Miért nem volt elégséges száz év Erdély asszimilálásához?

2018. október 15. 09:52

Egy évszázada erőlködik Bukarest, hogy Erdélyt, a Bánátot, a Partiumot és Máramarost lezüllessze a Kárpátokon túli területek szintjére.

2018. október 15. 09:52
Ștefan Ciocan
erdély.ma

„Hogyha valaha is el fog szakadni Erdély Romániától, az nem a magyarok, nem a szászok, nem az oroszok, nem az amerikaiak vagy ez Európai Unió miatt fog történni. Akik meg fogják elégelni a bukaresti vezetést, azok épp az erdélyi románok lesznek.

Az erdélyieknek elegük van a faragatlanságból, a Bukarestből »importált« balkáni felületességből és cselszövésből. Ezek a sajátosságok ismeretlenek voltak száz évvel ezelőtt az Osztrák–Magyar Monarchiában. Egy évszázada erőlködik Bukarest, hogy Erdélyt, a Bánátot, a Partiumot és Máramarost lezüllessze a Kárpátokon túli területek szintjére.

Azonban száz esztendő sem volt elég, hogy ezt a nemzeti »célkitűzést« elérjék, még akkor sem, ha nekünk, erdélyieknek még a saját történelmünkhöz, a »regionális büszkeségünkhöz«, a kultúránkhoz és a hagyományainkhoz való jogainkat is elvették. Ebben az Európában egyedülálló multikulturális térben folyton elhintették a magyarok és a románok közti ellenségeskedést, erőltették a kisebbségek asszimilációját, kiárusították a szászokat és a zsidókat, és igyekeztek folyton bomlasztani az autentikus erdélyi értékeket. Azt a görög katolikus egyházat, amelynek jórészt a nemzet kiteljesedése köszönhető, törvényen kívül helyezték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2018. október 16. 14:33
Olvasta valaki Ignácz Rózsa Anyanyelve magyar című regényét?
gacsat
2018. október 15. 17:23
Már az alapvetés sem igaz. Egy gátlástalan kultúrálatlan többség igenis el tud pusztítani egy magasabb rendű kultúrát. A keresztények tönkrebaszták a római világot, a buzulmánok egy pedofil rabszolgatartó analfabéta terrorista vezetésével megették az egyiptomiakat. Erdélyben meg rég nincs magyar kultúrális felsőbbrendűség. Aki segítség nélkül le tudta írni a nevét, rég itt van, de még inkább továbbment nyugatra. Miközben bőgünk a marosvásárhelyi magyar orvosképzésért, szépen elsiklottunk afelett, hogy a legjobb magyar jelentkező is rosszabb volt a legrosszabb felvett oláhnál.
annamanna
2018. október 15. 16:39
Igazán kér, hogy a szöveg többi része nem lett szemlézve, különösen ez a része érdekes: "Csak egy magyarázata lehet a Regát erdélyi asszimilációs politikája eredménytelenségének. Ez egy történelmi törvényszerűségből fakad, amely szerint a magasabb rendű civilizációk mindig magukba olvasztják a fejletlenebbeket, s ez fordítva sosem lehet érvényes. A görögök még akkor is érvényesültek kulturálisan, sőt, vallásilag is, amikor katonai értelemben elfoglalták őket a rómaiak. Mert a hellenisztikus kultúra messze fejlettebb volt a rómainál. A maguk rendjén aztán a rómaiak is rákényszerítették a nyelvüket, a szokásaikat a leigázott fejletlenebb népekre. Egyiptomban azonban ez nem történhetett meg, lévén, hogy az ottani kultúra magasabb rendű volt a hódítókénál, Róma csak politikai és katonai szinten volt képes felülkerekedni." Mert ez, mint száz éves történelmi tapasztalat, teljesen szembemegy azokkal a félelmekkel, hogy a muszlim migránsok muszlimmá teszik Európát. Ez az elképzelés csak elképzelés, elméleti félelem, Erdélyben viszont van egy nagyon izmos száz éves tapasztalat, és ezzel felidéz korábbi történelmi tapasztalatokat is, pl a hellenisztikus görög kultúra fölényét, és annak megmaradását. A kultúrát tehát csak teljes lakosságcserével lehet kicserélni; sőt: könnyen előfordulhat - mint Erdélyben a román beköltözőkkel is előfordult - hogy ők alkalmazkodnak a hely kulturális nívójához, azaz erdélyiekké válnak, és jobban kötődnek az erdélyi kulturális szinthez, mint ami a Regáthoz vonzaná őket nacionalista alapon. Egyébként ez figyelhető meg a "kikupálódott" romáknál is. Ha már polgárosodnak, onnantól kezdve eszük ágában sincs a putrisok társaságát keresni, a magyarokhoz húznak. Kivéve persze, ha színesfémkereskedők, és a putrisok lopásaiból élnek. De ugyanez figyelhető meg azoknál a kommunista munkásmozgalmi vezéreknél is, akiknek nyakába szakadt a hatalom, és azonnal átvették a régi elit életmódját. Onnantól kezdve eszük ágában sem volt szobakonyhában ciberelevest enni.
OberEnnsinnen
2018. október 15. 14:51
Amíg Romániát nem győzzük le katonai erővel, addig Erdély nem változik lényegesen. Hogy ez az állítás nem tartalmaz reális elemet? Ma: nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik