Nyílt levél Dr. Kásler Miklósnak

2018. október 16. 09:16

Ráirányítottuk a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák következményeire.

2018. október 16. 09:16
Másállapotot a szülészetben!

„Nyílt levél Dr. Kásler Miklós Emberi Erőforrás Miniszternek

Tisztelt Dr. Kásler Miklós!

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom nevében nyílt levéllel fordulunk Önhöz, mert szeretnénk egy személyes találkozót kérni, ahol átadhatnánk Önnek a velünk kapcsolatban álló családok EMMI részére szánt üzeneteit, illetve elmondhatnánk legfontosabb, a szülészeti ellátás jövőjével kapcsolatos kéréseinket is.

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom az elmúlt két évben ráirányította a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák rövid és hosszú távú káros következményeire. A több, mint 12.000 követővel rendelkező oldalunkon rengeteg személyes beszámoló tanúskodik a súlyos, rendszerszintű probléma nagyságáról.

“El sem tudja képzelni, milyen károkat okozott az elavult és káros gyakorlataival, amit szülésvezetés címszó alatt elkövetett mindösszesen 3 óra leforgása alatt. Tönkretette a nőiességemet és a szexualitásomat jó időre, meggyalázta a testem, a nemi szervemet, szöges bakanccsal tiport az anyaságomba és a családunk életébe.“ - írta egy anya levelében.

Tájékoztatás és engedély nélkül végzett vizsgálatok, ártalmas és szenvedést okozó gyakorlatok, kisbabák elválasztása az anyától, üvegfal mögé szorult apák, traumatizálódó és kiégő szakemberek. A jelenlegi szülészeti ellátásban mindezek naponta előfordulnak.

Mindezek miatt a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom közös sétát és rendezvényt szervezett 2018. október 13-án, hogy felhívja a figyelmet a szükségtelen szülészeti beavatkozások, az elavult gyakorlatok és a nem megfelelő bánásmód okozta ártalmakra. 
“Ne árts!” “Ne vágj át!”, ezzel a két mondattal hívtuk fel a figyelmet a családokat érintő problémákra.

A rendezvényen többek között ez hangzott el:
“Gondoljuk-e, hogy a szakemberek direkt ártanak? NEM, DEHOGY!
Elvárható-e, hogy az egészségügyi gyakorlat változzon, fejlődjön? IGEN
Elvárható-e, hogy az kórházak betartsák az egészségügyi törvényt? IGEN
Elvárható-e, hogy megszülessen az élettani szülés irányelve, és megújuljanak az évek óta lejárt szakmai protokollok? IGEN
Gondoljuk-e, hogy ezek elmulasztásával ÁRT a jelenlegi szülészeti rendszer az anyáknak, apáknak, kisbabáknak? IGEN
Szükségünk van-e az egészségügyért felelős miniszter, a szakmai és kormányzati döntéshozók támogatására az ártalommentes, kiszámítható és átlátható ellátás megvalósulásához? IGEN!”

Bízunk a minisztérium támogatásában azért is, mert tudjuk, hogy Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere az onkológia terén mennyit tett az ellátás minőségének fejlesztéséért, és ezáltal az emberek életminőségének a javításáért. A Miniszter Úr biztosan érti, milyen fontos lenne a haladó szellemiségű irányelvek megszületése, hiszen 1993-tól kezdődően vesz részt az egészségügyi szakmai kollégiumok munkájában, emellett rengeteg szakmai (magyar és nemzetközi) irányelv kidolgozásában és véleményezésében is részt vett. 
Mindezek miatt reméljük, hogy a Miniszter Úr is egyetért velünk abban, hogy a várandósgondozás és a szülészeti ellátás minőségének javulásához a következők megvalósulása lenne elengedhetetlen: egységes szakmai irányelvek, a friss nemzetközi szakirodalom ismerete és a legjobb gyakorlatok hazai megvalósítása.

A pozitív változás reményében rendezvényeinken és az online kampányban részt vevő családok üzeneteit összegyűjtöttük, ezeket, és javaslatainkat szeretnénk személyesen átadni a Miniszter Úrnak.
Köszönjük, ha erre és egy beszélgetésre lehetőséget biztosít!

Bízunk abban, hogy a Családok évében, amikor a kormány tízmilliárd forintot fordít a szülészetek családbaráttá tételére, a minisztériummal is megvalósulhat a párbeszéd, hiszen a változáshoz az összefogás erejére van szükség.

Kezdeményezésünk nem áll kapcsolatban egyik politikai párttal sem, nők és anyák által alulról szerveződő megmozdulás.

Levelünkről és a kapott válaszról mozgalmunk követőit facebook oldalunkon tájékoztatjuk, hiszen a szülés, születés közös ügyünk.

Válaszukat bizakodva várjuk mi és a 12.000 követőnk is!

Tisztelettel,

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistái”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. október 17. 19:50
Már bocsánat, de a miniszternek mi köze a szülőszobai problémákhoz? A miniszternek az a dolga, hogy az intézményrendszert megszervezze, és fenntartsa, de hogy pl. a szülészeten mi folyik (vagy mi nem folyik), azt inkább az illetékes főorvossal, vagy a szakmával kellene megbeszélni!
voltospultos
2018. október 17. 07:51
Minden kórház valamekkora összegből gazdálkodhat. Amelyik osztályvezező főorvos a legjobban veri az asztalt, az jut a legtöbbhöz. Először náluk kell kezdeni a reklamálást, utána az igazgató főorvosnál folytatni. Persze így nehezebb bekerülni a Mandinerbe.
Természetes Orbánizmus
2018. október 16. 23:40
Mi történt nemezis hozzászólóval? Lesúlytott a liberális cenzúra?
Akitlosz
2018. október 16. 21:35
Ja, hát aki a fészbukkra megy szülni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik