Levél a Nyugati Emberhez

2018. október 17. 11:08

Egy perccel a Római Birodalom bukása előtt jártok.

2018. október 17. 11:08
Szentesi Zöldi László
888

„Néha nem értelek. Világos, hogy mai gazdagságodat, impozáns városaidat, polgári miliődet dolgos és harcos elődeidnek köszönheted. Azoknak, akik nemzedékről nemzedékre építettek valamit, gyűjtötték és befektették a pénzt neked, kései utóduknak. Cseppet sem mellesleg ennek fedezetét közönséges rablással a harmadik világ országaitól szerezték meg, akiknek pedig komoly gyarmatbirodalom nem jutott, közvetlen szomszédaikat és kisebbségeiket fosztották ki, mint Svédország vagy Ausztria. Egy szó, mint száz, szépen épült nálatok a kapitalizmus. Ennek ára első körben az volt, hogy feladtátok népi kultúrátokat, elveszítettétek népdalaitokat, viseleteteket, tárgyi és szellemi tudásotokat, hiszen a vidéket már kétszáz éve beáramoltattátok a városba. A test gyengült, a szellem hanyatlott, de nagyapáitok ezt nem vették észre, mert addigra a szabadságnak csúfolt önzés mákonya végleg eluralkodott rajtuk.

Igen, kedves Nyugati Ember! Ti már kétszáz éve nagyon sokat tesztek magatok ellen. Csak a brüsszeli főtér meg Kensington külsőségei sokáig elfedték a bajokat. Azt hittétek, hogy városi kultúrátok, modern civilizációtok kellős közepén fészkelve sérthetetlenek és erősek vagytok.

Tudod, élt itt egy magyar író, Veres Péternek hívták, kétkezi munkásból emelkedett a magyar irodalomba. Ő írta egyszer, hogy annak a népnek, amelynek tagjai tömegesen elszoktak a fizikai munkától, lenézik és másokkal végeztetik el a teendőiket, megpecsételődött a sorsa.

És valóban. Egy perccel a Római Birodalom bukása előtt jártok. Rabszolgáitok megfőzik nektek a kávét, lemossák az autóitokat, kiszolgálnak és kedvetekre tesznek életetek minden pillanatában, ti pedig sütkéreztek a lemenő napban, és dőre módon azt hiszitek, hogy ez mindig így lesz. Eközben szolgáitok, alkalmazottaitok már idegen istenek nevét suttogják, és eljön az idő, amikor katakombáikból előjönnek és megmutatják magukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. október 19. 01:23
Abban téved Szentesi Zöldi, hogy egy perccel előtte. Ez tévedés. Pont ott tartanak.
Megtalálta
2018. október 18. 11:33
Camille Paglia is a késői Nyugat-Római birodalomhoz hasonlította a mostani Nyugatot. Többször hangoztatta, hogy a Nyugat-Római birodalom létezésének vége a művészetben is megnyilvánult, méghozzá olyan módon, hogy pl. az addig normális férfi és női szoboralakok elkezdtek olyan gender-free-vé válni. Gyenge férfiak és erős női alakok kezdtek megjelenni a művészetekben, elkezdett teljesen elmosódni a férfi-női identitás.
tango47
2018. október 17. 21:00
Romulus az utolsó római császár csirkéket tartott (Dürrenmatt), Juncker egy korrupt alkoholista. Neki kellene megvédenie Európát. Kecskére a káposztát.
Onurisz
2018. október 17. 17:13
Hagyjuk már ezt a "rablást"! Rablás is volt, meg egyenlőtlen kereskedelem, azaz kizsákmányolás is, de bizonyos szempontból rablás volt az egész emberi történelem, mégsem hozott össze egyetlen más "rabló" civilizáció olyan teljesítményt a rablott holmiból, mint az európai. A többi felélte a rablott portékát és lehanyatlott. Az európai kultúra viszont már a "rablás" előtt kifejlesztette magából az alkotó teljesítményre való képességet, ezért élni tudott a gyarmatosítás lehetőségével, sőt a saját útjára tudta terelni a többi civilizációt is. Kényszerrel is, de elsősorban a vonzerejével. A baj az, hogy a kelet-ázsiai kivételével a többi civilizáció csak utánozni próbálja az európait, ám az alkotókészségét nem volt képes adaptálni. (A kelet-ázsiai is hatalmas árat fizetett az adaptáció során.) S ebben rejlik a másik tévedés is: ami most fenyeget, az nem a római birodalom végnapjaihoz hasonlít. A félig(!) összeomlott római civilizáció a beáramló népek számára hatalmas vonzerővel bírt és hatalmas "kultúrfölényben" volt. Formálisan nem is számolták fel, hanem még több mint egy évezredig továbbvitték. Akik most jönnek, azok a maguk civilizációját magasabbrendűnek értékelik, s a jelenlegi "hanyatló" európait el akarják törölni a föld színéről. Ugyanazok jönnek, akik a római civilizáció másik felét 900 év múlva elfoglalták és elpusztították. Semmit nem vettek át belőle, néhány épületen kívül nyoma sem maradt. (Szellemi kultúrájának maradékát az orosz civilizáció és a megszállt Balkán éltette tovább.) Ha megszállják Nyugat-Európát, abból semmit nem fognak beépíteni a maguk civilizációjába, amely kerek, feltörhetetlen és "örök időkre" szól. Az európai civilizáció Amerikában és Kelet-Ázsiában fog tovább élni. Az európai népesség alkotóképes és szabadságához végsőkig ragaszkodó legjava is Amerikába és Ausztráliába fog menekülni. Az viszont már nem lesz ugyanaz a civilizáció, mert a lelke, az ősi szelleme és a hagyománya itt marad Európában. Mi sem fogunk tudni sokáig ellenállni, akkor sem, ha nem szállnak meg bennünket a Nyugattal egyidőben. Az oroszokkal együtt fenyegetett peremvidékként élünk tovább valameddig. Az iszlám megszállással a "termékeny félhold" és Nyugat-Ázsia több évezredes egymásra épülő civilizációs fejlődése véget ér! Egy mérgező kultúra lép a helyébe. A tét tehát hatalmas. Ha az elpuhult, kényeskedő, erőszaktól irtózó társadalmainkban a megszállás nyilvánvalóvá válásával nem éled fel az önvédelem képessége, akkor itt mészárlás lesz és menekülés. Eddig még mindig feléledt, de igaz, ilyen puhány és ilyen hülye Európa még soha nem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik