Tusk: Soha nem volt ennyire valószínű a megállapodás nélküli Brexit

2018. október 15. 21:54

Megrekedtek a Brexit-tárgyalások így fel kell készülni a megállapodás nélküli Brexitre is, amely soha nem volt ennyire valószínű, mint most – közölte az Európai Tanács elnöke.

2018. október 15. 21:54

A Nagy-Britannia európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalások megrekedtek, felelősségteljesen a megállapodás nélküli Brexitre is fel kell készülni, amely soha nem volt ennyire valószínű, mint most – írta az Európai Tanács elnöke hétfőn az uniós tagországok vezetőinek küldött, a hét második felében esedékes csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Donald Tusk tájékoztatása szerint felkérte Theresa May brit kormányfőt, hogy a szerdán kezdődő kétnapos csúcson ismertesse kormányának a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos értékelését. Az Európai Tanács elnöke aláhúzta, a megállapodás tető alá hozása bonyolultabb feladatnak bizonyult, mint arra sokan számítottak.
Ennek ellenére bízni kell és eltökéltnek kell lenni a mindkét fél számára előnyös megoldás elérésében, amire kölcsönös szándék mutatkozik – tette hozzá.

Azt közölte, az Egyesült Királysághoz hasonlóan az Európai Bizottság is megkezdte a megegyezés nélküli kilépés forgatókönyvének előkészületeit, amelyeket a csúcstalálkozón ismertet a tagországokkal.

Az a tény azonban, hogy egy ilyen forgatókönyvre készülünk, semmiképp nem tántoríthat el bennünket attól, hogy ne tegyünk meg mindent a lehető legjobb megállapodás elérése érdekében. Minden lehetetlennek tűnik mindaddig, amíg meg nem történik, ezért ne adjuk fel” – fogalmazott Donald Tusk. Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó második napján, csütörtökön a tagországok vezetői megvitatják a migráció, a belső biztonság és a külkapcsolatok kérdéseit. 

Célunk, hogy határozott üzenetet fogalmazzunk meg az embercsempész-hálózatok elleni küzdelemről, a külső határok védelméről és migráció kiindulási és a tranzitországaival való szoros együttműködésről” – húzta alá.

Mint fogalmazott, Mário Centeno portugál pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke, valamint Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke vezetésével, a gazdasági és monetáris unió (EMU) reformjáról folytatott megbeszélésen a tagállami vezetők arra összpontosítanak majd, hogy az unió miként erősítse meg rugalmasságát a gazdaság területén.

Meghívólevelében Tusk azt is közölte, hogy az Európai Tanács ülését az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) követi pénteken 21 ázsiai ország részvételével. A vezetők arra fognak összpontosítani, hogyan lehet fenntarthatóvá tenni az uniós és a térség közötti kapcsolatokat, és hogyan tudják megerősíteni a szabályokon alapuló nemzetközi rendet. A találkozót követően az EU csúcstalálkozót tart a Koreai Köztársasággal, amelyet az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek ülése követ.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2018. október 16. 08:27
Azért ez elképesztő, hogy képes ez a tetü brüsszeli bagázs bosszút állni a briteken, és nem a kormányon hanem az országon, még azon az áron is, hogy ez az egész uniónak is káros. Én biztos voltam benne, hogy sikerül legalább egy olyan lazább kapcsolatban megegyezni két év alatt, mint amilyen a norvégokkal vagy a svájciakkal van.
Csomorkany
2018. október 16. 07:07
Még a magyar uniós csatlakozás idején ugrattuk kárpátaljai barátunkat: "Hát ti? Mikor léptek be az Unióba?" "Mi? Én ott születtem. Most ti jöttök!"
Akitlosz
2018. október 15. 23:53
Ezt a Brexitet akkor fogom először elhinni, ha látom. Addig nem.
Berecskereki
2018. október 15. 23:50
Na ja! Az EU elkapta az isiászt és erősen billeg, mint az elnöke. Lehet Tuskolni. Még párt ilyen Brexithez hasonló eset és akkorát bukik, mint az ólajtó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik