A vereség nyeresége

2018. október 15. 09:13

Moderált gazdasági válság - feltehetően így fogják hívni az előttünk lévő időszakot.

2018. október 15. 09:13
Bonta Miklós
Népszava

„Moderált gazdasági válság - feltehetően így fogják hívni az előttünk lévő időszakot, de persze akkor se esnék kétségbe, ha nem. Ám a 2007-2008-as krízis is Amerikára korlátozódó pénzügyi (bank)válságnak indult, azután megtapasztaltuk, mi lett belőle. Sőt akadnak olyan közgazdász-iskolák is, amelyek szerint az a krízis még véget sem ért, és ami most következik, az olyasmi lesz, mint a földrengés utórengései.

Ha hiteles szakember állana a Magyar Nemzeti Bank élén - kénytelenek vagyunk leszögezni, hogy a mi Matolcsy Györgyünket a hazai és a nemzetközi közgazdásztársadalom nem ebbe a kategóriába sorolja -, akkor minden szavát komolyan kellene venni. Különösen olyankor, ha a jegybankelnök megszólalásai viszonylag ritkák, ami önmagában nem hiba. Matolcsy György országgyűlési, személyeskedéstől átitatott, súlytalan bohóckodásai azonban még véleménynyilvánításnak is haloványak voltak, autentikus megszólalásoknak pedig önmaga sem tartja ezeket.  Történt mégis, hogy az MNB elnöke az elmúlt hét végén megnyomta a vészcsengőt, és jelezte: fel kell készülni egy következő válságra. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. október 15. 20:14
Ezermilliárdokat nyert az ország azon a felismerésen, hogy a közgazdasági tankönyvekkel ellentétben nálunk az infláció nem csökken, hanem éppen ellentétesen, nő az alapkamat emeléssel. Matolcsy (előtte az általa, mint pénzügyminiszterként delegált jegybank tanács tagok) meg merte lépni a folyamatos kamatcsökkentést. Övé a Dicsőség, visszavonhatatlanul.
brekker
2018. október 15. 20:06
Az hogy volt, amikor alapkamatot kellett volna nyáron emelnie a jegybanknak, de a jegybank nem emelt csakazértse, hogy ellentmondjon? Aztán most ősszel kiderült, hogy csakazértse nem is az az irányadó kamat, amit a hülyeújságírók néznek. Azóta is csak hápognak, amikor szóbajön, hogy miért van az, hogy a bankközi kamat sokkal alacsonyabb, mint a jegybanki alapkamat, hogyan "kényszeríti" ezt ki a jegybank, amikor teljes konvertibilitás van?
zakar zoltán béla
2018. október 15. 10:31
Lumen est Noman
KannibálTatárÚr
2018. október 15. 10:15
Matolcsy nagyon jól végzi a dolgát, ha a hazaárulók ennyire igyekeznek lejáratni őt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik