Korszellemek menete

2018. november 23. 10:33

Fekete bőrt még a mai kor technológiája mellett is nehezebb szerezni, mint annak idején márki címet, s bárhogy is igyekszem, nem tudom levetni bigottságom, és nem hoz izgalomba egy férfivé átműtött nő.

2018. november 23. 10:33
Veczán Zoltán
Magyar Hírlap

Szilvay Gergely kolléga, a Mandiner veteránja remek cikkben foglalta össze nyugati civilizá­ciónk fejlődésének újabb vívmányát. 

A Kalifor­niai Egyetem és az oktatás csődje – válasz az Indexnek című írás rámutat a balos hírportál Szilikonvölgy versus Összeszerelőugar mondanivalójú spanyolviasz-elemzésének azon tévedésére, miszerint alapvetően és szükségszerűen jó, ha egy földrajzi területen egy egyetemi hálózat foglalkoztatja a legtöbb embert. Szilvay felfedi ugyanis, hogy – a szerkezeti különbségek miatt egyébként is nehezen összevethető – magyar és amerikai felsőoktatási rendszer létszámbeli különbsége egyáltalán nem biztos, hogy valóban minőségi tudástermelési pluszt is takar egyben.

Majd idézi Heather Mac Donald amerikai politikai közíró The Diversity Delusion (nyersfordításban: A sokszínűség-tévedés) című kötetéből a megdöbbentő számokat: »míg 1998 és 2006 között a Kaliforniai Egyetem hallgatóinak aránya harminchárom százalékkal nőtt, a főállású tanári állomány huszonöt százalékkal, addig az adminisztráció létszáma: százhuszonöt százalékkal.« Azaz a bürokraták csapata arányaiban csaknem négyszer akkorát nőtt, mint a tanároké, és ötször akkorát, mint a diákoké – innen hát a létszám­plusz egy jókora része. Ráadásul nem csak tanulmányi osztályos ügyintézőkről és titkárokról beszélünk, akik ténylegesen dolgoznak is: mint az író rámutat, csak az egyetem Davis nevű campusán huszonnyolc hivatal, testület és egyéb foglalkozik sokszínűségi, melegügyi, egyenlőségi és hasonló kérdésekkel. (...)

Na de nemcsak a diákokat és a tananyagot, hanem a tanárokat és az adminisztrációt is hasonlóképpen szűrik. Körülbelül fél éve kíváncsiságból megnéztem egy – igaz, nem amerikai, hanem a brit Cambridge – egyetem akadémiai pozí­ciók betöltésére vonatkozó online jelentkezési űrlapját, ahol a normál adatokon, végzettségen és egyebeken kívül különösen kíváncsiak voltak az egyenlőség-pontjaimra, amelyek nyilván nagyban befolyásolták volna munkavégzésem minőségét. Úgy mint vallási hovatartozás, bőrszín (egész részletesen, vagy húszféle opcióval), szexuális orientáció (előbújhatott belőlük a nyárspolgár, hisz kihagyták a »kecskével és nyitott légzsákkal« lehetőséget, de egyébként volt azért választék), egyszóval zavarba ejtően alaposan megnézték a pedigrémet.

Éppolyan tüzetesen, ahogy egy késő-Bourbon-kori királyi udvar kegyencei tették volna, mielőtt felmérik, melyik színű szalonig lehet beengedni őparvenüségemet, és melyikből vagyok születésemnél fogva kirekesztve. Csak hát fekete bőrt még a mai kor technológiája mellett is nehezebb szerezni, mint annak idején márki címet, s bárhogy is igyekszem, nem tudom levetni bigottságom, és nem hoz izgalomba egy férfivé átműtött nő, aki félig leszbikusnak, félig pedig mogyorós pelének képzeli magát.” 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2018. november 23. 13:35
Az egyik nagyhírű multi kannibálokat alkalmaz biztonsági őrökként. Persze előtte le kell tenniük a nagyesküt, a Nagy Kolibanerura, hogy a cég alkalmazottaihoz nem nyúlnak. Telnek a hónapok, a biztonsági őrök mindenki megelégedésére végzik a dolgukat. Ám egyszer csak feltűnik, hogy egyre több a szemét. Rövid nyomozás után kiderül, hogy eltűnt a takarítónő. Az igazgató hívatja a biztonsági őrök főnökét, aki kategórikusan tagadja, hogy közük lenne az eltűnéshez. Majd lemegy az alagsorba, összehívja az embereit. Melyikőtök volt?! Éééén. Olyan jó dolgunk volt itt! Fél év alatt elfogyasztottuk a marketing menedzsereket, a logisztikai menedzsereket, a HR-eseket, a kontrollingosokat, a céges jogászt, a könyvtárost, a komplett DECS-et. Senkinek nem tűnt föl! Erre te megeszel egy dolgozót!
Paxillus
2018. november 23. 11:55
Az meg különösen érdekes lehet, hogy egy normális fehér ember ha csak ennyit ír be az eleve hátrányos helyzetből indul. A kommunizmus is "megalkotta" a jó ember fogalmát. A liberalizmus pedig "tökéletesítette". Ugyanott tartunk. Vannak a felkentek akik szép csendben elfoglalták a "köztereket" és hatalmat gyakorolnak felettünk. Tetszettünk volna odafigyelni ! A jóemberképző most átteszi a bázisát Bécsbe. Nem tudom oda nem kellene egy aknazár ? ( szellemi ) . Bár ez az újkori PC barbarizmus talán nem fog az olajárhoz hasonlóan viselkedni...
Antigoné
2018. november 23. 11:22
A mogyorós pele különösen tetszik!
Agnieszka
2018. november 23. 11:13
Talán jobb szegénynek lenni és normálisnak. Ezeket szó szerint megbolondította a jólét. Nem értem, azt különösen, h. mintha belülről nem lenne ellenállás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik