Szlovák miniszterelnök: A szankciók helyett a párbeszédet részesítjük előnyben

2018. október 18. 20:08

Kiállt Magyarország és Lengyelország mellett a szlovák miniszterelnök.

2018. október 18. 20:08

Szlovákia a büntetőintézkedések helyett a párbeszédet részesíti előnyben – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a Lisszaboni Szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását kezdeményezné Lengyelország és Magyarország ellen. 

Peter Pellegrini, akinek  nyilatkozatáról a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be,  kijelentette: nem lát semmiféle problémát abban, hogy a szlovák parlament határozatot fogadjon el a témában, amelyben leszögezné: a szankciók helyett a párbeszédet részesíti előnyben. 

Az Európai Unió azért akarja megbüntetni Lengyelországot és Magyarországot, mert szerinte Varsó és Budapest olyan lépéseket tettek, amelyek veszélyeztetik az uniós értékeket. 

„A kormány nevében világosan értésre adtuk, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben. Megmutatkozott, hogy Lengyelország esetében az utóbbi hónapokban sikerült mindkét oldalon kompromisszumokat elérni. Szilárd meggyőződésem, hogy Magyarország esetében is ezen az úton kell haladni és nem azonnal a legszélsőségesebb megoldással fenyegetődzni, ami nem járulna hozzá az EU-n belüli egység fenntartásához" – fejtette ki Peter Pellegrini szlovák újságíróknak Brüsszelben. 

Újságírói kérdésre válaszolva Pellegrini kifejtette: nem szeretné a szlovák parlamenti képviselők nyilatkozatait kommentálni, ha azok nem szélsőségesek és nem ellentétesek Szlovákia külpolitikai irányvonalával. 

Egy Lengyelországot és Magyarországot támogató határozat elfogadásáról Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke többször is beszélt az elmúlt napokban. 

„A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa nem a kormány kiszolgálója, ez Szlovákia legfőbb alkotmányozó testülete. Ezért igyekezni fogok, hogy a képviselők segítségével elfogadtassak egy ilyen határozatot, amely segít szomszédainknak. Segít testvéreinknek és barátainknak, a lengyeleket és a magyarokat senki se fogja bántani" – jelentette ki korábban Andrej Danko, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió eljárásával beavatkozik két szuverén uniós tagállam - Lengyelország és Magyarország – belügyeibe. 

A szlovák parlamenti elnök kijelentette:  a parlamenti határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció támogatja. 

Richard Sulík, a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaitás (SaS) elnök csütörtökön Pozsonyban közölte, hogy pártjának képviselői nem fogják támogatni Andrej Danko kezdeményezését. A határozat a SaS véleménye szerint „ellentétben van Szlovákia nemzeti és állami érdekeivel". 

A Danko által kezdeményezett határozat "nem fogja elősegíteni a demokratikus fejlődést Magyarországon és az Szlovákia részéről az Európai Unió és annak értékei elleni  egyértelmű lépés lesz" - jelentette ki Martin Klus, a SaS parlamenti képviselője a SITA kereskedelmi hírügynökség szerint. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. október 19. 08:16
Amióta rájöttek a V4-es együttműködés sikeres, azóta nemigen tudnak éket verni közéjük pedig a fél EU ezen fáradozik.
illiberator
2018. október 19. 05:03
Pedig Peter Pelegrini az MSZP szlovák megfelelőjének vezetője! Pártja a baloldal vezetőereje. Most akkor tegyünk összehasonlítást a magyarországi változattal. A különbség lehengerlő. Ausztriát kivéve, az összes szomszédos ország baloldali (és liberális) pártjai is nemzeti elkötelezettségüek! Vajon miért van így?
pitypang1125
2018. október 19. 00:02
Érzik hogy ők lennének a következők, majd a Csehek, és a Románok.
Párhuzamos különvélemény
2018. október 18. 21:44
Na, csak bátran...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik