Bajor választás magyar nézőpontból

2018. október 15. 10:00

Merkel agóniája folytatódni fog, de a bajor választás miatt nem várható bukása.

2018. október 15. 10:00
Mráz Ágoston Sámuel

„3. Horst Seehofer, a magyar kormánnyal megértő CSU-elnök és szövetségi belügyminiszter lesz az egyik felelőse a CSU rossz eredményének, s valamelyik pozícióját ezért elveszítheti. Valószínűbb, hogy a pártelnökséget kell feladnia, de valószínűtlen, hogy azt épp a bajor miniszterelnök, Markus Söder szerezné meg. A párt ugyanis alighanem a megújulás igényét fogja levezeti története második legrosszabb eredményéből, de ebben a pártelnökséget eddig mereven elutasító Södernek is van felelőssége.

4. Merkel agóniája folytatódni fog, de a bajor választás miatt nem várható bukása. Egyrészt a 2017-es szövetségi választáson az uniópártok még 3 százalékponttal jobb eredményt értek el, tehát a CSU népszerűtlenebb volt egy helyi választáson, mint a Merkelt kancellárrá választó szövetségin. Másrészt két hét múlva újabb tartományi választás lesz Hessenben, ami fegyelmet követel. Harmadrészt a szövetségi kormány erőviszonyának megbontása Seehofer esetleges eltávolításával a Merkel-kormány kártyavárának teljes összeomlásával járhat. A következményektől való félelem miatt, legalábbis egyelőre, nem várható változás. Ugyanakkor a helyzet olyan feszült, hogy egy szikra is robbanást okozhat: az SPD elnöke is megbukhat, Seehofert is lemondásra kényszeríthetik, Merkel is elveszítheti maradék hátországát október vége után.

5. S vajon örülhet-e az eredménynek a magyar kormány? A CSU stratégiai szövetségese a Fidesznek, így a visszaesése nem öröm, de a várható kormányon maradása Münchenben és Berlinben öröm az ürömben. Az utóbbi években a CDU és a CSU is közelített a Fidesz migrációs politikájához, amelyben nem várható változás. Összességében a CSU a Bajor Szabadállamban figyelmeztetést kapott választóitól, de ugyanezek a választók se a kormányfő személyében, s annak fő stratégiai kérdésekben kialakított álláspontjában nem akartak változást. A Fidesznek pedig megmaradt a fontos és befolyásos szövetségese.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. október 15. 15:44
Azért a Freie Wähler 11%-át ne tekintsük semminek, s főleg akkor ne, ha tudjjuk KIK-MIK is ők. Ugyanis a Freie Wähler zömmel korábban a CSU-ra szavazó szavazópolgárrokból áll, akik sokmindenben nem értenek ugyan egyet a mai CSU-val és talán magával Horst Seehofer-rel sem, de egy dologban biztosan egyetértenek vele. Jelesül: annak AZ ERŐS ÉS BEVÁNDORLÁS ELLENES POLITIKÁJÁVAL SŐT, ŐK ÉPPEN AMIATT NEM SZAVAZTAK A CSU-RA MERT NEM TARTJÁK ÖLÉG HATÁROZOTTNAK ANNAK BEVÁNDORLÁS-ELLENESSÉGÉT. ÉS ŐK AZ AFD-RE MÉGSEM AKARTAK SZAVAZNI, BÁR AZ AFD BEVÁNDORÁLESELLENESSÉGÉVEL EGY SZINTEN ÁLLNAK. VISZONT! Az Afd bedumáltan keletnémet "náci szinezetű és fasisztoid" társaságnak van beállitva--BEMÓSZEROLVA, ÉS PERSZE mi tudjuk, hogy nem "az"(!), DEHÁT ott Németországba ez nem számit. Szumma-szummárum! Mielőtt hazai ballibgenyó SZAREMBEREINK ELÉLVEZNEK a gyönyörűségtől felvilágositjuk őket: ne örüljenek túlkorán! A CSU+ Freie Wähler jelentős erő lesz és a bevándorláspártiak kapnak majd a pofájukra rendesen--ez biztos.
fakocka
2018. október 15. 13:23
Csalódás és sajnálat. DDDDDD
Aerion
2018. október 15. 12:48
… Merkel agóniája folytatódni fog, de a bajor választás miatt nem várható bukása … Élvezetes olvasni az index hírmagyarázatát: https://index.hu/kulfold/2018/10/14/bajororszag_tartomanyi_valasztes_nemetorszag_csu_spd_afd_horst_seehofer_angela_merkel/ Rengeteg választót veszített Orbán szövetséges Németországban, vagyis a Merkel kabinet haldoklása, amely a CDU koalíciós partnere, az nem a neobolsevik éra, amelynek német vezetője Angela Merkel, hanem Orbán rendszerének bukás-előszele, amely ezt bírálja. Köszönjük, bolsik, nélkületek nem lenne teljes az élet!
Mutimi
2018. október 15. 12:19
"Aki viszont egy még szerencsésebb időszakban kinn megoldotta, úgy-ahogy, inagy kinti hitellel, itt nem tudná már összegründolni ugyanazt. " Miért nem? Az ottani ingatlan tehermentesítés utáni árát itthon is fel tudnák használni. Valószínűleg kisebb teherrel vásárolhatnának másikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik