A Facebook is készül az amerikai félidős választásokra

2018. október 18. 19:15

Újságírók egy csoportja betekintést nyert a Facebook álhírek elleni harcra szakosodott központjába.

2018. október 18. 19:15

A Facebook is készül az amerikai félidős választásokra: újságírók egy korlátozott csoportja csütörtökön betekintést nyert a közösségi hálózat álhírek elleni harcra szakosodott központjába. A „háborús szobában" a nap 24 órájában dolgozni fognak a november 6-án tartandó amerikai választások előtti három napon. 

A közösségi hálózat által „háborús szobára" keresztelt helyiségben, amely a kaliforniai Menlo Parkban, a Facebook székhelyén található, naponta 20-30 ember dolgozik, akiknek feladata a mintegy 20 ezer, a médiavállalat biztonsági ügyeivel foglalkozó alkalmazott munkájának összehangolása – részletezte az EFE spanyol hírügynökség, amely szintén betekintést nyert a központba.

Katie Harbath, a Facebook politikai csapatának vezetője elmondta, hogy a központban ellenőrzik a Facebook tulajdonában álló WhatsApp és Instagram tartalmait is. Samidh Chakrabarti, a Facebook civil elkötelezettségért felelős vezetője közölte, hogy míg tavaly 10 ezer, addig jelenleg már 20 ezer ember foglalkozik a Facebooknál a biztonsági kérdésekkel.

A hamis vagy gyűlöletkeltő tartalmakat automatizált módon, mesterséges intelligencia által azonosítják az olyan egyszerűbb manipulációs tartalmak esetében, mint a spam vagy a vírust tartalmazó bejegyzések. A kifinomultabb eszközű manipulációs kísérletek azonosítását emberek végzik. A következő feladat az álhírek hálózaton való terjesztésének azonosítása és csökkentése, amit a tartalmak igazságtartalmát megállapító független szervezetekkel közösen végeznek. Végül a központ beazonosítja és felfüggeszti azokat a felhasználókat, akik megpróbálják befolyásolni a választásokat.

A közösségi hálózat „háborús szobája" szeptember óta működik, és már érzékelt növekedést az amerikai félidős választásokat befolyásolni hivatott tartalmakat illetően, leginkább Iránból és Oroszországból. A Facebook a múlt héten 559 olyan oldalt és 251 olyan profilt távolított el, amelyek az amerikai választásokat befolyásolni próbáló bejegyzéseket tartalmaztak.

Idén ősszel úgynevezett félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, amikor is a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz.

A központot először a brazil elnökválasztás során használták. Az október 7-én tartott első forduló előtti napokban a Facebook Brazíliára szakosodott biztonsági szakértői bevették magukat a szobába, hogy segítsék az alkalmazottak munkáját és a gyakorlatba ültetését egy olyan stratégiának, amelyet kifejezetten a dél-amerikai országban uralkodó viszonyokhoz igazítottak.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2018. október 19. 09:23
Milyenek a véletlenek, tegnap olvastam Zuckerbergről. Douglas Murray angol újságíró tanúja volt tavaly egy Merkel - Zuckerberg beszélgetésnek, mikor Angela New Yorkban járt. A közös vacsoránál Merkel mikrofonja tévedésből még be volt kapcsolva, amikor egy kérdést tett fel, amit így mindenki hallott: - Miért nem tudják megakadályozni a bevándorlásellenes szövegeket a facebook-on? What can you do to stop people writing anti migration stuff on facebook? Zuckerberg: - Már dolgozunk rajta. We're working on it. De nem elég jól, állítólag ezért akarják Zuckerberget leváltani a facebook éléről.
néhai Ch.Pilot
2018. október 19. 01:02
"Végül a központ beazonosítja és felfüggeszti azokat a felhasználókat, akik megpróbálják befolyásolni a választásokat." Ha jól értem, a Facebook kampány teljes blokkolására készül :-) Hiszen akik kampányolnak egyik, vagy másik fél mellett (maguk a hivatalos kampány stábok is!!!), ezzel a tevékenységükkel a választásokat próbálják befolyásolni a saját jelöltjük javára. Noooormális? Mármint a Facebook. :-)
CaroleYoung
2018. október 18. 20:52
A legjobb online munkahelyek ..... Az otthoni online otthoni vállalkozásokat kínáló cég hetente több, mint 9576 dollárt kereshet, röviddel több órányi munka után. Csatlakozzon hozzánk, és látogasson el honlapunkra további részletekért ... Így kezdtem ... >>>>>> http://www.Money47.Com
Starlord
2018. október 18. 19:34
Elég Orwelli, hogy egy cég amelynek nincs hatósági jogosítványa gyakorlatilag a bíróságok jogkörébe tartozó feladatokat lásson el. A cenzúrának új neve van, és mint eddig minden diktatúrában szép szavakba próbálják csomagolni... Valahogy be kellene szántani ezt a céget, meg ezt a patkány cukkerbergert, mert veszélyt jelent a demokráciára az emberi jogokra, a szólás és véleménynyilvánítás szabadságára is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik