, megkaparintották a szimpatizánsok listáját, győzködték őket, hogy ne menjenek el szavazni, vagy egy harmadik párt jelöltjére adják le a voksukat." Tudnak ezek az oroszok! Leginkább amerikaiul. Nyilván Oroszországban is az angol egyik változata a hivatalos nyelv. "HVG: Magyarországon is ilyen erős az orosz beavatkozás? GY. D.: Épp azért figyeltem fel az amerikai elnökválasztás és a Brexit-kampány idején az orosz nyomulásra, mert ismerős volt a stílus. Ez a hangvétel a magyarországi kommentárokban már jóval korábban jelen volt, jellemzői a trollkodás, a becsmérlés, anonim támadások egyes személyek ellen, a közbeszéd befolyásolása, adott esetben elterelése, a társadalmi polarizáció felerősítése. A megfélemlítő stílus azokkal szemben, akik más véleményen vannak." Nofene. Mikre tetszik felfigyelni! Jó hogy tudjuk, Oroszországban a magyar is sokak által beszélt nyelv. Másodjára bizonyára elvétette őket Juliánus barát. Most komolyan! Ez a hölgy ilyeneket tanít két magyar egyetemen az orosz befolyásról?! Az ma a tudományos álláspont a Pázmányon és a Corvinuson, hogy "Trumpnak több évtizedes kapcsolata van az orosz maffiával"? Mamikám ne sirass!
írmag
2018. december 11. 08:37
A fából vaskarika jó, mert tél van és tüzelőként felhasználható! "Az Európai Unió széteshet, de nem fog, nem tud orbanizálódni. Legfeljebb átveszi az orbáni politika egyes elemeit, például a migrációban, a belépés megszigorításával."
Megtalálta
2018. december 10. 12:46
Tegnap láttam egy képet a párizsi tüntetésekről. Az egyik táblára az volt ráírva, hogy "frexit". Ez az egész nem Orbánról szól, szűkagyú barmok, Az EU van szarul összerakva.
tolan
2018. december 10. 11:53
Az Egyesült Államokban aztán létezik a fékek és ellensúlyok rendszere. De még senki sem tudott rábizonyítani semmit Trumpra, hogy az orosz manővereknek köszönheti győzelmét. Nem baj, ez a Dórácska a CEU-pusztában felvázolja és bizonygatja, hogyan történhetett az orosz befolyásolás. Adhatna tanácsot az amerikai fékeknek és ellensúlyoknak. A CEU-pusztában ez a Dórácska azt is kitalálta, hogy a nagy Oroszország Európa egyik legkisebb országának miniszterelnökét használja fel az EU bomlasztására. A CEU-pusztában ez a Dórácska azt is kitalálta, hogy Orbán Kínával való kokettálása az EU-ból való magyar kivonulás előkészítése. A nagy Kína a legritkább esetben tárgyal csak Magyarországgal és Orbánnal. Mindig országcsoportokkal és miniszterelnökökkel értekezik. Nem baj, Dórácska. Ez a CEU-pusztában pásztorkodó juhászangyalka elsírja többed magával újra, hogy a CEU-t a magyar kormány üldözte el. A CEU saját magát üldözte el, mert képtelen volt megfelelni az új szabályozás feltételeinek. Egyedül a Magyarországon működő külföldi egyetemek közül. Nem baj, Dórácska. Lehet egy pásztortüzet gyújtani a CEU-pusztában és ott melegedni tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik