A német iszlám

2018. december 08. 10:11

Újra és újra felmerül köztünk Róma fanyar sorsa. A párhuzam a ma Európája.

2018. december 08. 10:11
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

„A statisztikák nem hazudnak: az iszlám imaházak szaporodnak, a keresztény templomok bezárnak, s nincs egyetlen iszlamista hittudós sem, aki Luther reformátori munkáját elvégezné. A becslések szerint ma ötvenmillió keresztény él Németországban, s legfeljebb ötmillió a moszlim. Csakhogy hatvan százalékuk török, akiknél a nyelvi integráció ellenére is megmaradt a nemzettudat, s a kemali forradalomnak köszönhetően az európaihoz hasonló nacionalizmus alakította ki világképüket. S a sok homofób drukker és leszbikus vagy éppen krokodilzöld női klán aligha tudja megvédeni az országot, mint egykor Szmirna vidékét a legendás amazonok, akik csak a nemzés kedvéért engedték meg a férfiaknak egy évben egyszer, hogy átlépjék a határokat.

Lányommal – aki a nyári fenékpusztai ásatásokat vezeti –, esti borozgatás közben újra és újra felmerül köztünk Róma fanyar sorsa. 

A párhuzam a ma Európája. A Balaton menti erődvárost a 4. század végén germán burgundiakkal és alföldi roxolán lovasokkal töltötték fel, s hatalmas kerek bástyatornyokkal tagolt falakkal vették körül. 

A kereskedelem és az ipar római pajzsok mögé húzódott, de 433-ra az egész provincia a hódító hunok birtoka lett. A birodalom nem hitt magában. S aztán az itt született Nagy Teodorik, a keleti gótok királya az, aki bevonul Rómába s hároméves ostrom után letaszítja Ravennában trónjáról az utolsó rómait, Odoakert. Ravennában temették Rómát – írta erről egyik legjobb regényét a bankfiókokban körmölő Passuth László. A gót uralkodó kísérlete, hogy népe törzsi kultúráját s a római civilizáció áldásait egyesítse, nem sikerült. Erre még a keszthelyi forró éjszakákon sem volt miért koccintani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2018. december 08. 19:41
Merkelt soha sem Németország jövője érdekelte, hanem csak a pillanatnyi eredmény. A migráns-beáramoltatás u.i.csapda-helyzetet eredményez. Mert mit csinálnak velük, mikor már nem lesz szükség ilyen tömeg alacsony szintű munkaerőre? Pl: -az automatizálás miatt, vagy egy esetleges világméretű gazdasági visszaesés miatt.Visszaküldik őket?-Hova. Tízmillió embert? Hogyan?
Rugo
2018. december 08. 19:17
Az egy totalitárius hódító eszme, a Sátán eszméje. Előbb utóbb meghódítja Németországot, ami a pusztulás jelentheti Európa számára. Nagyon nem vicces, amikor politikusok azzal dicsekednek, hogy az iszlám Németország része.
istvánkeve
2018. december 08. 13:37
A szerzö utalása Rómára teljesen jogos és a párhuzam velünk (kelet ÉS nyugat) elkerülhetetlen történelmet mutat. A fókusz az Iszlámra számomra túl szüknek tünik, mert figyelmen kívül hagyja Kínát. Sürgös az új legendagyártás! A roszindulatú osztrák nyelvészek (finn-ugor) legendája már rég elavult és nincs vigasztaló pótlék.Talán egy találó Ujgur hösi eposz ? Nincs már idö, hisz 7 év múltán a 2015-s arab bevándoroltak már EU állampolgárok lesznek s ezek áttelepülése ellen csak egy rendkivül alacsony szociális segélyrendszer (kombinálva kötelezö munkával) segíthet. Egy apróság: A Berlintöl 35 km-re északra fekvö Oránienburg az NDK-ban feküdt.
llnnhegyi
2018. december 08. 12:33
Európa nyugati fele bűnös! Az iszlám vallás szabad terjeszkedése miatt. A keleti részen ellenállnak. Hajrá Kelet Európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik