A lakástakarék-pénztárakról és a Sargentini-jelentésre megfogalmazott válaszról dönt az Országgyűlés

2018. október 16. 07:56

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a javaslatot azzal indokolta: a lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellően hatékony.

2018. október 16. 07:56

Az Országgyűlés ma kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának kivezetését. A képviselők emellett szavaznak a Sargentini-jelentésre megfogalmazott kormánypárti válaszról.

Az ülésnap reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a lakástakarék-pénztárakról szóló javaslat összevont vitája követ. Az előterjesztő Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a javaslatot azzal indokolta: a lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékony, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

A határozathozatalok idején döntenek a Fidesz-KDNP képviselőinek azon határozati javaslatáról is, amely az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentésre ad választ. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője korábban azt mondta, a dokumentum arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A szavazások után hat javaslat általános vitáját folytatják le. Szó lesz például a honvédség létszámkeretét emelő indítvány, valamint a székelyek és az orosz közösség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezések.

A képviselők szerdán a tavalyi költségvetés zárszámadását, csütörtökön pedig a jegybank 2017-es üzleti jelentését tárgyalják. Az Országgyűlés ülése október 24-én, szerdán ér véget a második héten megszokott azonnali kérdésekkel és kérdésekkel.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. október 16. 13:50
Remélem a lakástakarékosok közül sokan szavaztak a fideszre.:-)
John Tilt
2018. október 16. 13:20
https://168ora.hu/itthon/tomegek-rohantak-meg-a-fundamenta-ugyfelszolgalatait-az-orban-kormany-bejelentese-utan-157573
VakzKommondor
2018. október 16. 12:51
Kommunista autoriter államot csak úgy lehet építeni, ha az állam gondoskodó és mindenható látszatát felépítjük. Az öngondoskodás mint, lakástakarék, magánnyugdíj, üldözendő elmaradott dolgok. A látszólag ingyen adott, CSOK, Erzsébet utalvány, juttatások... Az kell az ostoba kommunista népnek. gondolkodni nemtudó életképtelen ostoba kommunista gyűlölködő gyerekek... Ez az orbán vágya, ilyen országot akar.... Meg persze focit... Remélem mindent olyan sikeresen fog elérni mint a focit.... K Meg persze a zsebüket vastagon megtömik közben. Ez az ember beszél luxusprofitról...: https://24.hu/belfold/2018/06/08/banki-erik-szazmillios-bevetel-vagyonnyilatkozat/ Hányinger okádék férgek.
Berecskereki
2018. október 16. 12:26
"Csányi egyébként üzletileg nem számít jelentős változásra. „Ha arról lenne szó, hogy egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esne ki a lakosság vagy a bankok számára, akkor talán nagyobb problémát jelentene, de ez felhasználásra kerül további lakástámogatási célokra, így nem látok problémát” – utalt a bankelnök arra, hogy a kormány szándéka szerint az államkasszában maradó összeget a családok otthonteremtési kedvezményére kívánják fordítani a jövőben, nem akarja megspórolni az állam. Elég korlátozott a lakás-takarékpénztárak által felhasznalható forrás köre – ha a támogatást szélesebb körben lehet felhasználni, akkor kedvező is lehet ez a változás – tette hozzá Csányi Sándor, aki erre lát esélyt."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik