Varga Mihály: Az '56-os forradalom a magyar történelem velünk élő része

2018. október 18. 22:23

Varga Mihály a svájci magyar nagykövetség október 23. alkalmából rendezett ünnepségén vett részt.

2018. október 18. 22:23

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem olyan része, amely „máig velünk él, jelen van döntéseinkben, a magyarság egységébe vetett hitünkben és a világról alkotott gondolatainkban" – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Bernben a tárca tájékoztatása szerint.

Varga Mihály a svájci magyar nagykövetség október 23. alkalmából rendezett ünnepségén arról beszélt: Svájc több mint 12 ezer elüldözött magyart fogadott be az ország szovjet megszállása után, népességszámához és területéhez viszonyítva egyetlen másik állam sem adott otthont ilyen sok magyar embernek.

A magyar nép évtizedeken át őrizte a forradalom eszméit, mert csak ez adott erőt ahhoz, hogy hihessenek abban, lehet még szabad az ország és egységes a nemzet - hangsúlyozta Varga Mihály. 

Azt mondta: a magyarok, akik 1989-90-ben vetették le végleg a kommunizmus igáját, amikor 1956-ra emlékeznek, a jövőre is gondolnak. 

Arra a független országra, amelynek polgárai biztonságban élnek, amely maga dönt sorsáról, és az emberek munkájának köszönhetően a legfejlettebb országok közé emelkedik - tette hozzá a miniszter.

Nem csak az '56-os forradalom idején segítette Svájc hazánkat – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. 

Amikor a rendszerváltozáskor Magyarország végérvényesen elindult az európai demokráciák útján, Svájc számos ponton támogatta, hogy demokratikus rendszere kialakuljon, gazdasága egészséges szerkezetűvé váljon - közölte a miniszter, kiemelve, hogy ez a segítő szándék ma már az Európai Unió viszonyaihoz alkalmazkodásban is segíti Magyarországot.

A miniszter megköszönte, hogy Svájcban megértik és megértetik a külvilággal Magyarország egyediségét, illetve az európai színességben is megőrzendő értékeit, amelyek között – mint mondta – első helyen áll 1956 szelleme, a szabadság utáni vágy.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Halina
2018. október 19. 06:42
Kár,hogy megcsúfoljátok a múltat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik