Fehér homok, szigetek, pálmafák – Balaton?

2018. október 17. 12:05

A Balaton továbbra is alig két köbkilométernyi víz, egy érzékeny ökológiai rendszerrel rendelkező, három-négy méter mély tó.

2018. október 17. 12:05
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Ezrével épülnek betonból, farostlemezből, üvegből lakóparki lakások errefelé. Egyik-másik négyzetmétere jóval millió fölött van. Nehéz valamivel kitűnni a kínálat tömegéből.

A vízpart még mindig a legfontosabb érv. Igaz, a part zömmel védett nádast jelent, de száz éve, amióta a leleményes emberek kitalálták, hogyan kell a nádcsomókat kötéllel megfojtani, ez azért nem nagyon riasztja el a befektetőket. Vízpart, balatoni panoráma sajnos egy nyolc házból, negyven lakásból álló parkban, a legügyesebb elrendezés mellett is csak tíznek, tizenkettőnek jut.

Mást kellett kitalálni. A nádas mellett feltöltésre épült lakóparkhoz Balatontól Balatonig érő övcsatornát terveztek, amit az önkormányzat nem engedélyezett. A part oldali kis tó ellen – azt mondják – már nem lehetett kifogást találni. A kis tavat a nagytól keskeny földsáv választja majd el. Persze, ha jön a viharos délnyugati szél a méteres hullámokkal, lerombolhatja a földsávot. Akinek mindez kevés, annak fehér homokot hozatnak és pálmafákat ültetnek. Tiszta Hawaii!

Azon tanakodom, mire használhatják a befektetők új, drága lakóparki lakásaikat. Lakni kevesen fognak a munkahelyektől távoli, gyakran rosszul téliesített lakásaikban. Nyirkos, kellemetlen hely a vízpart az év nagyobbik részében. Nem véletlenül települtek az ősi falvak a dombokra.

Nyaralni azért lehet az új házakban a nyár két-három hónapjában, már ha az ember ilyen városias környezetre vágyik. Hogy haszna legyen, kiadhatja, akinek több is van, vagy inkább máshol nyaral – ha máshogyan nem megy, Airbnb-n. Annyiért persze nem, amennyiből megtérül a befektetés, de talán az őrzésre, takarításra, kertfenntartásra, a kis tó tisztítására, a fehér homok évenként pótlására és a kifagyottak helyén új pálmafák ültetésére elég lehet. Az új szobakínálat tömegébe belereszketnek a régi szobakiadók és a szállodások, de ez legyen az ő bajuk! A felújításra váró kempingekről, szállodákról kár beszélni is. Ha valaki az arculatot kéri számon, illetékeseink a piac farkastörvényére hivatkoznak. A nagy hal megeszi a kis halat.

A Balaton továbbra is az a két köbkilométernyi víz és kétszáz kilométer part, ami eddig volt.

Egy érzékeny ökológiai rendszerrel rendelkező, három-négy méter mély tó, az év nagy részében viszonylag csekély idegenforgalmi kínálattal. Nem megfelelő terep az alacsony kamatok, kockázatos megtérülések elől menekülő befektetőknek. Erre legkésőbb, amikor befektetéseiket néhány év múlva pénzzé tennék, sokan rá fognak jönni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2018. október 19. 08:32
Sokat gondolkoztam a Balatonról, szerintem teljesen máshogy kellene megközelíteni, mint eddig: https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2016/08/02/mit_kezdjunk_a_balatonnal
LillianParker
2018. október 17. 19:36
Több mint 87 dollárért fizetek óránként otthonról, 2 gyerekkel otthon. Soha nem gondoltam volna, hogy képes lesz rá, de a legjobb barátom havonta több mint 10ket keres, és meggyőzött, hogy kipróbálom. A potenciál ezzel végtelen. Ezt csináltam........>>>>>> http://www.Money47.Com
Zsusztina
2018. október 17. 16:17
Egyetértek, hogy elég a sok lakóparkból. Viszont nem értek egyet Jásdival, hogy a vízparthoz közel épített lakóparkok a téli nedves levegő miatt lakhatatlanok. Egy kis szigeteletlen viskó talán, de nem egy lakóparki lakás. És ha Jásdi meg a többi borász télen bort szeretne kimérni, akkor kellenek a jó anyagi helyzetben lévő "telelő" vendégek.
szemlelo
2018. október 17. 15:13
Az őszödi "Gyurcsány móló" is 480 méteres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik